Jon Erik Bastiansen
NRK-journalist Jon Erik Bastiansen ble bare 55 år.

MINNEORD:

Vi i NRK har mistet en dyktig journalist

Det var med stor sorg vi mottok beskjeden om at vår gode kollega og venn ble borte så altfor tidlig. Jon Erik ble bare 55 år

Publisert Sist oppdatert

Jon Erik Bastiansen til minne (1968 – 2023):

Det var med stor sorg vi mottok beskjeden om at vår gode kollega og venn ble borte så altfor tidlig. Jon Erik ble bare 55 år. Våre varmeste tanker går til familien. Vi i NRK har mistet en dyktig journalist og høyt verdsatt kollega.

Jon Erik Bastiansen ble raskt en av stolpene i TV-programmet Forbrukerinspektørene da han kom til NRK for 20 år siden. Han hadde en journalistisk teft som førte til sak etter sak i det populære forbrukermagasinet som den gangen gikk hver uke. Som journalist var han pågående, uredd og kompromissløs på vegne av sakene han jobbet med.

Ettersom Jon Erik brukte rullestol og hadde vansker med å være ute på opptak, ble hans rolle å jobbe med research. Det var en rolle han likte og som han fylte svært godt. Jon Erik var faktisk ganske sjelden vare som researcher. Han var utrolig rask og effektiv, en som lå på telefonen til kilder omtrent før redaksjonsmøtet var over. 

Han jobbet veldig systematisk og grundig og var en mester på bruk av digitale verktøy. Der lå han alltid et hestehode foran oss andre. Da han leverte faktaunderlag eller manus til en sak kom det i oversiktlige skjemaer eller Excel-ark som var gull å bruke for journalist eller programleder.

Jon Erik var også en utømmelig kilde av ideer, kreative vinkler og kunnskap om det meste som rørte seg i samfunnet. Vi er mange som har vært uenige med Jon Erik i diskusjoner rundt saker, og som når vi sjekket fakta etterpå har måttet bite i det berømte eplet og innrømme at Jon Erik hadde rett. 

Etter at FBI-redaksjonen hadde sin siste sending høsten 2018 var Jon Erik med i redaksjonene som utviklet seriene «Matsjokket», «Sløsesjokket» og «Arveoppgjøret». På dette tidspunktet hadde mange år i rullestol begynt å kreve sitt og Jon Erik var ikke i stand til å jobbe like mye som før. At han jobbet redusert reduserte imidlertid ikke hans engasjement eller betydning for utviklingen og produksjonen av disse seriene.

For «Arveoppgjøret» spilte han en spesielt avgjørende rolle, som en av opphavsmennene til ideen og medutvikler av pitchen som førte til at det endte opp som en TV-serie. 

For øvrig en TV-serie som aldri ville blitt noe av - uten det enorme løftet av en researchjobb Jon Erik var med på. Dessverre ble også dette den siste serien Jon Erik fikk jobbe på, før sviktende helse det siste året krevde for mye. 

Jon Erik Bastiansen har satt mange spor i NRKs programkatalog, men aller mest i minnene og hjertene til oss som fikk jobbe sammen med ham. Han fikk utdelt noen tøffe kort av livet, men ingen møtte nettopp livet og oss kolleger med større smil og varme. 

Det er nesten uvirkelig at vi aldri mer skal høre summingen fra rullestolen hans, snu oss og møte de skøyeraktige øynene hans før han slipper dagens første vits eller kaster ut en idé han mener vi må se nærmere på. Den positive kraften Jon Erik møtte medmennesker og sin egen livssituasjon med - vil for alltid være en inspirasjon for oss som var så heldige å få kalle ham kollega og venn.

Takk for den du var, Jon Erik!

På vegne av gode kollegaer

Kjell Erik Moen

Jon Erik bisettes fredag 25.august kl. 14 i Grorud kirke.

Powered by Labrador CMS