Pressebilde av Kong Harald
Kong Harald landet på norsk jord sent søndag kveld. Det var det stor interesse for, både fra mediene og publikum.

Derfor dekket mediene kongens hjemreise minutt for minutt

– Det har aldri skjedd før, og bildene av flyet som lander har dermed historisk verdi.

Publisert Sist oppdatert

Kong Harald landet på norsk jord søndag kveld etter at han ble hentet i ambulansefly fra Malaysia.

Kongen ble innlagt på sykehus tidlig i forrige uke som følge av en infeksjon under en privat ferie i landet. 

Hele hjemreisen ble dekket grundig av de fleste norske riksmediene, med tilnærmet minutt-for-minutt-0ppdateringer, samt flere pushvarsler gjennom kvelden.

Hjemreisen ble også fulgt av mange utenfor mediebransjen. Flyet som fraktet kongen var det mest fulgte på overvåkingstjenesten Flightradar med nesten 100.000 følgere, melder NTB. 

Medier24 har tatt en spørsmålsrunde til de største riksmediene og stilt følgende to spørsmål: 

– Hvorfor dekket dere kongens hjemreise så grundig minutt for minutt?

– Hvordan er responsen og interessen fra leserne på stoffet om kongen?

Opptatt av siste nytt

Nyhetsredaktør i Nettavisen, Charlotte Sundberg, svarer at kongen er statens overhode og at de opplever at det er et stort informasjonsbehov rundt saken. 

– Folk er opptatt av siste nytt og hvordan det går. Det har vi som oppgave å opplyse leserne om, sier hun til Medier24 og legger til: 

– Det er stor interesse og engasjement blant våre lesere rundt sakene om kongen. 

Randi Elise Midtskog, ny redaksjonell leder for Rampelys i VG, forteller at kongens hjemreise har vært en av de soleklart viktigste sakene gjennom de siste dagene. 

– Store ressurser er satt i drift for å få statsoverhodet vårt hjem, og det er viktig for VG å følge ferden hans fra andre siden av jorden og tilbake til Norge. Vi så også at interessen for minutt for minutt-dekningen var veldig høy, sier Midtskog til Medier24.

Hun forteller at responsen fra leserne på stoff om kongen har vært god, uten at det er avgjørende for de valgene VG har tatt for dekningen. 

– Både hjemreisen og de andre sakene har blitt lest av mange, og sakene har også truffet bredt. Kongens helsesituasjon er åpenbart en svært viktig for det norske folk.

– Har aldri skjedd før

Redaktør for NRK Direkte, Kathrine Hammerstad, påpeker av kongens sykdom er en nyhetshendelse som er viktig for norske medier å dokumentere. Hun viser til at kongen ble evakuert hjem av forsvaret etter en privat ferie på grunn av sykdom. 

– Det har aldri skjedd før, og bildene av flyet som lander har dermed historisk verdi. Med hans alder og sykdomshistorikk som en del av bakteppet er det naturlig at vi jobber for å gi publikum en mest mulig faktuell og nyansert dekning rundt det vi visste og ikke visste om hans tilstand, sier Hammerstad til Medier24.

Hun legger til at redaksjonen har vært oppmerksomme på dimensjonen av dekningen av hjemreisen underveis, og mener at de samlet sett traff bra på sine nyhetsflater. 

– Vi gikk på utvidet Kveldsnytt-sending kort tid før landing og hadde gjester i studio og reportere i felt som bidro med kontekst og bakgrunn, også rundt hva som skjer fremover.

Hammerstad legger til at NRK også inviterte publikum til å sende hilsen på NRK.no og at det resulterte i 1400 innlegg i løpet av søndagen.

Nyhetssjef Fredrik Kirkevold i TV 2 svarer at de ser at det er et stort informasjonsbehov.

– Det er mange som er svært opptatt av hvordan det går med kongen og da er det vår jobb å etter beste evne dekke det behovet, sier Kirkevold til Medier24.

Han forteller at det er stor interesse fra leserne og seerne deres. Det er naturlig siden landets overhode er syk og det fortsatt er ganske lite informasjon om tilstanden hans. 

Høy etterspørsel

NTB leverte også solid dekning gjennom søndagen. 

– NTB dekker situasjonen rundt kongens helse fordi det er en svært vesentlig nyhetshendelse med høy aktualitet. Det norske folk har behov for og etterspør informasjon om hvordan det går med vårt statsoverhode, forteller fungerende nyhetsredaktør Christina Dorthellinger til Medier24.

– I tillegg gjør vi dette på vegne av norske medier. På visuell side gjør vi det både på vegne av norske medier og internasjonale medier som har vist svært stor interesse for det visuelle innholdet vi leverte fra Gardermoen og Rikshospitalet søndag kveld og natt, sier hun.

Også NTB merker stor interesse og etterspørsel.

– Bruken av NTBs innhold er stor og internasjonalt har etterspørselen vært høy, opplyser Dorthellinger.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS