– Jeg vil ikke underspille dramatikken i tallene fra de siste par årene, men det kan på ingen måte kalles et blodbad.
Det sier Tellef Solbakk Raabe, medieforsker ved SNF/NHH.
Medier24s opptelling viste nylig at over 1000 årsverk er kuttet fra bransjen de siste årene. De tar ikke hensyn til oppbemanninger, og inkluderer også ansatte som jobber i andre funksjoner enn rene journalister i mediehusene.
Samtidig har omsetningen i mediebransjen gått ned betydelig. Raabes doktorgradsavhandling viser at det var en 40 prosent nedgang i omsetning mellom år 2000 og slutten av 2023.
– Det er justert for inflasjon. Når ca. 80 prosent av utgiftene er knyttet til ansatte, så er det åpenbart at det totalt sett er færre ansatte i bransjen. Men mange av disse er typografer, fotografer og ansatte i distribusjonsleddet. Dessuten foregår det mye sentralisering av fellesfunksjoner i konsernene. Det er flere journalister i dag enn rundt år 2000, sier Raabe.
Han peker blant annet på at MBL viser til 13 prosent vekst i redaksjonelle årsverk mellom 2018 og 2022. Medier24s opptelling viser at flesteparten av nedbemanningene startet i 2023.
Større stabilitet nå
Raabe ser at det de siste få årene har vært en «betydelig innsparing» i de største konsernene og avisene.
– Mye er knyttet til frivillige pensjonsordninger, der folk ikke blir erstattet i full grad. Så det har ikke vært mange oppsigelser av journalister de siste årene. Spesielt ikke hvis man sammenligner med situasjonen mellom 2012 og 2016, sier han, og kaller den perioden den mest dramatiske i nyere mediehistorie.
Da var det rene nedbemanninger av journalister i flere store mediehus.
– Hovedårsaken til det var at papirinntektene stupte samtidig som man ikke hadde fått på plass godt nok fungerende digitale forretningsmodeller.
– Har man fått på plass de godt fungerende digitale forretningsmodellene nå?
– Ja. 2017 til 2023 har vært preget av en større grad av stabilitet. Men når de digitale brukerinntektene stagnerer, papirfallet fortsetter og annonseinntektene ikke har bedret seg betydelig må man kjøre nedbemanningsprogram.
– Det vi har sett de siste årene har vært mer en tilpasning enn en eksistensiell krise, sier han.
KI kan påvirke
Hvordan det vil se ut fremover avhenger av flere ting.
– Det store spørsmålet er om betalingsviljen for digitale abonnement vil svekkes på grunn av KI, sier han.
– Det er stor hype rundt og fokus på hvordan KI kan effektivisere drift, men det er mindre fokus på hvorvidt direktetrafikk til forsider og apper kan være truet.
Han frykter at den direkte relasjonen mellom redaktørstyrte medier og de under 40 vil svekkes ytterligere.
– Dersom flere vil bruke aggregerte nyhetstjenester, så kan man stå i fare for å ikke rekruttere nye, betalende abonnenter.
Disse vil lykkes
– Tror du vi kommer til å se flere kuttrunder de kommende årene?
– Det vil jeg ikke utelukke. Det har for de fleste vist seg å være vanskelig å hente ut ytterligere stor vekst i den digitale abonnementsøkonomien, sier han.
Om to uker kommer Reuters Institutes årlige Digital News Report, og Raabe er spent på hva den sier om folks vilje til å betale for nyheter.
– Jeg blir overrasket hvis man ser en betydelig vekst i andelen av befolkningen som oppgir at de har tilgang på et digitalt abonnement.
Han sier trenden har stagnert de siste årene. Dersom det stagnerer samtidig som papirinntektene fortsetter å falle vil omsetningen svekkes.
– Og da må du gjøre tilpasninger.
– Er det noe bransjen kan gjøre for å unngå dette? Annet enn å få flere betalende abonnenter?
– Det er jo tusenkroner-spørsmålet, sier Raabe og mener mediene med dagens forretningsmodeller er avhengige av å få flere nye abonnenter fremover.
– Hva som skjer de neste fem årene er avhengig av i hvor stor grad de godt voksne og lønnsomme papirleserne erstattes av yngre abonnenter. Samtidig kan man gjennom konsolidering dele på kostnader og skaffe vekst i mindre modne markeder.
Journalist Profile Embed
Har du tips til meg i denne saken? Eller andre saker jeg bør skrive om?
Kristine Sterud
Journalist, Medier24
Hei! Jeg heter Kristine, og jobber som nyhetsjournalist i Medier24. Jeg skriver blant annet om NRK, kuttrunder i Schibsted og hva som rører seg i mediebransjen. Tar gjerne imot tips og innspill til saker!