Seniorforsker Julie Wilhelmsen får Fritt Ords Pris 2023.
Seniorforsker Julie Wilhelmsen får Fritt Ords Pris 2023.

Fritt Ords Pris 2023 til Julie Wilhelmsen

Stiftelsen Fritt Ords Pris 2023 tildeles seniorforsker Julie Wilhelmsen.

Publisert Sist oppdatert

Det opplyser Fritt Ord i en pressemelding mandag.

Julie Wilhelmsen (53) er seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), der hun leder Forskningsgruppen for Russland, Asia og internasjonal handel.

I pressemeldingen trekkes Wilhelmsen bidrag i akademia og i den bredere offentligheten med kritiske analyser av russisk tenkemåte, ideologi og utenrikspolitikk frem.

– På dette forskningsområdet har hun deltatt med utvidende analyser, og har vært en stemme med uavhengighet og integritet, sier Stiftelsen Fritt Ords styreleder Grete Brochmann.

Styrelederen mener Wilhelmsen har vært uredd, saklig og standhaftig i et opphetet debattklima, men har også vist evne til selvrefleksjon og selvkritikk i kjølvannet av Russlands angrepskrig.

I meldingen påpekes det at også den akademiske ytringsfriheten utfordres i krig og krise, og at den uavhengige forskningen kommer under press.

Når kravet om å slutte rekkene øker, og avvikende stemmer stemples, svekkes tilfanget av motstridende argumenter og analyser, skriver Fritt Ord.

– Den motstanden Wilhelmsen har fått – saklig og mindre saklig – har hun ikke møtt ved å se seg selv som offer, men ved å tilby flere ytringer, andre perspektiver, mer debatt. Hun er slik et forbilde for et akademia som ofte preges av tilbaketrekning når ordskiftet hardner til, sier Brochmann.

Fritt Ords Pris er stiftelsen Fritt Ords høyeste utmerkelse. Prisvinneren mottar et pengebeløp på 500 000 kroner og får en statuett signert Nils Aas.

Powered by Labrador CMS