Advokat Jon Wessel-Aas representerer VGTV i retten etter at de ble saksøkt av Viaplay-eier NENT.

VG møter Viaplay-eieren i retten. Advokat tror utfallet kan avgjøre nyhetsrettens skjebne

Jon Wessel-Aas tror nyhetsretten i praksis vil utgå, dersom NENT vinner sitt søksmål mot VGTV.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

(OSLO TINGRETT): Tirsdag morgen møttes Viaplay-eier NENT og VG/VGTV til første dag i rettssaken mellom partene i Oslo Tingrett.

Bakgrunnen for saken er at NENT har saksøkt VGTV for det de mener er kanalens ulovlige bruk av høydepunkter fra NENTs sportssendinger, i VGTVs nyhetssendinger.

VGTV mener imidlertid at deres praksis er i tråd med den lovfestede nyhetsretten.

VG-selskapets advokat i denne saken, Jon Wessel-Aas, er bekymret for hva som vil skje med nyhetsretten, dersom retten skulle konkludere med at VGs praksis ikke har vært i tråd med lovverket.

– Skulle retten anlegge en så snever tolkning av nyhetsretten som det NENT gir uttrykk for, vil det nærmest bli slutt på muligheten til å bruke nyhetsretten, sier Wessel-Aas til Medier24.

Og legger til:

– Da vil det bare være enkelte store aktører som sitter på monopol på alt som skjer av levende bilder på idrettsarenaene.

– Eksklusiviteten går ikke så langt

– NENT og andre selskaper betaler store, store summer for ekslusive sportsrettigheter. Da er det vel ikke unaturlig at de ønsker å verne om sin eksklusivitet?

– Ut fra en ren økonomisk forestilling er det ikke det, men det er jo dumt å betale for mer enn hva du har ekslusivitet for, svarer Wessel-Aas.

Han mener at både europeisk og norsk lovgivning er klar på at en rettighetshaver må regne med at nyhetsredaksjoner hos andre kringkastere kan bruke klipp til å illustrere sine nyheter.

– Eksklusiviteten går ikke så langt, og det må jo ha noe å si for hva man betaler for rettighetene.

VGTV hadde tidligere en avtale med NENT, der de betalte for å få bruke NENTs klipp i sine saker.

Det kunne de gjerne fortsatt med, om NENT hadde ønsket det, hevder Wessel-Aas.

– Mener du da at NENT har vært med på å skape sine egne problemer?

De har i alle fall gjort det slik at man for å kunne få korte klipp til nyhetssaker om sport, kun har én mulighet, og det er å bruke muligheten loven gir deg. Den er begrenset til bruk kun i nyhetssendinger.

Og fortsetter:

– Det er for så vidt helt i orden. De har rett til dette, men det er derfor lovgiver har sørget for at nyhetsjournalistikk med levende bilder, har en ubetinget rett til klippene.

Ber NENT se til EU

Underveis i rettssakens første dag, viste NENTs advokat, Rasmus Asbjørnsen til at andre aktører legger inn NENTs egen nettspiller i sine saker.

Et slikt alternativ vil ikke være aktuelt for VGTV, mener Wessel-Aas.

– Det er en en helt annen type avtale, en ren kommersiell avtale, hvor noen aktører er med på å promotere NENTs sendinger, mot at de får en andel av gevinsten når folk trekkes til NENTs spesialkanaler for sport.

– VG driver med uavhengig nyhetsjournalistikk. Da inngår du ikke den typen avtale, hvor man lager reklame for en annen kommersiell aktør i bytte mot inntekter, sier Wessel Aas, og påpeker at TV 2 og NRK også benytter seg av nyhetsretten.

Advokaten mener samtidig at utviklingen som nå pågår knyttet til kjøp og salg av rettighetene til å sende sport på TV, er med på å gjøre det nødvendig å ta nyhetsretten i bruk.

– Dette er en konsekvens av utviklingen der man monopliserer det som skjer på lukkede arenaer, som man mener befolkningen burde kunne få bildebelagte nyheter om, sier han til slutt.

NB: Medier24 ga NENTs advokater tilbud om å uttale seg i forbindelse med denne saken. De henviser til NENTs presseavdeling. Kommunikasjonssjef Nicolas Smith opplyser at NENT ikke ønsker å kommentere rettssaken på nåværende tidspunkt.

Powered by Labrador CMS