På bilde, musikkjournalist Sigbjørn Nedland i NRK og illustrasjonsbilde av NRK Marienlyst.
Sigbjørn Nedland kommenterer det mye omdiskuterte navnebyttet av programmet «Jungeltelegrafen».

MENINGER:

Jeg står fortsatt 100 % inne for det navnet

«Ettersom det åpenbart er mye rare oppfatninger og noen klare misforståelser om ordet "Jungeltelegrafen" finner jeg det riktig å si noe om dette her», skriver Sigbjørn Nedland.

Publisert Sist oppdatert

Det har vært ganske underlig i dag – som opphavsmann til navnet på dette radioprogrammet – å ha sett oppslag i Klassekampen, VG og debatt i Dagsnytt 18 med svært variert innhold, uten å komme til orde. Ettersom det åpenbart er mye rare oppfatninger og noen klare misforståelser om ordet "Jungeltelegrafen" finner jeg det riktig å si noe om dette her.

Teksten ble først publisert på Nedlands Facebook-side, og er gjengitt med tillatelse.

Det var jeg som satte navn på programmet, med innspill fra kolleger, blant andre Leiv Solberg, da det startet opp, og jeg står fortsatt 100 % inne for det navnet. Jeg ser uttalelser om at navnet skulle være "belastende" for noen. I Facebook-tråder er det til og med karakterisert som "nedlatende". Slike uttalelser tror jeg kommer på grunn av alvorlige hull i historiekunnskap og språkforståelse.

"Jungeltelegrafen" dukket først opp som ord rundt 1870, og det fortelles flere historier om hvordan det oppsto. Den mest vanlige er denne: Da europeerne på 1800-tallet begynte å bevege seg mere rundt i Afrika enn man hadde gjort før, ble de stadig overrasket over at de kunne ankomme en ny landsby der de ikke hadde vært før, og oppdage at folk der visste at de kom, hvem de var og hvor mange de var. Det var først da det oppdaget at afrikanerne hadde et avansert varslingssystem med bruk av trommer at de fikk løsningen på mysteriet, og de var mektig imponert! Dette var jo virkelig avansert, og utfordret deres eurosentriske oppfatning av "primitive" afrikanere. Det var rett og slett et virkelig intelligent og finurlig system. Det kunne bare sammenlignes med det nyeste og mest teknologiske vidundersystemet de kjente til, nemlig telegrafen! 

Ordet bærer altså i seg en respekt for tradisjonskunnskap, en sammensmelting av tradisjon og moderne teknologi, og et klart utgangspunkt i musikk og rytmer. Så har det i overført betydning fått en betydning som går på det å bringe nyhetene før noen andre, å orientere og oppdatere og gi oversikt gjennom uoffisielle og hurtige kanaler. Altså etter min mening et ideelt navn på et radioprogram som nettopp har slike begreper og idealer innebygd i sin filosofi og i sitt musikkvalg!

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS