Julie Messel vil skryte av Fawad Ashrafs debattsatsning
Julie Messel vil skryte av Fawad Ashrafs debattsatsning

MENINGER:

Debattredaktør i Oslodebatten, Ahmed Fawad Ashraf, styrker demokratiet

«Aldri har en avis i Oslo lyktes med sitt samfunnsoppdrag, slik Ahmed Fawad Ashraf nå lykkes med Oslodebatten.no. », skriver Julie Messel.

Publisert Sist oppdatert

Det er befriende, imponerende, og det bringer den offentlige samtalen fremover.

Jeg elsker lokalaviser. Når jeg reiser et nytt sted, kjøper jeg alltid avisa der. Lokalaviser har som oftest en ambisjon om å være tett på det lille/store samfunnet som avisa dekker. Lokalavisjournalisten forsøker å dechiffrere kommunebudsjettet, før hun går på dugnad i barnehagen sammen med vedkommende som har klekket ut nedskjæringene i det samme budsjettet. Å være lokalavisjournalist handler om å balansere sammenflettede liv og fellesskap, der alle har ulike jobber og innganger til den samme tematikken; der nedskjæringer og prioriteringer treffer ulikt.

Så kan man alltids diskutere økonomi, bindinger til lokalsamfunnet, lokaljournalistikkens muligheter og redaksjonelle ansvar. Det som imidlertid alltid er tilfelle, er at lokalavisa gir innblikk i deler av samfunnet som vi andre ikke kjenner til, gitt at de fleste av oss bruker mesteparten av tiden vår på jobb og familie. Vi trenger noen til å lese offentlige journaler og følge politiske møter, også i lokalsamfunnet.

En av lokalavisas viktigste ansvarsoppgaver er naturligvis å prioritere stoffet sitt til det beste for samfunnet det opererer i. Hvem skal pryde forsiden? Hvem skal vi låne plattformen vår til? Hvem skal få snakke i våre spalter? Hvordan er avisa vår med på å løfte tematikk og stemmer vi mener er viktig?

Fremveksten av lokale debattarenaer flere steder i Norge, som allerede veletablerte Nordnorskdebatt.no og Trønderdebatt.no, har avdekket et behov for nye stemmer og en plattform som rekker mye lengre enn gjennom egen Facebook-konto. Dette er behov «den gamle» hovedstadspressen verken har evne, eller tilsynelatende ønske, om å imøtekomme.

Veien lå åpen for Oslodebatten.no, som har grepet muligheten på imponerende vis, og allerede kort tid etter igangkjøring utkrystallisert seg som det viktigste stedet for debatt rundt Oslo.

Som osloborger og tidligere lokalavisjournalist i egen by, har jeg alltid sett etter muligheter, men først og fremst oppdaget utfordringer, barrierer og stengsler for å komme under huden på lokalsamfunnet.

Aldri har Oslopressen lyktes slik debattredaktør Ahmed Fawad Ashraf nå gjør.

Det er med stolthet og nysgjerrighet jeg følger Ashrafs evne til å gi mikrofonstativet til stemmer som kan bringe samtalen om hvem vi er i Oslo, videre, og løfte viktige erfaringer ut til flere. Ashrafs prioriteringer og mot er med på å utvide rommet for hvordan vi skal bli kjent med hverandres liv og styrke demokratiet vi lever i. Intet mindre.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS