Onsdag var det bred dekning av at det amerikanske krigsskipet seilte inn i Oslo.

Derfor dekker norske medier hangarskipet minutt for minutt

– En spektakulær visuell hendelse som det norske folk åpenbart er veldig interessert i å følge med på, sier fungerende breakingsjef i VG.

Publisert Sist oppdatert

Det amerikanske hangarskipet USS Gerald. R. Ford har fått norske nettaviser til å koke det siste døgnet.

Gigantskipets skal besøke Oslo i fire dager, og fartøyets ankomst inn Oslofjorden onsdag ble dekket minutt for minutt av de fleste store nettavisene.

Skipet huser 4500 sjøfolk og er det største hangarskipet som er bygget.

Medier24 har tatt en spørsmålsrunde til de største nettavisene i landet for å finne ut hvorfor skipets ankomst dekkes så heftig, og hvordan de planlegger å dekke videre.

– Vi kjørte full livesending

Nyhetsredaktør i Avisa Oslo, Hanne Taalesen, sier at det for deres del handler om at det er et spektakulært syn å se verdens største krigsskip i Oslofjorden på denne måten.

– Det var fullt av skuelystne ute og så etter skipet fra morgenen av, og selvsagt må Avisa Oslo dekke en sånn begivenhet i byen. Vi kjørte full livesending og leserne våre er veldig nysgjerrige på dette.

Hun legger til at det for deres del også handler om hvordan dette vil prege byen.

– 4500 amerikanske sjøfolk vil helt sikkert sette sin preg på Oslo de neste dagene. I tillegg er det naturlig for oss å dekke både sikkerhetstiltak og hva slags konsekvenser dette får for byen, sier Taalesen.

Nyhetssjef i TV 2, Fredrik Kirkevold, sier at det er naturlig å dekke hendelsen bredt i den konteksten Europa er i nå.

– Med krigen i Ukraina er sikkerhetssituasjonen mot Russland ekstra tilspisset, og når USA velger å sende sitt største krigsskip til Norge sender det et sikkerhetspolitisk signal det er viktig å dekke godt journalistisk, sier Kirkevold.

Han legger til at det i tillegg er ganske spektakulært når verdens største krigsskip legger til midt i Oslo sentrum med alt det innebærer.

– Det er stor interesse blant publikum og det kommer til å påvirke bybildet når tusenvis av amerikanske soldater skal sjekke ut den norske hovedstaden. Vi kommer til å dekke besøket løpende så lenge de er her.

– Åpenbart spektakulært

Jan Thomas Holmlund, redaksjonssjef i Dagbladet, forteller at mediehuset har dekket ankomsten tett både med tekst, foto og TV.

– Vi har hatt en rekke medarbeidere i sving både i felt og på Hasle, og vi har dekket både det løpende samt den politiske biten - blant annet på lederplass, sier han.

Han legger til at det er svært stor interesse blant leserne for besøket av USS «Gerald R. Ford», og at det er det stoffet leserne har vært desidert mest interessert i på både tekst og TV i dag.

– Det er vår jobb å rapportere både det løpende og åpenbart spektakulære ved ankomsten av verdens største krigsskip, samt det store antallet militære amerikanere på besøk i Oslo. I tillegg er det viktig for Dagbladet å sette besøket inn i en større sammenheng, blant annet med krigen i Ukraina som bakteppe.

Holmlund legger til at besøket også får stor oppmerksomhet politisk.

– Allerede 13. mai skrev Dagbladet om at skipet hadde kurs mot Norge, og hvilke militærpolitiske signaler det ville sende.

Nyhetssjef hos Aftenposten, Henning Carr Ekroll, forteller at tyngden av deres dekning handler om det som skjer i Oslo.

– Aftenposten er en avis som er opptatt av både sikkerhetspolitikk, utenriksstoff og det som skjer lokalt i Oslo. Dette er en hendelse som krysser på alt dette, sier han til Medier24.

– Det er stor politisk og symbolsk verdi at skipet kommer til byen. Og det påvirker også bymiljøet og utelivet i Oslo. I tillegg er også veldig mange nysgjerrige på det som skjer, sier Carr Ekroll.

– Vekker interesse

Nyhetssjef Victoria Armstrong i Nettavisen forteller at de har sendt direktebildene av skipet som seilte inn i Oslofjorden, samt dekket ankomsten av skipet med bilder og flere saker gjennom dagen.

– Det gjør vi fordi det er snakk om verdens største krigsskip. Det er ingen tvil om at et så enormt og unikt skip, med tusenvis av amerikanske soldater om bord, vekker interesse blant nordmenn når det kommer på besøk hit, sier hun til Medier 24.

– At skipet i tillegg kommer til Norge mens det pågår krig i Europa gjør det desto mer interessant.

Nettavisen kommer til å være ute i Oslos gater i kveld i håp om å få snakke med noen av amerikanerne som har gått i land.

– Utover det vil vi følge med på skipet så lenge det er i Norge, og dekke eventuelle hendelser knyttet til det fortløpende.

– Nasjonal interesse

Direkteredaktør i Nyhetsdivisjonen i NRK, Kathrine Hammerstad, peker på flere grunner bak deres dekning. Blant annet den politiske betydningsfullheten og sikkerhetsforholdet mellom USA og Norge som nære allierte, i lys av Ukraina-krigen.

– Selve ankomsten til skipet er viktig å dokumentere, i tillegg er det spektakulære bilder når verdens største hangarskip seiler inn Oslofjorden. Det samlet seg store folkemengder langs hele innseilingen, og det er iverksatt store sikkerhetstiltak i området, med militær forbudssone og flyforbud over hele Indre Oslofjord.

Besøket vil sette et tydelig preg på byen mens de er her - det gjør det til en stor og viktig nyhetshendelse, og det er derfor naturlig med bred dekning fra NRK, mener hun.

Hun forteller at de tar fortløpende vurderinger av dekningen videre, og at de følger saken gjennom både det som skjer, men også bakgrunn, analyser og debatt.

Fungerende breakingsjef i VG, Andreas Nielsen, peker også på den store interessen rundt skipet.

– Det er en stor nyhetshendelse av nasjonal interesse når et flaggskip for den amerikanske marinen kommer til Norge, i den veldig spente sikkerhetssituasjonen vi befinner oss i nå. Det viser også russernes reaksjon på besøket med all tydelighet. I tillegg er det en spektakulær visuell hendelse som det norske folk åpenbart er veldig interessert i å følge med på.

– Vi skal dekke skipets ferd videre, og mannskapets besøk i Norge. Vi skal også følge med videre på den sikkerhetspolitiske betydningen av skipsbesøket.

Powered by Labrador CMS