Reidun Kjelling Nybø, Norsk Redaktørforening

Norsk Redaktørforening bistår Indie Film og TV 2 i Høyesterett

– Dette er en prinsipielt viktig sak som handler både om offentlighet i rettspleien og om medienes uavhengighet, sier generalsekretær i NR, Reidun Kjelling Nybø.

Publisert Sist oppdatert

20. september skal Høyesterett behandle anken fra Indie Film etter at produksjonsselskapet fikk avslag i lagmannsretten om å bruke lydopptak fra rettsforhandlingene i en straffesak.

Nå går Norsk Redaktørforening (NR) inn som partshjelper i saken, skriver de selv i en pressemelding.

I forbindelse med produksjonen av en ny dokumentarserie for TV 2, fikk produksjonsselskapet Indie Film tidligere i år avslag i Borgarting lagmannsrett på å bruke lydopptak tatt i en straffesak.

Avslaget ble anket videre til Høyesterett hvor den skal behandles i avdeling – det vil si med fem dommere.

– Dette er en prinsipielt viktig sak som handler både om offentlighet i rettspleien og om medienes uavhengighet, sier generalsekretær i NR, Reidun Kjelling Nybø og fortsetter:

– Vi mener at bruken av et privat lydopptak som dette ikke krever et samtykke og at domstolene i tillegg må være svært tilbakeholde med å legge seg opp i hvilken form opptaket skal presenteres i.

Dokumentarserien som Indiefilm lager for TV 2 diskuterer rettssikkerheten i Norge gjennom historien om en norsk mann som i 2014 ble knivstukket åtte ganger av en amerikansk mann, opplyses det om i meldingen.

Amerikaneren ble siktet for drapsforsøk, men saken ble senere henlagt grunnet nødverge. To år etter knivstikkingen ble nordmannen imidlertid dømt for å ha opptrådt voldelig mot amerikanerens kjæreste.

Det er advokat Halvor Manshaus ved Advokatfirmaet Schjødt som representerer NR i saken.

- Saker som gjelder tilgang til kildemateriale og pressens rett til selv å velge presentasjonsform er spesielt viktige for presse- og ytringsfriheten. Begrenses pressen på disse områdene risikerer man en såkalt "chilling effect", altså at debatten stilner eller kveles, sier Manshaus.

Powered by Labrador CMS