På bildet: Marianne Wilhelmsen har fått nok av «skatteflyktninger», her foran et illustrasjonsbilde fra innsiden av et fly.
Marianne Wilhelmsen har fått nok av «skatteflyktninger».

MENINGER:

Hei klikkjegere, det er nok nå

«Ikke bruk begrepet «skatteflyktning» noe mer», skriver Marianne Wilhelmsen.

Publisert

«Mange» med mye penger flytter ut av landet fordi de synes skattene i Norge har blitt for høye. Det har nyhetsverdi, det skjønner jeg. Dette er ekstremt rike mennesker og det er snakk om mye penger som kunne gått til fellesskapet, som ikke lenger gjør det. Jeg tror til og med på at det har nyhetsverdi over tid og skjønner at saker hvor du nærmest bare bytter ut navnet kommer om og om igjen.

Men det er på tide at begrepsbruken oppdateres.

Ifølge FN-sambandet er det for første gang over 100 millioner mennesker på flukt i verden, inkludert asylsøkere. Mennesker som kjemper for livet sitt. Som flykter fra krig, forfølgelse, familie, hjemland, brudd på menneskerettigheter, konflikter. Nesten 50 000 ukrainere har søkt asyl i Norge siden begynnelsen av 2022, som følge av Russlands brutale angrep på landet deres.

Det er dette som er flyktninger. Det er de menneskene vi snakker om, når vi snakker om flyktninger.

Derfor må dere journalister slutte å bruke ordet flyktning når dere skriver om nordmenn som flytter til Sveits på grunn av skattenivået her til lands. I begynnelsen var begrepet «skatteflyktning» muligens dekkende for å beskrive utflyttingen i kombinasjon med den fortvilelsen de som flytter ut synes å oppleve eller ønsker å formidle. Og vi kan godt diskutere om riktig begrep er skatteutvandrer, skatteskulker, skattesviker, formuesmester eller skattefortviler. Slå dere gjerne løs og finn ut hva som kan opprettholde klikkene deres på de rikes demonstrasjonstog ut av landet.

Men det vi må bli enige om nå, er at vi må slutte å omtale rikinger som flytter ut av landet for å slippe å betale skatt som flyktninger. Det er villedende, og det er en hån mot de som reelt er på flukt. Og de er det tross alt mange, mange, mange flere av.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS