NRK Nyheter sin side skal tas bort fra Facebook.

MENINGER:

NRK forlater ikke Facebook (med det første)

«For NRK er dette en liten del av en langvarig prosess for å styrke våre egne plattformer og gjøre oss mindre avhengig av tredjeparter.», skriver Laurie MacGregor.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Telefonen har ringt i ett sett siden søndag. Halve medie-Norge vil ha svar: Skal NRK trekke seg ut av Facebook? Klarer ikke Norges største mediehus å håndtere kommentarfeltet? Er det kroken på døra for det offentlige ordskiftet? Og hva skjer i så fall da?

Etter flere år med kontroverser rundt teknologigiganten som nå heter Meta er det ingen overraskelse at NRK Nyheters beslutning om å stenge Facebook-kontoen sin vekker oppsikt. En ny kritisk vinkling rundt en plattform i krise er godt nyhetsstoff. Og det er fristende å tolke vår beslutning som en reaksjon på eksterne faktorer: Et resultat av et giftig klima i kommentarfeltene, eller enda verre: Et tegn på at NRK ikke bryr seg om folks meninger. Dessverre er sannheten en god del mindre spennende.

For NRK er dette en liten del av en langvarig prosess for å styrke våre egne plattformer og gjøre oss mindre avhengig av tredjeparter.

NRK trenger sterke egne plattformer – som nrk.no, NRK Radio og NRKTV - som publikum bruker og har tillit til. Vi mener det er en forutsetning for å levere på hele bredden av oppdraget vårt, ikke bare nå, men også i fremtiden.

Som allmennkringkaster skal NRK nå bredest mulig ut i befolkningen. Sosiale medier er et verktøy vi bruker for å nå ut til de delene av befolkningen som bruker oss minst. Når stadig flere oppsøker våre egne plattformer direkte betyr det at vi kan skalere ned innsatsen i sosiale medier. Vi kan heller bruke krefter på å tilby best mulig innhold og en bedre brukeropplevelse der publikum i stadig større grad ønsker det.

Det er det vi gjør nå.

Selv om enkelte overskrifter kan gi inntrykk av noe annet, forlater NRK ikke Facebook med det første. Vi vil fortsatt publisere nyheter der – bare fra en annen konto. NRK Nyheter vil også publisere innhold på Snapchat og Instagram, slik at de som liker å finne nyheter i sosiale medier kan fortsatt gjøre det.

Og den som ønsker å kommentere NRKs journalistikk ønskes hjertelig velkommen. Enten i sosiale medier hvor vi tar ansvaret vårt om en trygg og sunn debatt på største alvor, eller på nrk.no hvor vi utforsker nye formater for dialog og meningsutveksling blant et enda større publikum.

Hva skjer videre? Publikums medievaner endrer seg over tid og en allmennkringkaster må endre seg i takt med sitt publikum. Vi vil hele tiden lære og gjøre nye vurderinger.

Men én ting er sikkert: NRK Nyheter blir ikke den siste Facebook-side vi legger ned. Det bør tolkes som et sunnhetstegn.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS