Nina Selbo Torset er nyvalgt SKUP-styrelder.

Slik vil den nye SKUP-lederen møte trusler mot journalister: – Da ser de at det ikke fungerer

SKUP-styreleder Nina Selbo Torset tror åpenhet er viktig for å få bukt med at det fremsettes trusler mot journalister.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Under fredagens SKUP-konferanse, ble det avholdt et graveledermøte, der ledere fra NRK, VG, Dagbladet og Dagens Næringsliv deltok.

I løpet av møtet kom det blant annet frem at gravejournalistikken tidvis møter motstand, både i form av fysiske trusler, og av mektige aktørers advokater.

SKUPs nyvalgte styreleder, Nina Selbo Torset, er godt kjent med denne utfordringen.

– Det er klart at det blir mer og mer av dette. Det har jeg også selv erfart. Det gjør at vi må ha sterkere rammer og rutiner rundt gravejournalistene som utsettes for dette, slik at det fanges opp og tas hånd om.

– Hva kan mediene gjøre for å få bukt med dette problemet?

– Jeg tror vi kan gjøre som DN gjorde i sin metoderapport, nemlig å være åpne om det som skjer. I ytterste konsekvens er dette en trussel mot pressefriheten og den undersøkende journalistikken.

– Derfor er det viktig å være åpen om det. Da ser de at disse metodene ikke fungerer her.

Styrelederen minner også om at situasjonen er enda verre for gravejournalister i andre land.

– Vi skal ikke svartmale bildet i Norge. I mange land jobber journalistene under hardere kår enn vi gjør i Norge. Også her har SKUP et viktig ansvar. Vi har også fått midler av UD for å styrke vårt internasjonale arbeid, sier hun, sier hun.

– Skrekkblandet fryd

Torset tiltrådte offisielt sett som SKUPs nye styreleder fredag kveld, da årets konferanse var avsluttet.

Aftenposten-journalisten gleder seg over ansvaret, men kjenner også på alvoret som følger med vervet.

– Jeg kjenner absolutt på en skrekkblandet fryd, og er veldig ydmyk over å ha blitt valgt. Jeg takker årsmøtet for tilliten, sier Torset til Medier24.

Og fortsetter:

– Dette er et stort ansvar, som jeg ikke tar lett på. SKUP er en veldig viktig instutisjon i norsk presse.

Samtidig skryter Torset også av innsatsen fra sin forgjenger, Silje S. Skiphamn.

– Silje har ledet oss veldig trygt i fire år, så jeg har absolutt store sko å fylle. Jeg hadde ikke takket jam om jeg ikke visste at jeg har et veldig rutinert styre med meg, og en daglig leder som jobber hardt for at SKUP skal bli så bra som mulig.

– Vil holde stø kurs

– Hvordan håper du SKUP utvikler seg under din tid som styreleder?

– Jeg har akkurat tatt over, og det er ikke jeg alene som peker ut retningen for SKUP. Det er noe hele styret gjør sammen, med sekretariatet og rådet. SKUP betyr mye for mange, og jeg synes vi skal lytte til dem, svarer Torset.

Den nye styrelederen sier hun er fornøyd med arbeidet som er blitt gjort i stiftelsen de siste årene.

– Jeg synes SKUP har vært i et godt driv, både faglig og økonomisk. Vi vil holde stø kurs, og fortsette å bygge på det vi har gjort så langt, sier Torset.

– Hva synes du om konferansen som ble avholdt i forrige uke?

– Selvfølgelig skulle jeg sett at vi kunne ha vært i Tønsberg, og det tror jeg hele bransjen hadde trengt. Når det er sagt, er jeg veldig fornøyd med at vi fikk gjennomført en konferanse med stor bredde, som jeg følte hadde noe for alle.

Samtidig var det også lyspunkter knyttet til at årets konferanse var heldigital, forteller Torset.

– En rekke medier kjøpte tilgang til alle ansatte. Mange av journalistene som deltok, har aldri vært i Tønsberg, men fikk nå sitt første møte med SKUP. Vi har nå sendt ut evalueringsskjemaer, og håper at mange er fornøyde, slik at vi også kan sette deltakerrekorder når vi en gang samles fysisk igjen.

Powered by Labrador CMS