Norsk Journalistlag vil at flere kommuner skal forplikte seg til å bruke eInnsyn

DEBATT:

Alle landets kommuner må knytte seg til eInnsyn

Ina Lindahl Nyrud i Norsk Journalistlag vil at Kommunal- og forvaltningskomiteen finner en løsning for finansieringen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Basen til eInnsyn er en gullgruve for å orientere seg om forvaltningens virksomhet og finne dokumenter av interesse. I budsjettet til Kommunal- og moderniseringsdepartementet foreslås det å øke bevilgningen til denne søkbare basen.

Rundt 20 kommunale og fylkeskommunale virksomheter er i prosess for å ta i bruk løsningen fra neste år. Den foreslåtte økningen er derfor avgjørende for at denne delen av den kommunale forvaltningen blir med i basen.

Det viktigste for Norsk Journalistlag er likevel at Kommunal- og forvaltningskomiteen tar ansvar for at de resterende kommunene og fylkeskommunene også tilknytter seg til søketjenesten.

Vi ber derfor i dagens budsjetthøring om at komiteen krever at departementet i løpet av neste år utreder en rettslig plikt for at alle landets kommuner og fylkeskommuner skal bli tilknyttet eInnsyn. Vi ber dem også foreslå hvordan finansieringen av dette skal gjennomføres sentralt.

eInnsyn (tidligere forkortet OEP) er etablert for hele offentlig sektor, både stat, kommune og fylkeskommune. Løsningen er allerede i bruk i Oslo og Arendal kommuner, samt i Trøndelag og Nordland fylkeskommuner.

Men det er bare de større statlige og landsdekkende forvaltningsorganene som har en lovmessig plikt til å være inkludert i basen.

Norsk Journalistlag mener at også kommuner og fylkeskommuner må omfattes av det samme obligatoriske pålegget. De lokale styrene er særlig viktig for lokalpressen. Komiteen må bidra med sentral rammefinansiering for å få resten av kommune-Norge med i basen.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS