Hans Rustad, redaktør i Document.no på Sverigedemokraternas valgvake søndag kveld.

KOMMENTAR:

Document-redaktør Hans Rustad bør hives ut av Norsk Redaktørforening

PFU-verstingen Document og Hans Rustad ser ikke ut til å bry seg om pressens selvdømmeordning. Det må få konsekvenser, skriver Erik Waatland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Av alle norske medier var det den konservative nettavisa Document.no som toppet verstinglista i PFU. Avisa ble klaget inn hele syv ganger - og felt syv ganger. Ikke kritikk, men rene felleleser.

Er man verst i klassen, så skulle man kanskje tro at redaksjonen ville ta til seg noe av det utvalget har sagt, men det er kanskje for mye å be fra redaktør Hans Rustad, som gjentatte ganger har vist at han har et lemfeldig forhold til presseetikken.

For på selveste nyttårsaften publiserte Document et så grovt meningsinnlegg at jeg mangler ord. Innlegget er i min mening tydelig preget av en forfatter i svime som sprer konspirasjonsteorier, udokumenterte påstander og grove faktafeil. Det er så ille at jeg under tvil gjengir noe av det her - for å dokumentere hvor sykt det faktisk er:

Forfatteren hevder at en navngitt journalist fikk sparken i et riksmedium som en følge av seksuell trakassering. Det er beviselig feil. Vedkommende ble headhuntet til et annet riksmedium. Hva ble gjort for å hente inn fakta og samtidig imøtegåelse? Vi skulle gjerne vist dere hvor drøyt det er, men i motsetning til Document, så er vi ikke bare underlagt Vær varsom-plakaten - vi følger den også.

Tro det eller ei, men det er faktisk ikke det groveste som ble skrevet i innlegget «Utblåsning helt på tampen» i Document.no. Forfatteren plumper ut med mange andre konspiratoriske påstander, som at:

  • En rekke navngitte politikere er notoriske løgnere, faktaresistente og korrupte. Helt uten å dokumentere det - eller gi samtidig imøtegåelse.
  • Koronavaksinen sammenliknes med «vår tids ZyclonB» - og meningsforfatteren slipper til med konspirasjoner om at vaksinen vil ta livet av oss. Også uten dokumentasjon.
  • Hollywood og Big Tech forsøker å ødelegge kristendommen, muslimer forsøker utrydde kristne, og globalister ønsker lydighet til noe helt annet enn den kristne Gud.
  • Konspirasjonsteorier om jøder
  • Åpenbar rasisme mot muslimske nordmenn
  • Sammenlikner en norsk samfunnsdebattant med Goebbels og skriver at han «løper fascismens ærend».

Jeg tror jeg stopper der, men det er ganske mye mer å hente fra debattinnlegget, publisert i en redaktørstyrt publikasjon. Så; Er det nok å publisere et, etter min mening, sinnsykt innlegg og dermed bli kasta ut av det gode selskap? Trolig ikke. Men dette stiller seg i en V E L D I G L A N G rekke av presseetiske tvilsomheter fra Rustad & co. Det er nå på tide at styret tar grep.

I februar i fjor ble det kjent at redaktørforeningen rettet skarp kritikk mot redaktør Rustad etter at generalsekretær Arne Jensen tok initiativ til å undersøke saken da Rustad skrev en kommentar om pressens rolle etter stormingen av kongressen i USA.

«Direkte og indirekte stempler Rustad kollektivt norske redaktørstyrte medier, og dermed alle sine kolleger, som løgnere. Det er noe annet enn konkret faglig eller politisk kritikk, og det kan bidra til å bryte ned den tilliten til redaktørstyrte medier som Norsk Redaktørforening er opptatt av å bygge opp», konkluderte foreningen.

Redaktørforeningen valgte derimot ikke å hive dem ut. I forkant av styremøtet uttalte redaktør Harald Klungtveit følgende på Facebook - gjengitt i et debattinnlegg på M24:

«Det er uakseptabelt at personer som fremmer høyreekstremisme og bidrar til å rettferdiggjøre angrep på reportere får anerkjennelse som pressefolk av medienes organisasjoner, og jeg forventer at foreningen tar affære ved første anledning», skrev Klungtveit for ett år siden.

I etterkant av møtet tok Hans Rustad selvkritikk og innrømte at det ikke var «pedagogisk klokt å kalle folk for løgnere».

Jeg var ikke helt enig med Klungtveit for ett år siden, men Document gjør det vanskelig å heie på dem ved å gjentatte ganger gi så blanke i de etiske spillereglene.

For jeg skjønner at Norsk Redaktørforening må ha oppslutning - og vi har gjentatte ganger hørt ledelsen og styret i foreningen skryte av å ha medlemmer fra høyre til venstre, men ett sted må grensen gå. Og assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i NR sa det selv godt tilbake i 2018:

- Dette handler ikke om å skape en forening av likesinnede, men vurderinger om hvorvidt man følger pressens etiske regelverk og Redaktørplakaten.

Helt enig.

Vi vet nå at grensen ikke gikk ved å muligens rettferdiggjøre angrep på journalister.

Vi vet også at grensen ikke ble nådd når de truet med å sende torpedoer etter folk i kommentarfeltet.

Men nå bør til og med den minste kritiker begynne å kjenne ubehaget.

Jeg kjøper argumentet om at det er bra å ha ytterpunktene på innsiden, så man kan regulere dem og få dem underlagt vår egen selvdømmeordning. Men når redaktørene har så liten respekt for PFUs avgjørelser - og viser liten til ingen tegn til bedring, så bør det få konsekvenser.

Jeg mener grensen har nådd. Document-redaktør Hans Rustad bør hives ut av Norsk Redaktørforening.

———————————————-

Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS