Kenneth Kandolf Haug (innfelt) sier det var en intens dag på jobb 24. februar 2022. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy talte til folket allerede første dag.
Kenneth Kandolf Haug sier det var en intens dag på jobb 24. februar 2022. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy talte til folket allerede første dag.

MENINGER:

Jeg gikk fra jobb knallsvett i håndflatene den dagen

«Jeg la meg 23. februar vel vitende om at jeg ville våkne til krig i Europa og en helt vanvittig nyhetsdag», skriver NTB-journalist Kenneth Kandolf Haug.

Publisert

De fleste europeere vil nok huske resten av livet hvor de var og hva de gjorde den 24. februar 2022. Men hvordan selve dagen forløp er en annen sak.

Jeg la meg 23. februar vel vitende om at jeg ville våkne til krig i Europa og en helt vanvittig nyhetsdag. Derfor prioriterte jeg å få en god natts søvn, framfor å se da det braket løs.

Da jeg kom på jobb 8.30 var et enormt apparat i gang i NTB-redaksjonen, og sannsynligvis i de fleste redaksjoner verden over.

Den dagen sendte NTB innenriks og utenriks ut til sammen 389 nyhetsmeldinger. Tirsdag denne uken sendte vi til sammenligning 154.

De første timene var det bare å grovsortere nyhetene og prøve å finne ut hva som hadde skjedd. Stofftilfanget var enormt. (Oransje er hastemelding)

Liste over saker NTB publiserte fra morgenen 24. februar 2022. Hastemeldingene er de som er farget oransje.

Forsterkninger var hentet inn. Utover formiddagen ble vi flere folk på jobb, og reaksjonene begynte å ramle inn. Oppdateringene kom fra høyre og venstre, det var lite tid til å vurdere alle kilder - feil skjedde de første dagene, og jeg sto selv for et par av dem.

Jeg husker også at jeg la ut en melding i sosiale medier om at mediene kom til å gjøre feil, og at det ikke var mulig å unngå.

Særlig fra Dataminr (sanntids-AI som registrerer store hendelser) var det mye rot i begynnelsen, mens nyhetsbyråene stort sett var mer grundige (men også treigere).

Samtidig skjedde det andre ting denne dagen, og det måtte også dekkes.

Innenriksdesken hadde også nok å gjøre, ettersom sakene om utnevnelsen av ny sentralbanksjef og Hadia Tajiks pendlerbolig var høyt oppe på agendaen. Sporten måtte i mellomtiden hente inn nyheter om Russland (og Belarus) innen ski og fotball.


(Teksten fortsetter under bildet)

Liste over flere av sakene NTB publiserte i løpet av dagen 24. februar 2022.

Alle hadde mer enn nok å gjøre, og den dårlige samvittigheten for alt vi ikke rakk over var nok sterkt til stede. Naturligvis var det vanskelig å prate om noe annet. Stemningen husker jeg som fattet, men selvfølgelig preget.

Det er verdt å nevne at jeg begynte i NTB 4. mars 2020 - og ble kastet rett inn i en ekstremt intens koronadekning gjennom våren. Men aldri før hadde jeg blitt like følelsesmessig påvirket av nyhetene vi måtte skrive.

Så vidt jeg husker kom det påminnelser fra ledelsen om å forsøke å koble ut, og det tror jeg var veldig nyttig.

Utover ettermiddagen begynte det å demre for mange at krigen ville få store konsekvenser også for Norge. I tillegg begynte man å stille spørsmålene om hva som ville skje med Russland og Ukraina i ulike sammenhenger.

Nærmere kvelden den 24. februar 2022 fikk man et klarere bilde fra Ukraina. Mange var døde, men det var ingen kollaps. I tillegg oppsto det litt tekniske problemer hos NTB.

Jeg gikk fra jobb knallsvett i håndflatene den dagen, og jeg var neppe alene.

———————————————-
Denne teksten er en utvidet tekst fra Haugs Twitter-profil, og er gjengitt med tillatelse

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS