Sommerpraten:
Tarjei Leer-Salvesens tre typer agurknytt
Det er minst tre typer - og én av dem bør vi kvitte oss med, konstaterer innsynguruen.
I spalten sommerpraten stiller Medier24 en rekke personer i mediebransjen spørsmål om hva de gjør i sommer.
Denne gangen er det frilanser og Innsyn.no-leder Tarjei Leer-Salvesen.
– Hva gjør du i sommer?
– Minst mulig. Når jeg kommer hjem etter et halvt år i England vil jeg bare være sammen med folk jeg er glad i, bade og lage god mat.
– Favoritt-is gjennom tidende?
– Snøfriskparfait med sitron. Den serveres helst med tyttebærsyltetøy, og du må lage den selv med pisket krem og eggedosis. Du vet, de beste tingene i livet er ikke til salgs.
– Hva synes du om agurknytt? (finnes det egentlig? Har det en funksjon?)
– Det finnes minst tre typer agurknyheter.
– Vi har den klassiske «hva koster agurkene nå?» som tidligere ble laget da torvhandlerne rigget seg til for sommeren. Denne har blitt videreutviklet av flere medier til omfattende pristester som gjennomføres året rundt, og har absolutt en misjon.
– Så har vi «agurknyheter» forstått som en økning i lettbeinte artikler tull og tøys, fordi noen har en idé om at folk verken orker å lese eller tenke skikkelig i ferien. Dette fenomenet har vi nå rikelig av hele året. Er det viktig journalistikk? Nei. Men det har absolutt en funksjon som underholdning.
– Til sist har vi de falske agurknyhetene. Underholdende historier som fullstendig savner rot i virkeligheten, men som gjerne resirkuleres i perioder hvor faktasjekken ikke tas så nøye. Disse bør vi kvitte oss med.
– Hvilke medievaner tar du ikke med deg på ferie?
– Papiravisene jeg abonnerer på blir ikke omadressert. Det holder med nettutgavene når jeg reiser. Dessuten har jeg logget av Twitter. Og jeg har ingen intensjon om å logge på igjen når ferien er over.
– Nevn en tabbe du har gjort på jobb?
– Jeg gremmes fortsatt når jeg tenker på en offiser jeg hadde jobbet lenge for å møte og lage reportasje om da jeg jobbet i Klassekampen. Han ventet tålmodig på oss på Evenes, men vi kunne ikke finne ham når vi kom ut av flyet vårt. I Bodø. Vi ankom den intervjuavtalen tre og en halv time for sent. Han stilte sporty opp likevel, men vi fremsto som noen skikkelige søring-idioter.
– Du må være med i et realityprogram. Hvilket velger du og hvorfor?
– TV-Norge hadde et reality-konsept de kalte «Mitt kjøkken ruler», er vel det som frister mest for en ivrig hobbykokk.