NRKs Afrika-korrespondent Vegard Tjørhom er nå plass i Israel. Her er han på direkten på mandagens Dagsrevyen.
NRKs Afrika-korrespondent Vegard Tjørhom er nå plass i Israel. Her er han på direkten på mandagens Dagsrevyen.

NRK sender veteran og Afrika-korrespondent til Israel

Sidsel Wold og Vegard Tjørhom er nå på plass i Midtøsten mens Yama Wolasmal og Åse Marit Befring får en pause. 

Publisert Sist oppdatert

NRK Nyheters Afrika-korrespondent Vegard Tjørhom er nå på plass i den israelske byen Tel Aviv. 

Han er flyttet dit for å dekke den pågående krigen mellom Israel og Hamas, og for å gi NRKs ordinære Midtøsten-team - med Yama Wolasmal og Åse Marit Befring i spissen - et avbrekk.

NRK har også sendt tidligere Midtøsten-korrespondent Sidsel Wold inn i Israel. Hun har vanligvis base på Marienlyst i Oslo.

I tillegg er fotografene Nadir Alam og Eirik Pessl-Kleiven sendt inn.

– Dette er en del av den rulleringen vi må ha med våre team ute i felt. Det er så stor arbeidsbelastning at vi må rullere på reporterne og fotografene, forteller NRKs utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen til Medier24.

– Dette er en del av et nøye planlagt system, og ikke ulikt slik vi gjorde det i Ukraina i den innledende fasen av krigen der, sier han. 

Sidsel Wold er tilbake som utenriksjournalist i Midtøsten denne uken. Her rapporterer hun fra Tel Avis i mandagens Dagsrevyen.
Sidsel Wold er tilbake som utenriksjournalist i Midtøsten denne uken. Her rapporterer hun fra Tel Avis i mandagens Dagsrevyen.

– Flere perspektiver i journalistikken

Wolasmal og Befring, samt fotografene fotograf Lokman Ghorbani og Håvard Greger Hagen har nå pause, før de på et senere tidspunkt vil bli sendt tilbake til Israel.

Også andre utenrikskorrespondenter kan bli sendt til området etter hvert, bekrefter Falkenberg Mikkelsen.

– Vi bruker bredden i den utenrikskompetansen som finnes i NRK, både på foto- og korrespondent-siden.  

– Vi har utrolig mange flinke medarbeidere, og det er er veldig bra. Det gir oss flere perspektiver inn i journalistikken, sier han. 

Falkenberg Mikkelsen beskrev forholdene for norske journalister i Midtøsten som «ekstraordinære» for to uker siden

– Det er fortsatt en krevende situasjon. Det er fortsatt svært spent og mye usikkerhet der nede, men akkurat nå er sikkerhetssituasjonen noe mer håndterbar, sier han.

To usikkerhets-momenter

Falkenberg Mikkelsen er imidlertid oppmerksom på faktorer som kan endre sikkerhetssituasjonen.

– Det er et par usikkerhetsmomenter: Hvis krigen utvides nordover med Hizbollah, eller ved en eventuell bakkeinvasjon sør i Gaza. Det kan endre på sikkerhetsvurderingen, sier han. 

Per nå er vil NRKs team dekke Israel og Vestbredden. Innpass til Gaza - som er underlagt blokade - har vært umulig siden grensene er stengt.

Slik vil det også bli en stund, tror Falkenberg Mikkelsen.

– Vi vil gjerne inn til Gaza når det er sikkerhetsmessig forsvarlig. Men det er ingen vestlige journalister inne der nå, og jeg tror det vil ta tid før det blir mulig å reise inn, sier han.

NRK lener enn så lenge på internasjonale byråbilder, lokale kilder og lokale team for å få dekket Gaza, opplyser Falkenberg Mikkelsen. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS