Medietilsynet mener NRK ikke kan motta sponsortilskudd for blant annet programmet «Falle til ro – en julekonsert med Eva Weel Skram».
Medietilsynet mener NRK ikke kan motta sponsortilskudd for blant annet programmet «Falle til ro – en julekonsert med Eva Weel Skram».

Medietilsynet mener NRK har brutt reglene - nå kan det få konsekvenser

Medietilsynet vil vurdere å sanksjonere NRK i form av advarsel eller gebyr for det tilsynet mener er brudd på reglene. – Det skjedde en feil, svarer NRK.

Publisert

Varselet fra Medietilsynet handler om NRKs sending av programmene «Klangen av Tine Thing Helseth» og «Falle til ro – en julekonsert med Eva Weel Skram», rett før jul.

Medier24 har fått innsyn i varselet

I deres foreløpige vurdering mener tilsynet at NRK har brutt kringkastingsforskriften § 3-13 andre og tredje ledd.

De mener allmennkringkasteren ikke kan motta sponsortilskudd for de gjeldende programmene.

Vurderer sanksjoner

Programmene ble sponset av Fiken, TONO og Aprila Bank. 

Hanne Nistad Sekkelsten er direktør for juridisk og regulatorisk avdeling

Hun påpeker at NRK som ikke-kommersiell medieaktør må forholde seg til strengere regler enn andre kringkastere når det gjelder muligheten til å motta sponsortilskudd til produksjon og sending av programmer. 

– Kort sagt kan NRK bare ha sponsorer i forbindelse med sendinger fra idrettsarrangementer, større kulturelle eller samfunnsmessige begivenheter, og undervisningsprogrammer, skriver Sekkelsten til Medier24.

De to sponsede programmene oppfyller etter deres vurdering ingen av disse kriteriene, fortsetter hun. 

– Vi har derfor varslet NRK om at vurderer å ilegge sanksjon i form av advarsel eller overtredelsesgebyr for brudd på reglene.

 NRK har fått frist til 5. mars for å komme med en uttalelse før tilsynet foretar sin endelige vurdering.

– En menneskelig glipp

Medier24 har vært i kontakt med NRK.

Jørgen Heid, strategi- og mediedirektør i NRK, bekrefter at de har mottatt varselet fra Medietilsynet.

Når det gjelder «Klangen av Tine Thing Helseth» så har vi allerede svart Medietilsynet at programmet ikke skulle vært sponset, forklarer Heid.

– Det skjedde en feil hos NRK ved bruk av programkode og tolkningen av den. Dette var en menneskelig glipp. Vi har i etterkant hatt en intern gjennomgang og kvalitetssikret rutiner og retningslinjer for å hindre at noe lignende kan skje i fremtiden, skriver Heid.

Når det gjelder «Falle til ro – en julekonsert med Eva Weel Skram» så har ikke NRK svart Medietilsynet enda, men Heid opplyser at de vil svare dem før fristen 5. mars. 

– Vi ønsker ikke å kommentere dette i mediene før den tid. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS