NRK-journalist Roger Sevrin Bruland.
Roger Sevrin Bruland er nå på vei ut NRK-døra.

Derfor slutter Roger Sevrin Bruland i NRK

NRK-profilen forlater mediehuset og journalistikken etter 15 år. Nå blir det ny bransje og bok. 

Publisert Sist oppdatert

Mandag ble det kjent at Roger Sevrin Bruland slutter i NRK etter 15 år, og blir kommunikasjonsleder Norsk senter for utvekslingssamarbeid (Norec).

Dermed forlater den tidligere korrespondent-profilen også mediebransjen og journalistikken. 

Bruland forteller til Medier24 at jobbtilbudet var for godt til å takke nei til.

– Dette er en fantastisk mulighet til å kunne bo hjemme i Stryn og samtidig jobbe internasjonalt. Slike jobber vokser ikke på trær, så jeg måtte bare gripe muligheten da den kom, sier han til Medier24. 

– Litt skummelt

Bruland sluttet som NRKs korrespondent i Berlin ved nyttår, og skulle etter planen bli journalist hos NRK Vestland i Nordfjordeid

Nå forlater han i stedet NRK helt – etter 15 år i som utenriksjournalist i nyhetsredaksjonen. 

– Det er litt skummelt å forlate NRK, siden er veldig kjent for meg nå. Men samtidig er det viktig å utfordre seg selv og det er aldri feil å prøve nye ting. Det er sunt for hjernen, sier han.

– Hvordan bli det å forlate journalistikken?

– Det blir interessant. Men jeg skal fortsatt jobbe med internasjonale spørsmål, og bruke nettverket jeg har bygd opp som utenriksjournalist. Det blir spennende, men på en helt annen måte, sier Bruland. 

Bruland ble en riksprofil som omreisende Europa-korrespondent for NRK midt i koronapandemiens utbrudd vinteren og våren 2020.

– Uvanlig hektisk

Senere dekket han flyktningstrømmen og brannen i Moria-leiren i 2020 og var tidlig på plass i Ukraina etter den russiske invasjonen i 2022.

– Det har vært en ellevill reise med utrolig mange dramatiske opplevelser, fortalte Bruland til Pressepodden i fjor

På spørsmål i dag om hva han husker best, har Bruland vanskelig for å velge kun én ting.

– Det var et uvanlig hektisk nyhetsbilde i min tid som korrespondent. Det var to år med pandemi og så to år med krig i Europa. Det var enorme nyhetssaker nesten daglig, sier han.

I tiden før korrespondent-tilværelsen, trekker Bruland fram to hendelser han husker best som NRK-journalist.

– Det var reportasjen om kloakkbarna i Bucuresti i 2014. Det var nok gjennombruddet mitt, sier han. 

– I tillegg var det grottedramaet i Thailand i 2018. Det var veldig spennende, og noe jeg dekket alene for NRK. Jeg var vel der i nesten tre uker. Heldigvis gikk det bra, noe som er sjelden i vår bransje, forteller Bruland.

Roger Sevrin Bruland avbildet fra en av mange direkterapporteringen fra krigen i Ukraina.

Lederjobb lokket

Han vil begynne i den nye jobben i løpet av våren. Der blir Bruland leder for fire ansatte i kommunikasjonsavdelingen til Norec.

Muligheten til å få en lederjobb lokket også 46-åringen, forteller han.

– Skal en bli leder, så måtte jeg gjøre det nå før en blir for gammel. Det var nå eller aldri. Det blir veldig spennende, sier Bruland med et smil. 

Tilværelsen som NRK-journalist på lokalkontoret i Nordfjordeid ble imidlertid svært kortvarig. Eller ikke eksisterende. 

For Bruland har nemlig hatt permisjon fra nyttår for å dra på foredragsturné rundt i Norge, samt å skrive bok om korrespondenttiden sin.

– Det har vært veldig gøy å reise rundt og holde foredrag. Responsen har også vært veldig god. Det er masse folk som vil høre på, og som har spørsmål om situasjonen i Europa. 

Snart kommer bok

Bruland synes også det har vært hyggelig å møte «fansen», seere og lyttere som fulgte han gjennom fire år som korrespondent.

– Det er masse entusiasme fra folk. Det er kjempegøy for meg at det jeg har produsert har gjort sånn inntrykk på folk, sier han.

Boken har imidlertid havnet litt i bakleksa – enn så lenge.

– Jeg har fått stipend for å skrive bok om korrespondenttilværelsen, så jeg håper å få kommet i gang med den snart, forteller Bruland.

– Men alt skjer på samme tid nå, så jeg kjenner litt på tidsklemma, legger han til med et smil.

For ordens skyld: Bruland understreker at han fortsatt skal være bringebærbonde i Stryn, men at det blir en bigeskjeft ved siden av Norec-jobben.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS