Hordaland Folkeblad og redaktør Sigbjørn Linga dekket båtulykken i Kvam i Vestland fylke tett.

Da båt-tragedien rystet Kvam sov ikke redaktøren på minst 40 timer: – Gikk aldri å la meg

Hordaland Folkeblad fikk mye å gjøre etter båtulykken i Kvam i Vestland fylke.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

(FLESLAND): En uke er gått siden den siste av de tre omkomne etter båtulykken i Kvam i Vestland fylke, ble funnet. Saken har fått stor medieoppmerksomhet i nasjonale medier.

Hordaland Folkeblad-redaktør Sigbjørn Linga var den første journalisten som møtte opp på åstedet. Timene etterpå var preget av intens jobbing, forteller han.

– Den første natten sov jeg ikke. Jeg gikk aldri å la meg. Jeg var oppe i minst 40 timer i strekk, sier Linga til Medier24.

Så forklarer han hva som var grunnen til søvnmangelen:

– Vi skulle lage papiravis. Vi er en liten redaksjon, på bare tre stykker, med meg selv inkludert. Jeg visste det kom til å bli utfordrende å gjøre alt som måtte gjøres.

Linga roser innsatsen de ansatte la ned da det sto på som verst.

– Jeg synes den var veldig god, og vi jobbet mye den uken. Vi sov de andre nettene, men det ble lange dager på flere av oss.

– Nesten grotesk

Etter at ulykken i Kvam fikk nasjonal oppmerksomhet, fikk Hordaland Folkeblad plutselig selskap av mange journalister fra ulike redaksjoner.

Linga reagerer på noe av den nasjonale dekningen, som hvordan dykkerne som lette etter de omkomne ble dekket.

– Minst et dusin, om ikke 15 stykker sto på rekke og rad og fotograferte og intervjuet. De diltet etter de fire dykkerne som gjorde søk. Det var en absurd opplevelse, og jeg følte meg dum, sier Linga.

Han forteller at han mener dykkerne burde få jobbe i fred, og at dekningen ble for tett.

– Jeg har ikke sett alt, men det er tydelig at dramatikken appellerte til en del medier. Det ble filmet at man fant klesplagg, så båten og det ene med det andre. Jeg synes nesten det ble litt grotesk at dekningen var så detaljert.

– Men du dro jo selv ned for å fotografere dykkerne. At andre ville gjøre det samme, kan de vel ikke lastes for?

–Nei, det er jeg enig i. Alternativet vil vel være at NRK står der alene, og det er kanskje prisen å betale for mediemangfoldet, men samlet sett blir dekningen veldig massiv, sier Linga.

Pressekorps i Kvam i Vestland fylke.

– Slapp av litt

På spørsmål om hvorvidt han har en oppfordring å komme med til pressen i etterkant av dekningen fra Kvam, sier Linga:

Slik så det ut i letearbeidet i Steinsdalsvassdraget etter at tre personar forsvann i ein båt i Langvotnevatnet og trolig datt ned fossen i Tokagjelet i Kvam i Vestland fylke.

– Slapp av litt. Jeg synes det ble voldsomt. Vi sa at vi ikke kunne henge med på kjøret til de andre uansett. Man må ikke kave seg opp, ta ting i tur og orden, og holde seg nøktern og faktaorientert.

Hos Hordaland Folkeblad har dekningen dreid seg om å gi folk rene fakta og bilder av situasjonen, forteller han.

– Vi har ikke gått på familien til noen av de som var savnet. Det synes jeg er en uting. Folk skal få fred i en slik situasjon, selv om noen sikkert vil være uenige med meg.

– Men det må da være lov å spørre de etterlatte om de ønsker å snakke, så lenge man respekterer det om de takker nei?

– Ja, og vi hadde kanskje gjort det samme om de savnede hadde vært lokale personer. Vi hoppet galant over kjendisvarianten med søsteren til Davy Wathne. Det er perifert for vår del, men jeg forstår at Bergens-pressen skriver om det, sier han.

Powered by Labrador CMS