Haakon Børde rapporter direkte fra Makedonia i Dagsrevyen i 1999.
Haakon Børde rapporter direkte fra Makedonia i Dagsrevyen i 1999.

MINNEORD:

Som journalist jobbet Haakon Børde på de svakes side

«Haakon Børde bar på en kjernesunn skepsis til maktbrynde og undertrykkelse», skriver tidligere NRK-kollegaer i dette minneordet. 

Publisert Sist oppdatert

Haakon Børde til minne:

Med Haakon Børde er en av veteranene i NRKs og Dagsrevyens journalistiske innsats gjennom mange tiår gått bort. Haakon jobbet på mange plan i nyhetsformidlingen, som allmennreporter, som ankermann i selve Dagsrevyen og som korrespondent og utenriksmedarbeider. 

I faget var han en entusiast som ikke sa nei til oppgaver, store som små. Han jobbet intenst, og hans stemme med en ikke-bergensk skarre-rrr ble et kjennemerke for evnen til personlig formidling av nyhetene.

TV-mediet kan lett friste til koketteri og egodyrkelse. Haakon Børde foraktet det oppblåste kjendiseri, og gjorde jobben uten sideblikk til popularitet eller status i samfunnet. Ved siden av sin sikre språkføring og solide kunnskaper om mennesker og samfunn, eide han en sjelden personlig egenskap: Selvironi. Han kunne ta tre skritt til siden og le av seg selv. Sykkelen med en gammel bruskasse på bagasjebrettet var i alle år hans viktigste fremkomstmiddel til og fra jobb. 

Det var som utenriksmedarbeider han fikk bruk for alle sine gode egenskaper og sitt journalistiske engasjement. Hans fire år som korrespondent i Sør- og Mellom-Amerika ble preget av en heftig faglig innsats og stor evne til å formidle nyheter fra et kontinent som nok, dessverre, ikke ofte preger nyhetsbildet i norske medier. Men Haakon satte Latin-Amerika på kartet, både som korrespondent og senere i hjemmeredaksjonen.

Haakon Børde bar på en kjernesunn skepsis til maktbrynde og undertrykkelse. Som journalist jobbet han på de svakes side. Her kunne mennesker nederst ved bordet finne en venn som formidlet deres synspunkter. Men han mistet aldri av synet kravet til å formidle fakta og motforestillinger.

En gammel, god og kjær kollega har gått ut av tiden, og vi har mistet en raus venn som preget sin tid og sin arbeidsplass i NRK som representant for det beste i norsk journalistikk.

Våre tanker går til Angelika og familien som har mistet en hedersmann.

Gunnar Høidahl
Bjørn Hansen
Sigurd Falkenberg Mikkelsen

Powered by Labrador CMS