Årets fagpresseredaktør ble Stian Eisenträger i Forsvarets forum

Fagpresseprisene: Se alle vinnerne

Nok et seiersdryss til Forsvarets forum under en helaften med priser og hederlig omtale. Få oversikten her.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag kveld ble Fagpresseprisene delt ut i Pressens hus i Oslo. I tillegg til den gjeve hovedprisen: Fagpresseprisen, som gikk til Første steg, ble det delt ut pris i ni delkategorier:

Dette er årets vinnere:

  • Årets forsidepris gikk til Apollon
  • Markedsprisen gikk til Europower
  • Beste foto ble tatt av Leif Martin Kirknes for HK-Nytt
  • Innertieren gikk til Jakt & Fiske, ved journalist Jo Straube
  • Årets fagpresseredaktør ble Stian Eisenträger i Forsvarets forum
  • Utviklingsprisen gikk til Shifter
  • Fagpressens journalistpris gikk til redaksjonen i Josimar for hele temautgaven om fotball-VM i Qatar
  • Graveprisen gikk Psykologisk.no – Jonas H. Sundquist, Jenny Marie Baksaas, Anders Zerener, Synnøve Fonneland og Andrea Sørøy.
  • For første gang ble også Fagpressens utgiverpris utdelt – den gikk til Arne Opperud, som er Forsvarets forums utgiver.

Begrunnelser og hederlig omtale

Fagpressens forsidepris: Apollon – «Planter under press» av Ynge Vogt.

«Det skjøre og mest sjeldne blir i år stående som den sterkeste forsiden. For å visualisere denne saken, besøkte fotografen iherdige botanikere på Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo. Måten han fotograferte den pressede røde skogfruen, viser hvor viktig det er å ta vare på kunnskapen om det biologiske mangfoldet,» skriver juryen i begrunnelsen.

Hederlig omtale i kategorien går til Eivind Stoud Platou, for Natur & Miljø og forsiden «Sirkulærøkonomi», og Finansfokus for forsiden «Inkassovarsel».

Årets forsidepris gikk til Apollon

Fagpressens markedspris: Europower

«Mediet var tilnærmet fullstendig ukjent for den målgruppen de bestemte seg for å nå. En utfordrende oppgave! Den ble løst med en kreativ løsning via podkast, for derved å skape en møteplass for markedet. Toneangivende beslutningstakere ble først invitert inn som gjester, deretter ble toppsjefene i selskapene invitert inn. Podkasten fikk navnet Teknologioptimistene, og trinn 2 ble en konferanse for podkastens lyttere. Etter konferansen, som kun besto av debatter, ble deltakerne invitert inn til et fysisk nettverk som skal treffes seks ganger i året. Så langt har aktivitetene vært svært vellykkede, og annonsesalget har skutt i været», skriver juryen i begrunnelsen.

Hederlig omtale i kategorien går til Forsvarets forum – og Grav24.no.

Europower vant årets Markedspris

Fagpressens fotopris: Leif Martin Kirknes for «En koffert full av følelser» for HK-Nytt

«Diplomet på veggen, plantene, kokebøkene. Dette er synlige tegn på ønsker om en god hverdag, og et sunt blikk fremover. Rommet er fullt av bevis på at denne personen ønsker å ta vare på seg selv. Minnene fra den vonde fortiden som kriminell er vanligvis pakket bort og gjemt i en liten, sort koffert. Når den blir hentet fram, tar følelsene overhånd. 51-årige Kandrouch er godt i gang med å fortelle om sin reise som kriminell med over 30 dommer bak seg, til livet i dag som lærling i ferskvaredisken. Midt i intervjuet reiser han seg og henter en liten, men tung koffert. Den er full av dokumenter fra fengselet, terapitimer, og tegninger datteren sendte til ham de årene han satt inne. Fotografen har tenkt raskt og lest situasjonen riktig. Dette spontane øyeblikket er ikke mulig å planlegge på forhånd, og det kunne lett blitt en situasjon i etterpåklokskapens navn. Komposisjonen er god, og innholdet snakker til hjertet», skriver juryen i begrunnelsen.

Hederlig omtale i kategorien går til Hedvig Idås i Forsvarets forum, for «Jakta på verdsmeistrane» – og til Jo Straube i Jakt & Fiske, for «Slakt på samisk vis».

Beste foto ble tatt av Leif Martin Kirknes for HK-Nytt

Innertieren: Jakt & Fiske – Jo Straube, Jeanette Høgenes og Alexander Schindler.

«For den aktuelle lesergruppen er jakt og slakt viktige temaer. Bladet har med denne kreative og interessante reportasjen gjort en vri på den klassiske slakteguiden, og besøker en tradisjonell samisk slakter. Juryen vil framheve at den aktuelle reportasjen framstår som usedvanlig godt gjennomført – hele veien fra idé til forberedelser, gjennomføring og redigering. Samme medarbeider står for både bilder og tekst. Reportasjen har svært gode bilder som har fått et ytterligere løft gjennom gode, pedagogiske designgrep», skriver juryen i begrunnelsen.

Hederlig omtale i kategorien går til Utdanning/Utdanningsnytt ved journalist Margrethe Zacho Haarde og designer Kristin Slotterøy for saken «Rapper seg inn i klasserommet» – og til Første Steg ved journalist og redaktør Line Fredheim Storvik for tema-saken: «Mammaen min er død – slik kan barnehageansatte møte barn som er pårørende.»

Innertieren gikk til Jakt & Fiske. Redaktør Alexander Schindler mottok prisen.

Årets fagpresseredaktør 2023: Stian Eisenträger i Forsvarets forum

«Årets fagpresseredaktør har på usedvanlig kort tid – tre år – oppnådd aldeles usedvanlig mye. Han har fått på plass en ny formålsparagraf for fagtidsskriftet, som plasserer det trygt innenfor medieansvarslova, redaktørplakaten og vær varsom-plakaten. Han har flyttet redaksjonen fysisk ut av eierorganisasjonen, etablert den i nye lokaler, og kuttet alle datatilganger til eierorganisasjonens servere. Han har ledet overgangen fra papirmagasin til nettmedium – og økt antall digitale sidevisninger fra 1,3 millioner i 2019, til 13,8 millioner i 2022. Han har etablert en ny redaksjonell profil. Selv med en liten redaksjon på 10 medarbeidere, klarer de nå både å levere løpende nyheter med deadline hele døgnet – og å sette av ressurser til større gravesaker – på et område hvor det i høyeste grad trengs. De har endatil klart å levere solide bidrag til norsk medias største og viktigste dugnad, Faktisk verifiserbar», skriver juryen i begrunnelsen.

Årets fagpresseredaktør ble Stian Eisenträger i Forsvarets forum

Fagpressens utviklingspris: Shifter

«Hvilke behov har kunden – og kan vi levere på det? To temmelig sentrale spørsmål. Utviklingsprisen går til en redaksjon eller kommersiell avdeling som i løpet av det siste året har bidratt til å flytte eller styrke mediets posisjon. Man kan gjerne ha brukt nye metoder eller virkemidler. Metoden her var velkjent: vi intervjuer kunder – og lytter godt. Dernest svare opp det sannsynlige behovet som kommer fram fra samtalene. Men hvordan teste om det har potensial? Denne redaksjonen lot som at den hadde produktet klart og fyrte av et par sms’er med beskjed om at det var tilgjengelig for kr 1000,-. Da begge betalte omgående, sjøsatte de ideen om en Investordatabase. Den skal gjøre det enklere for startupene å finne gode investorer og dermed unngå å bruke tid på feil investorer», skriver juryen i begrunnelsen.

Hederlig omtale i kategorien går til SEILmagasinet og Båtmagasinet – og til Byggeindustrien for løsningen kalt «domeneabonnement».

Shifter ved Per Ivar Nikolaisen og Lucas Weldeghebriel vant utviklingsprisen

Fagpressens journalistpris: Josimar – Lars Johnsen, Marius Lien, Sam Kunti, Jon Terje Hellgren Hansen og Håvard Melnæs.

«Vinneren av Fagpressens journalistpris 2023 trives motstrøms. Med små ressurser, men høye journalistiske ambisjoner har vinneren fått oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt i flere år. I fjor vår kulminerte ti års arbeid med et tema i én utgave. I stedet for å snakke med dem de vanligvis omtaler, intervjuet de blant andre sikkerhetsvakten, renholdsarbeideren, elektrikeren, bygningsarbeideren og fikk deres historier. Men ikke Vincent. I stedet snakket de med kona, og reiste til Kenya og snakket med familien, som ikke forsto hvordan en frisk 28-åring kan dø av hjertefeil. Jobben ble gjort i et diktatur hvor fremmedarbeidere utgjør et stort flertall, men knapt har rettigheter. Kritiske journalister overvåkes og arresteres, historier må anonymiseres. Historiene til 32 fremmedarbeidere gir et mangefasettert bilde av de ekstreme forskjellene mellom arbeidsleirene og den prangende luksusen landets øverste ville vise fram til fotball- VM, heiet fram av Fifa. Mens FN-organet ILO mener arbeidsforholdene er bedret, viser historiene at mange ikke deler den oppfatningen. Vinneren var blant de første til å se bak kulissene i Qatar, viste fram korrupsjon, slavekontrakter, sportsvasking. Med sin journalistikk har vinneren bevisstgjort og inspirert supportere, journalister og trolig fotballpresidenter», skriver juryen i begrunnelsen.

Hederlig omtale i kategorien går til Sykepleien, ved Ingvald Bergsagel, Marit Fonn, Ann-Kristin Bloch Helmers, Nina Hernæs, Ellen Morland og Sissel Vetter – og til Kjersti Salvesen og Line Fredheim Storvik i Første steg.

Fagpressens journalistpris gikk til redaksjonen i Josimar for hele temautgaven om fotball-VM i Qatar. Lars Johnsen mottok prisen

Fagpressens gravepris: Psykologisk.no – Jonas H. Sundquist, Jenny Marie Baksaas, Anders Zerener, Synnøve Fonneland og Andrea Sørøy for avsløringene rundt «Forandringsfabrikken».

«For utrettelig innsats og dyptgående journalistikk, som resulterte i avsløringen av graverende forhold. Godt kildearbeid har åpnet lukkede rom og funnet fram til stemmer som gir unik innsikt i hva som har pågått bak fasaden av den bejublede stiftelsen. Arbeidet har ikke bare fått konsekvenser og ført til reelle endringer, men også løftet fram viktigheten av etisk og forsvarlig representasjon av sårbare barn. Med begrensete ressurser har hele redaksjonen i Psykologisk.no gjennomført et av de mest omfattende og betydningsfulle graveprosjektene i Norge i 2022, og dermed satt en ny standard for undersøkende journalistikk i Fagpressen», skriver juryen i begrunnelsen.

Hederlig omtale i kategorien går til Politiforum og journalist Ole Dag Kvamme for «DNA-avsløringene» – og til Forsvarets forum og Sunniva Berggreen Kaalaas, Andrea Rognstrand og Mikal Hem for «Varslerne».

Psykologisk.no vant årets gravepris for Forandringsfabrikken

Fagpressens utgiverpris: Arne Opperud, utgiver for Forsvarets forum

«Det har alltid vært av stor betydning for det norske samfunnet at denne publikasjonen får «gjort jobben sin», at den har kraft og styrke til å drive fram uavhengig journalistikk, og at den kan være kritisk og undersøkende. At Forsvarets forum nå får den første Utgiverprisen, er en anerkjennelse av den løsrivelsesprosessen som har skjedd i løpet av de siste årene. Men tildelingen skjer også på et tidspunkt hvor journalistikk om forsvaret, forsvarsevnen vår og kulturen i forsvaret er langt mer viktig enn på lenge. Prisen er et respekterende nikk til Arne Opperud, FFs utgiver som ifølge redaksjonen har gitt redaktøren full tillit og ryggdekning hele veien – på tross av, eller på grunn av, at han selv har fått merke kraften i kritisk journalistikk fra FFs journalister. Opperud har også gitt redaktøren støtte til alle initiativer for å sikre redaksjonen uavhengighet og å gi redaksjonen en tydeligere rolle. Ikke minst flyttingen av redaksjonen ut fra militært område på Akershus og inn i sivile lokaler i Oslo sentrum. Viktigst er likevel FFs nye formålsparagraf som blant annet sier at FF skal bidra til engasjement og debatt rundt forsvars- og sikkerhetspolitiske spørsmål – og at de skal ha som ambisjon å formidle stoff av allmenn interesse og nå ut i den brede offentlighet», skriver juryen i begrunnelsen.

For første gang ble også Fagpressens utgiverpris utdelt – den gikk til utgiver Arne Opperud som er Forsvarets forums utgiver.

Dette er juryen:

Kjersti Løken Stavrum, direktør i Stiftelsen Tinius (juryleder)

Monica Strømdahl, Aftenposten (foto, video og design)
Nina Thorvaldsen (markedsarbeid)
Ida Grieg Riisnæs, DN (journalistikk)

Kristoffer Egeberg, Faktisk.no (gravejournalistikk)
Lars Kristiansen, NRK, (journalistikk og redaksjonell ledelse)
Gunnar Zachrisen, Panorama nyheter (journalistikk)

For ordens skyld: Medier24 er en del av Fagpressen.

Powered by Labrador CMS