Erik Røste, tidligere president i Norges Skiforbund.
Erik Røste, tidligere president i Norges Skiforbund.

MENINGER:

Det Dagbladet presterte i går, var ikke ordentlig

«Den klikkbaserte journalistikken er et tema som opptar meg», skriver Erik Røste.

Publisert Sist oppdatert

Denne teksten ble først publisert på Røstes Facebook-profil, og er gjengitt med tillatelse.

I går kveld kl. 20:57 ringte telefonen. Det var vår yngste sønn som satte og kjørte bil sammen med vår eldste sønn og to andre. 

Jeg tar telefonen og hører i andre enden at de sitter og ler og sier;

– Akkurat nå, akkurat nå, akkurat nå!

Hæ, sier jeg og forstår svært lite. De holder på å le seg i hjel og fortsetter;

– Ferdig, ferdig, ferdig og legger til at «har du ikke sett Dagbladet»?

Jeg måtte innrømme at jeg ikke hadde sett Dagbladet, men klikket meg inn og ser hovedoppslaget som var et «vakkert» bilde av meg som flashet mot meg med «Akkurat nå» og «ferdig». 

Gutta har levd med en far i medienes søkelys i mange år og forstår bedre enn de fleste hvilken metode Dagbladet her bruker for å oppnå sine ønskede klikk. 

Saken Dagbladet først la ut var tendensiøs og ga uttrykk for en dramatisk avgang for de som ikke kjenner til saken. 

For de som er spesielt interesserte, her er saken og dialogen med Dagbladet i går; Bakgrunnen for at jeg etter seks år i FIS Council er «ferdig» er at det i Norges Skiforbund eksisterer et styrevedtak som sier at det er den til enhver tid sittende skipresidenten som skal være Norges kandidat til FIS Council, styret i det internasjonale skiforbundet, FIS. Det har stort sett også vært praksis de siste 25 årene. 

Derfor var vedtaket som skistyret fattet tirsdag 19. mars om å innstille Tove som er dagens skipresident som Norges Skiforbunds kandidat til FIS Council av det svært udramatiske slaget og egentlig vært klart i mange måneder. 

Ca. kl. 15:00 i går fikk jeg en tekstmelding fra en journalist i Dagbladet. Han spør om følgende; – Hei Røste! Norges Skiforbund skal ha vedtatt at du ikke lenger er deres kandidat til styret i FIS. Kan du bekrefte?

Jeg svarer raskt;- Hei igjen. Styrevedtak i Norges Skiforbund må du spørre dem om. Men tidligere styrevedtak fra mange år tilbake sier at det er den til enhver tid sittende skipresidenten som skal være Norges kandidat til FIS Council. Det har stort sett også vært praksis. Min periode går derfor ut i juni.

Journalisten kvitterte bare med takk og at da siterer jeg deg på det. Jeg svarte at det var naturlig at NSF bekreftet hva skistyret har vedtatt i tillegg til å endre kosmetisk på siste setning i mitt svar til; «Min valgperiode går ut på kongressen i juni».

Overraskelsen var derfor stor da jeg klikket meg inn på saken og ser at kun siste delen av mitt svar til Dagbladet var tatt med og ikke at dette var i henhold til tidligere styrevedtak og tidligere praksis. Altså svært udramatisk. 

Det etterlatte inntrykket ble derfor med flashingen «Akkurat nå» og «Ferdig», at dette var høydramatisk og en avsløring fra Dagbladet sin side.

Jeg ble ordentlig forbannet og ringte umiddelbart til journalisten som hadde sendt SMS til meg. Jeg var mer enn tydelig på hva jeg mente om at han ikke hadde tatt med at dette var i henhold til styrevedtak og tidligere praksis, men kun en bekreftelse om at jeg var «ferdig». Uten å gå i detalj, så sa journalisten at han hadde misforstått meg og skulle legge det inn umiddelbart. Det rettet opp saken noe. Det kommer jeg tilbake til. 

Men jeg ga meg ikke med det. Jeg ringte til Dagbladets redaksjon og fikk snakke med en ansvarlig for publiseringen. Jeg fortalte nok en gang ganske tydelig hva jeg mente om saken og det etterlatte inntrykket, spesielt fordi bakgrunnen for at jeg er «ferdig» var utelatt. 

Jeg spurte om de ikke burde vurdere flashingen «Akkurat nå» og «Ferdig» med den nye opplysningen. Svaret var at de skulle se på det og ringe meg tilbake. Det gjorde de også, men ikke overraskende så hadde de vurdert det slik at det ikke var noen grunn til å endre noe.

Men saken stopper ikke der. Generalsekretæren i Norges Skiforbund ringte også. Han hadde også blitt kontaktet av Dagbladet og var sitert på at jeg var «ferdig». Han kunne fortelle at han hadde bekreftet til Dagbladet i en SMS at jeg ikke var Norges kandidat til FIS Council ved neste valg. Det ble i første versjon av saken til «bekrefter ferdig». Kanskje en bagatell, men for de som ikke kjenner saken, etterlater et mer dramatisk inntrykk. 

Generalsekretæren kunne også fortelle at han også i sitt svar til Dagbladet hadde skrevet at skistyrets vedtak baserte seg på tidligere skistyrevedtak og i henhold til tidligere praksis. Dette hadde heller ikke Dagbladet tatt med seg i første publisering, men ble rettet opp etter hvert. 

Feil eller unyanser, resulterer gjerne i nye unyanser eller feil. NTB fanget opp første versjon av saken og sendte ut en sak til alle landets redaksjoner, i alle fall de som abonnerer på NTB nyheter. Der var naturlig nok heller ikke bakgrunnen for vedtaket tatt med da det ikke sto i Dagbladet før de rettet det opp. 

Rett skal være rett; NTB saken var selvfølgelig ikke like tabloid som Dagbladets sak og NTB rettet opp sin sak raskt da de ble gjort oppmerksom på at bakgrunnen manglet. Den ble både balansert og helt korrekt. Dagbladet informerte meg om at de hadde sendt den informasjonen til NTB. Det var bra!

Jeg kunne ha skrevet mye om dette temaet, men det får bli en annen gang. For den klikkbaserte journalistikken og hets, trakassering og mobbing i sosiale medier, er et tema som opptar meg, ref. min avslutningstale på skitinget i 2022. Jeg tror dessverre at dette er med på å begrense folk fra å ta på seg verv om det er i frivillige organisasjoner eller politikken. Folk verken orker eller gidder. 

Jeg forstår de godt. Og jeg synes jeg hører diskusjonen i Dagbladet i dag; ja, dette må han tåle. Ja, jeg tåler dette og jeg har tålt mye annet. Men skal det være slik? 

Og helt avslutningsvis; da desksjefen fra Dagbladet ringte meg tilbake og som sagt bare bekreftet at de selvfølgelig ikke hadde noen grunn til å beklage da de jo hadde endret og lagt inn det jeg ba. De hadde også gjort NTB oppmerksom på «feilen» eller mangelen. 

Men han kunne fortelle at det kommer en kommentar i Dagbladet i morgen, altså i dag om at jeg burde fortsette i FIS Council. Dette på grunn av min sterke stemme i spørsmålet om Russlands deltakelse i internasjonal skisport. Ja, vel tenkte jeg. Skal det liksom være en balanse i regnskapet slik som Øystein Sunde skriver om i sangen «Smi mens liket er varmt»? 

Jeg vet hva jeg har gjort og stått for både i norsk og internasjonal skisport. Jeg har ikke noe behov for verken støtte eller sympati eller hyllest. Jeg er opptatt av ting skal være ordentlig. 

Det Dagbladet presterte i går, var ikke ordentlig. Det blir fort glemt og er en liten bagatell opp i alt som skjer i verden. Men denne gangen handlet det om meg og jeg var opptatt av at det riktige bildet skulle komme fram. Så ærlig må jeg være!

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS