(BERGEN): Onsdag ble det kjent at Amediastiftelsen gir gratis tilgang til sine aviser til unge mellom 15 og 20 år.
Fra før av har Fædrelandsvennen et UNG-prosjekt hvor stiftelser og lokalt næringsliv sponser abonnement til elever på videregående. Det rulles i disse dager ut i flere Polaris-aviser.
Kjersti Sortland i Stavanger Aftenblad, som eies av Schibsted, avsløre at også de jobber for å få unge abonnenter.
– Vi har akkurat nå et pilotprosjekt på to store videregående skoler i Rogaland, en i Stavanger og en skole i Sandnes, forteller hun.
Det er et samarbeidsprosjekt med NRK Rogaland, hvor de er til stede på skolene med undervisning, og så får elevene på disse to skolene gratis tilgang til Stavanger Aftenblad.
– Det er et pilotprosjekt ut dette året her.
– Hvem er det som betaler for det?
– Det betaler Stavanger Aftenblad og NRK for med egne medarbeidere. Vi har ingen støtte på dette nå, men hvis vi skal videreføre dette prosjektet, så må vi jo finne penger til å finansiere det.
Positive til initiativene
Sortland synes det er bra at bransjen ser på nye måter å finansiere og få journalistikk rettet mot unge. Selv er de på leting etter samarbeidspartnere til sitt prosjekt.
En ting hun tror Amedia har gjort lurt i, er å sørge for at abonnementene er koblet til ungdommene.
For Kaja Mejlbo, redaktør i Utdanningsnytt, er det ikke de mellom 15 og 20 år en målgruppe de trenger å nå. Men hun sier lærere de skriver for, etterlyser redaktørstyrte medier for ungdom.
Hun er positiv til de mange initiativene som nå skjer i flere konsern.
– En ting er for medienes skyld for å hanke inn disse lesergruppene, en annen ting er for demokratidannelsen, sier Mejlbo.
– Hva tenker du om måten man velger å finansiere det på?
– Jeg synes det virker klokt. Mange av disse eksemplene viser at det er flere krefter i samfunnet som er med og finansierer, og det er et tegn på at det ikke bare er mediene som synes dette er viktig.
Håper staten kommer inn
Nyhetsredaktør i Medier24, Martin Fjellheim, skriver i en kommentar at det burde være staten som finansierer løsninger for at mediene kan nå ungt. Det er Mejlbo enig i.
– Jeg håper at det blir en løsning, men jeg tror det tar litt lengre tid. Jeg tror den type initiativ vi ser nå er nødvendig om man faktisk skal få folk med, sier hun.
Frode Hansen, sjefredaktør i Dagbladet, sier det ikke er tvil om at mediene generelt har utfordringer med å nå unge.
– Det er ekstremt viktig at vi tenker på ulike initiativ på hvordan vi kan engasjere dem mer med redaktørstyrt innhold.
Hansen sier han gir tommel opp, og støtter Amedias idé.
Ikke samme for Dagbladet
Dagbladet er hovedsakelige freesite, altså ikke bak betalingsmur.
– Dette er vel ikke aktuelt for Dagbladet i samme grad, men er det noe dere kunne vurdert?
– Vi må til enhver tid vurdere ulike varianter for å nå de unge, men som du sier har ikke vi så mye lukket innhold som Amedia. Men det kan være andre initiativer vi jobber med og tenker på.
– Er 15-20-åringene aktuelle for deres pluss-stoff?
– Det er ikke primærmålgruppa akkurat nå, men man kan se for seg ulike typer innhold som vil nå de unge også bak betalingsmur.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no