Elin Floberghagen.

Elin Floberghagen klager inn NRK for «Bamsegutt»

Bruker initiativretten for å klage inn NRK-dokumentaren. 

Publisert Sist oppdatert

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, vil bruke initiativretten for å klage inn NRKs dokumentar «Ingen elsker Bamsegutt» til Pressens Faglige Utvalg. Det bekrefter hun til Medier24. 

 – Vi har mottatt en rekke klager mot dokumentaren, men ingen av de kan belyse alle aspekter av saken, forklarer hun.

 Floberghagen legger til at dette er fordi ingen av de som har klaget inn NRK, er direkte berørt av saken. 

– Derfor kan de ikke klage inn på kapittel tre om forhold til kilder og kapittel fire om publisering. Og jeg mener det er viktig å få en helhetlig behandling i PFU, sier hun. 

Nå skal Floberghagen skrive klagen og sende til PFU-sekretæriatet, og etter det er hun inhabil i videre behandling av saken. 

Som generalsekretær i Norsk Presseforbund har Floberghagen mulighet til å bruke initiativrett til å klage inn til Pressens Faglige Utvalg. 

 Forrige gang Floberghagen brukte retten var i 2020 da hun klaget inn Josimar for brudd på kildevernet etter at de gikk ut med navnet på en anonym kilde. 

Dokumentarserien om Bamsegutt fikk mye oppmerksomhet i de få dagene den var publisert. Få dager etter premieren gikk Aftenposten-kommentator Christina Pletten til frontalangrep på presseetikken i serien.

Så ble det kjent at Bamsegutt hadde en sedelighetsdom fra 1991 som NRK ikke opplyste om i serien. 

NRK avpubliserte serien etter at dommen ble kjent, og har erkjent at det var en feilvurdering å ikke omtale dommen.

Bare en uke etter premieren kom beskjeden om at NRK trekker serien for godt, og kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen uttalte at hun skulle ha grepet inn. 

Etikkredaktør Per Arne Kalbakk sa at det ligger en stor feilvurdering bak det at saken ble så stor, og at han bærer en stor del av ansvaret. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS