På bildet er Julian Mellingsæter (innfelt) og det amerikanske krigsskipet USS «Gerald R. Ford».
Julian Mellingsæter kritiserer den norske pressedekningen av gigantskipets Oslo-tokt.

MENINGER:

Krig og kåtskap – 4500 amerikanere «på sexferie» i Oslo

«Poenget her er ikke å drite ut norske mediers dekning. Eller jo, litt. Hovedpoenget er derimot at man kan anta at grunnen til at skipet tur til Oslo ikke er norske damer eller billig øl», skriver Julian Mellingsæter.

Publisert Sist oppdatert

Det amerikanske forsvaret bruser med fjærene nært Russland, og ankrer opp verdens største krigsskip innerst i Oslofjorden. Heidis deler ut «ølbonger» på kaia i lederhosen, innbyggerne flagger og vinker. Det som derimot imponerer meg mest, er medienes dekning av det som må sies å være en militær maktdemonstrasjon ovenfor vårt naboland i øst.

Russland og Belarus har inngått et samarbeid om utplassering av atomvåpen, og Norge åpner for trening av ukrainere med F-16 jagerfly. I løpet av de samme 24 timene vi mottar disse nyhetene kommer det amerikanske hangarskipet USS «Gerald R. Ford» inn Oslofjorden. Ankomsten dekkes godt av norske medier. NRK har flere journalister til lands og til vanns. Det sendes direkte fra Aker Brygge i Dagsrevyen der spørsmålet vi alle lurer på tas opp: «Blir det bra trøkk på nasjonalskattene Egon, Peppes og ikke minst Heidis utover kvelden?»

Jaha tenker jeg

Hos VG, Nettavisen og Dagbladet gir vinklingen utover denne tirsdagen inntrykk av at Dagbladets egen «Rød Løper-redaksjon» har okkupert redaktøransvaret i Akersgata og området rundt.

«Sexolog Maria Ebbestad melder at nordmenn er godt forberedt» skriver Nettavisen. «Sommersex og feriesex er veldig populært», forteller Ebbestad.

Ikke er det sommer og ikke er det ferie, men greit nok. Ebbestad gir seg ikke og oppfordrer nordmenn med en drøm om amerikanske soldater til å legge helgen til Oslo. Jaha tenker jeg. Riktignok blir jeg rørt av amerikanske soldater som overrasker unger og partnere etter måneders deltakelse i «krigen mot terror», kanskje Ebbestad har et poeng? Ikke vet jeg, men HELDIGVIS kommer hun med en moralsk pekefinger til amerikanerne om at de må huske kondom.

Typisk norsk å verdsette opp­merksomhet fra utlandet

Tom Cruise sine sprell på Vestlandet er et eksempel på at vi bruker utenlandske kjendiser, særlig amerikanske, aktivt i nasjonsbyggingen her til lands. Pressekonferanse i Sverige, Zlatan på podiet. La oss spørre han om Magnus Carlsen. Jeg har blitt klam på ryggen tidligere, og det ble jeg igjen i går.

Verdens Gang (VG). Norges største avis får stoppet vår nye nasjonalhelt Løytnant Jack Fox rett etter han har tatt Ruter sin båt inn fra hangarskipet. Han nevner fjordene. Deilig. Han vil møte de lokale og bli kjent med kulturen. WOW!! Men er det ikke noe som mangler? Selvfølgelig er det det.

«Har dere sett noen norske jenter?» spør journalisten. Jeg kan kjenne spenningen nedenfor Akershus festning på kroppen.

«Vi har akkurat kommet i land, nå skal vi få oss noe mat». Neineinei, er det mulig. Det glapp helt på slutten. For en overskrift det kunne ha blitt.

Må bare hylles

Poenget her er ikke å drite ut norske mediers dekning. Eller jo, litt. Hovedpoenget er derimot at man kan anta at grunnen til at skipets tur til Oslo ikke er norske damer eller billig øl. Besøket kan antas å være nøye planlagt fra amerikansk hold med tanke på å virke avskrekkende for Russland.

Dagbladet har på sin kant av medie-Norge rekonstruert to damers «skremmende» opplevelse da de ble tatt på senga, nakne, utenfor en badstue på Nesodden av hangarskipet. At kildene var anonyme, må bare hylles.

I VG sin sak «De første amerikanske soldatene går i land» teller jeg elleve personer i byline.

Bakteppet er at forholdet mellom verdens to største militærmakter ikke har vært dårligere på årevis. Russland driver en blodig krig i Ukraina, og vår nærmeste allierte vil vise fram sine maktressurser. Det burde være mulig å lage journalistikk, undersøkende eller ei på dette temaet. Vi trenger ikke sak etter sak om at nå er 4500 amerikanere kommet til Oslo på «sexferie», og at vi nordmenn står og tripper, vårkåte som vi er, nede ved havna.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS