Lasse Josephsen
Lasse Josephsen svarer Svein Østvik m.fl.

MENINGER:

Svar fra et fantasifullt univers

«Min sak om Svein og det grumsete universet han deltar i, står fjellstøtt. Men i etterkant fant jeg en video som viser enda tydeligere hvor fælt det faktisk er», skriver Lasse Josephsen

Publisert Sist oppdatert

Svein Østvik har fått med seg Julia Schreiner Benito og Silje Schevig for å svare på mitt kritiske innlegg om den nå famøse episoden av Norge bak fasaden på TV 2. 

Det meste av kritikken fra trioen kan lett avfeies, all den tid de sauser sammen det ene og det andre, feilpresenterer så godt som alt jeg skrev og ikke svarer på et pøkk av hva jeg faktisk sa. 

Det kommer ingen egentlige argumenter. Kronikken deres er rett og slett for snål og intetsigende til at jeg skal spandere for mye tid på den.

Tar jeg feil? 

Det er allikevel deler av kritikken jeg vil svare på, og det er også en kritikk jeg ser dukke opp flere steder: at jeg driver med «guilt by association» og ser høyreekstreme spøkelser på høylys dag. 

Nå gikk jo min kritikk ut på at store mengder konspirasjonsteorier, spesielt av den typen Svein Østvik promoterer, kommer fra et ytterste høyrekant. 

Svein kan kalle seg hva han vil, men han forfekter paranoide ideer fra ytre høyre. Og det er sånt som frastøter mange folk.

La oss for et lite øyeblikk se bort fra slikt som at Sveins Facebook-post om min kritikk, ble etterfulgt av kommentarer der det spekuleres i hvorvidt jeg er kjøpt og betalt av «Big Pharma» eller at jeg sikkert har «jødepenger» på kontoen min.

For jeg tar visst bare feil når jeg kobler Svein til høyreekstremt tankegods. 

Han kan ikke noe for hvem han tar selfies med. Og det at han tar selfies med noen betyr ikke at han er enig med meningene deres. Jeg løper visst myndighetenes ærend og brunskvetter modige maktkritikere. Eller «motstandsfolk» som Østvik, Benito og Schevig faktisk kaller seg. Her er ikke noe tankegods fra ytterste høyre!

Vel, nå var den forrige artikkelen min ganske grundig, men tillat meg å punktere enda en ballong på denne besynderlige festen. Jeg er verdens mest deprimerende påskehare.

Rumble-videoen

Tilfeldighetene vil ha det til at jeg, ikke så lenge etter publiseringen av min forrige artikkel, fant en interessant video

Den ligger på Rumble-kanalen til podkast «Common Law Court Norway» (tidligere «InitiateQ NESARA NORGE», som refererer både til QAnon og konspirasjonsteorien som kalles «QAnons bestefar»).

Videoen er fra en bankettmiddag som ble holdt i forbindelse med den vaksinekritiske Spotlight-konferansen i Stavanger i fjor. 

En av Spotlight-arrangørene var Bindersinitiativet, den norske vaksinekritiske organisasjonen, som også arrangerte konferansen i Drammen, der Svein tok de nevnte selfiene med Lysglimt og Joachim Smørdal Haug, og hvor det fra scenen ble fremsatt påstander om at «Jonas Gahr Støre har signert Jesuittordenen sin pakt om å drepe ‘Goyims’». 

Medarrangør var Children’s Health Defense, organisasjonen til den amerikanske presidentkandidaten og antivakseren Robert F. Kennedy Jr.

(En artig, liten digresjon her: RFK Jr. og Children’s Health Defense dro i 2018 til Samoa for å spre frykt om vaksiner, noe som bidro til et stort utbrudd av meslinger som tok livet av 83 mennesker. Jeg tullet ikke da jeg skrev at meslinger slett ikke er ufarlig.)

Dukker opp i Lysglimt-intervju

Videoen jeg fant viser diverse taler fra bankettmiddagen. Mot slutten, dukker ingen ringere enn Hans Lysglimt Johansen opp foran kamera og blir intervjuet av personen som driver sendingen. 

Så dukker plutselig Charter-Svein opp i bakgrunnen. Etter hvert får han øye på Lysglimt (rundt 2.17). De to klemmer og spøker med hverandre. Så begynner Svein å rose Lysglimt.

(Les svar fra Svein Østvik nederst i saken)

Svein peker på Lysglimt og sier «Nå skal jeg være litt ærlig. Hvorfor tror dere jeg liker ham? Fordi han gjør det som de spirituelle ikke tør. De liker mest å sitte i kollokviegrupper og tro at alt hender inne i seg selv. Jeg sier ikke at det er feil, men det må begge deler til i hvert fall. Det må både indre utvikling til og indre kjærlighet, til seg selv og alt, som igjen er energi, men det må også være noen som tør å gjøre energien ingen tør. Det er det vi snakker om, er at ikke den energien skal kneble oss»

«Når [Lysglimt] da gjør det vanskelige og går på en skole som er liksom barnas sted, å tørre å gjøre det, da gjør han noe som ingen andre tør. Det er bare han som har turt det.»

«Det er derfor jeg digger deg», sier Svein til Lysglimt. «Det er jo derfor jeg har respekt for deg.»

«Du gjør ting som ingen andre tør. Og det må beundres.»

Svein sikter her til de gangene Lysglimt har dukket opp på norske skoler og oppsøkt barn og unge der. Det er perverst.

Svein sier han er en intuitiv mann, at han kan «se lyset» i Lysglimt. 

«Hvordan klarer de å gjøre ham til den største rasisten i Norge? Han som lyser godhet!»

Lysglimt er også milevis over Jonas Gahr Støre i intelligensnivå, ifølge Svein. Han sammenligner intelligensforskjellen mellom Lysglimt og Støre med intelligensforskjellen mellom Trump og Biden, og mener Lysglimt holdt den beste landsmøtetalen han har hørt. 

Men så kommer de virkelig saftige uttalelsene.

«Ting å sette spørsmålstegn ved»

Svein peker på Lysglimt og sier: «Holocaust har jeg spurt han om. Ja, ja, jeg mener han har rett der og.»

Svein sier at noen folk i NRK har «tystet» til ham, formodentlig om at holocaust er fake. 

Jeg kommer ikke til å kontakte statskanalen for å finne ut om de sitter inne med informasjon om holocaust, som de generøst nok har delt med Charter-Svein, av alle mennesker. Kan hende Svein selv heller vil opplyse oss om disse NRK-folka som skal sitte med info som underminerer den offentlige fortellingen om jødeutryddelsen.

Svein peker på Lysglimt og sier: «Jeg tror han har sagt: Hvorfor skulle det ikke være en fake story – altså ikke helt fake – men hvorfor skulle det ikke være ting å sette spørsmålstegn ved med holocaust?». 

Han sier at holocaust «har blitt en cancel culture. Hvis du mener noe feil om det, så er du helt ferdig».

«Det er symboler dem har lagd for å splitte folket», sier Svein.

Han sier Lysglimt aldri har sagt at det ikke skjedde noe under andre verdenskrig. «Det er klart det er noen som har vært med på et eller annet. (...)»

Han fortsetter med å si at han vil tippe at Lysglimt har sagt noe som at «det er et eller annet som lukter her, det er så mye historieforfalskning», at han ikke kjøper det helt. 

Svein kaller Lysglimts syn på holocaust «nyansert og klokt».

«Historierevisjonister»

Vi snakker her om Hans Lysglimt Johansen som har skrevet at han etterlyser et «oppgjør med jødene» og erklærer at han er «dritt lei at jødene skal får pushe fram dette falske holocaust narrativet». 

Sist dette var oppe, svarte Lysglimt at han i disse uttalelsene «peker overtydelig og satirisk på viktige områder som etablissementet ikke evner å dekke på en tilfredsstillende måte.»

Lysglimt er altså ikke fornøyd med hvordan holocaust dekkes. Mon tro hva han mener mangler.

Men de fleste lesere vil nok gjenkjenne det Svein driver med i videoen.

Det er faktisk veldig sjeldent at dem som kalles holocaustbenektere sier at det ikke skjedde noe som helst med jøder under andre verdenskrig. Derimot anser de seg selv gjerne som «historierevisjonister».

De gjør sitt beste for å, blant annet:

   • Minimere omfanget av jødeutryddelsen betraktelig 
   • Hevde at konsentrasjonsleirene egentlig var arbeidsleirer 
   • Påstå at jødene i leirene døde av en tyfusepidemi 
   • Nazistene skulle egentlig bare deportere jødene 
   • Antallet drepte jøder var langt lavere enn de «offisielle» seks millionene

Og utallige andre usannheter og forsøk på å vri historien til å bli noe ganske annet enn det den egentlig var. 

Ta en ferie, Svein 

OK, da var den heslige katten ute av sekken. 

Jeg er arrogant nok til å hevde at kronikken min fra 14. mars står fjellstøtt: Sveins univers er i sannhet grumsete. Det er grumsete i utgangspunktet, og leder bare mot enda verre grums.

Siden motstandstrioen Østvik, Schevig og Benito ikke føler for å engasjere seg i min tidligere dokumentasjon i skriftlig form, skal de få lov til å se videoen her. Igjen og igjen, om de orker.

Nok en gang viser det seg at omgangen med konspirasjonsteorier ender opp i forferdelige synspunkter fra den politiske randsonen. Det er merkelig, det der.

Noen av Sveins tilhengere vil nok ta avstand fra ham nå som han også har holocaustbenektelse på merittlisten, men mange vil fortsette å forsvare ham. Det er slik det er i landskapet han tilhører. Holocaustbenektelse er ikke nødvendigvis nok til å frastøte «sannhetssøkerne» som svirrer begeistret rundt i det kultiske miljø.

I etterkant av Norge bak fasaden-episoden startet noen en pengeinnsamling for Østvik. Fordi han visstnok «tok en for laget». Per nå har litt under 200.000 kroner blitt samlet inn.

Svein må gjerne betale noen regninger for disse pengene og prøve å lappe sammen litt av livet sitt. Ta en ferie. 

Men jeg vil foreslå at han dropper å dra på chartertur til Mallorca for å drikke seg pære. Han bør heller bruke noen av pengene til å dra på undervisningstur til Auschwitz. En tur til HL-senteret på Bygdøy kan også være nyttig. 

Han har også råd til å kjøpe seg en utgave av «I skyggen av Holocaust: antisemittisme i norsk historie 1945-2023» av Kjetil Braut Simonsen. 

Ikke minst kan Charter-Svein spandere på seg noen turer rundt i norske byer for å ta en god kikk på snublesteinene som har blitt lagt ned til minne om norske jøder som ble drept i holocaust, en hendelse som var altfor ekte.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Svar fra Svein Østvik

Interessant! Litt av en person han derre Josephsen gitt! 

At historien ikke er helt korrekt gjengitt opp igjennom, er vel noe noen og enhver etter hvert vil kunne skrive under på.

Fra det, til at jeg benekter utryddelse av jøder og er enig med Lysglimt, uten egentlig å vite med sikkerhet hva han står for i dette spørsmålet, er spesielt å høre!

Jeg er en åpen, lyttende person som har erfart mye fake news de siste årene, og også dette virker å føye seg inn i rekken! Legger han ikke merke til at jeg tolker Lysglimt i beste mening, ut fra å ikke vite hva han mener? At jeg er nyansert og balanserer det jeg sier opp mot mine erfaringer av fordreininger angående meg selv? 

Og sist men ikke minst, viser jeg mest av alt at jeg er opptatt av ytringsfrihet, og at man skal bygge broer mellom motsetninger og forsøke stanse kanselleringskulturen som nærmer seg bristepunktet! Dette er jo noe jeg selv har fått erfare veldig sterkt de siste årene!

Jeg synes videoen viste at jeg ønsker å se etter det gode i alle mennesker, og at jeg trekker frem positive egenskaper som mot og guts til å tørre stikke seg frem og ut av flokken!

Dessuten spesielt at en slik svartmaler som Josephsen bruker en festlig begivenhet, hvor man er engasjert og i festmodus, som sitt forsvar!

Josephsen generaliserer og bruker igjen hersketeknikker.  Som at alle som stiller spørsmål ved såkalt vedtatte sannheter settes i bås (holocaustfornekter), i dette tilfelle!

Mitt poeng i samtalen med Lysglimt var å få frem at establissementet/narrativet vrir og vrenger på motivene og båssetter så fort man stiller seg åpen for at ikke alt i historien er slik man har blitt fortalt!

Dette mener jeg er en sunn tilnærming, spesielt med tanke på den siste tids utvikling av kanselleringskulturen!

Det Josephsen egentlig gjør, er å projisere sine egne demoner over i søkende, undrende og uredde mennesker, og han viser sitt forkvaklede menneskesyn uten helt å se det selv.

Powered by Labrador CMS