Fredsprisvinner Dmitrij Muratov under pressekonferansen med fredsprisvinnerne på Nobelinstituttet, dagen før prisutdelingen.

Nobelpris-vinner gir ut avisen på ukrainsk: – Anerkjenner ikke Ukraina som fiende

Novaja Gazeta-redaktør Mnitrij Muratov sier i en video at han skammer seg over Russlands invasjon.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Fjorårets fredsprisvinner og redaktør i den uavhengige avisen Novaja Gazeta, Dmitrij Muratov, gikk i forrige uke hardt ut mot Russlands president Vladimir Putin i en video på avisens egne nettsider hvor han forteller at redaksjonen sørger og skammer seg over den uprovoserte invasjonen.

– Øverstkommanderende fikler med «atomknappen» som nøkkelringen til en kostbar bil. Hva blir det neste? Fyre av et atomvåpen? Jeg kan ikke tolke Vladimir Putin sine ord om gjengjeldelsesvåpen på noen annen måte, sier Muratov i videoen.

Han forteller videre at neste utgave av avisen vil gis ut på både russisk og ukrainsk.

– Vi vil aldri anerkjenne Ukraina som en fiende, og det ukrainske språk som fiendens språk, sier han.

I et åpent brev til Putin fordømmer russiske journalister innvasjonen. Brevet er signert av over 100 russiske journalister, blant annet fra Novaja Gazeta.

«Vi, russiske mediekorrespondenter og eksperter som skriver om russisk utenrikspolitikk, fordømmer den militære operasjonen iverksatt av Den russiske føderasjonen i Ukraina. Krig har aldri vært og vil aldri være en metode for å løse konflikter, og det er ingen begrunnelse for det», står det i brevet.

Russland ligger på 150. plass på Reporters Without Borders (RSF) sin liste over pressefrihet.

Powered by Labrador CMS