Snøfall 2-plakat med bylinebilde av Terese Togstad Berg.
I Snøfall 2 på NRK ligger moren til ti år gamle Noah på sykehuset.

MENINGER:

På tide, NRK!

«Jeg hadde virkelig trengt en serie som Snøfall 2 da jeg var barn», skriver Terese Togstad Berg.

Publisert Sist oppdatert

Som datter av en far med alvorlig kreft var jeg på mange måter annerledes enn de andre barna. Lange ettermiddager på sykehuset og ingen på min egen alder å snakke med, preget min hverdag. 

Ingen jeg lekte med ville noen gang forstå hvilken situasjon jeg befant meg i. Før jeg en dag etter pappa døde, fikk fortalt at de skjønte hvordan jeg hadde det fordi de hadde sett hvordan Simba mistet sin far i Løvenes konge.

Personlig kjente jeg et stort stikk da jeg, uvitende om hva årets julekalender handlet om, så første episode. 

Jeg vokste opp med bøker hvor hovedpersonene ikke hadde foreldre, eller hvor tema var død – sånn som i brødrene Løvehjerte eller i Løvenes konge. Aldri før hadde jeg lest tekster eller sett filmer, hvor temaet var å vokse opp med en kreftsyk forelder. 

Vi kan ikke sminke en brutal hverdag

Hverdagen i 2023 er brutal. Flere i Norge sliter med å betale regninger og flere barn enn før lever under fattigdomsgrensa. Krigen i Ukraina går sin gang etter snart tre år med krigføring, og en umenneskelig hverdag i Gaza ser ikke ut til å ha en nær ende. 

Alle disse elendighetene i verden i dag, blir framstilt på NRK Super og vist til norske skolebarn hver dag. Derfor er det uforståelig for meg at enkelte voksne kvier seg, eller i verste fall nekter, å la barna sine se en julekalender hvor en av hovedpersonene har en forelder som lider av kreft, når de samtidig blir eksponert for alt det vonde 2023 ellers har å by på. 

Det ser ut som vi går en uvisst brutal jul i møte. Det kan vi ikke legge skjul på. Vi kan ikke sminke over en brutal hverdag som blir verre og verre for hver dag med nye tapte liv. 

Om det er så fælt å se en førjulstid preget av uvisshet og død, finnes det andre julekalendere i NRKs arkiv som ligger tilgjengelig. Julekalendere hvor det verste som kan skje noen, er å miste en vott, eller ikke nisse nok nissestreker. Det er tross alt valgfritt å se på julekalendere. 

Sykdom tar ikke hensyn til høytider

Livet er skjørt og brutalt, høytidene er intet unntak. Jul skal være en festlig høytid, men ting blir ikke alltid slik man forestiller seg. 

Jeg husker fortsatt pappas siste jul, og selv om vi var vel vitende om at døden var nær, klarte vi å kose oss sammen likevel. For det er nettopp det det handler om. Informasjon, omsorg og å utnytte tiden til å være sammen i nuet. 

Jeg tegnet pappas kiste første gang omtrent samtidig som jeg lærte meg å tegne hus. Selv om jeg hadde verdens beste støttespillere rundt meg i en vanskelig tid, skulle jeg ønske jeg kunne hatt en slik serie som Snøfall 2 i min oppvekst. 

Kreft er en sykdom som kan ramme alle, og tar ikke hensyn til høytider. Det er en sykdom man må leve med og forholde seg til uansett hvilken alder man er i. 

Takk til NRK som har laget en slik serie som tar opp et viktig tema! 

Det jeg ønsker meg til jul og videre i 2024 er litt mindre klaging og mye mer omsorg for hverandre. Ta vare, si hei, snakk med hverandre. Gi et smil, gi en klem. God førjulstid, alle sammen!

———————————————-

Innlegget ble opprinnelig publisert på Bergs Facebook-side

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS