NRK-profil og programleder Tore Strømøy møtte stengte dører da han ville fortelle historien om "Bamsegutt".

Tore Strømøy møter stengte dører når han jakter historier: – Jeg ble jekket kraftig ned

–  Om jeg trodde jeg var halvbroren til Jesus før, så har jeg skjønt nå at jeg faen meg ikke er på slektstreet engang, sier NRK-profilen om møtet med presserådgivere. 

Publisert Sist oppdatert

(TRONDHEIM): I november er NRK-veteran Tore Strømøy klar med en ny dokumentarserie med navnet «Ingen elsker Bamsegutt».

Strømøy forteller til Medier24 at arbeidet med saken springer ut av hans forrige dokumentar, «Gåten Agnes» fra 2022. 

Serien handler om Agnes Waade, og avdekker at hun ble seksuelt utnyttet av flere menn i bygda hun bodde i i Trøndelag. Også hvordan hun ikke ble fulgt opp av politi og lokalsamfunn er sentralt.

– Med Agnes pirket jeg borti ting som jeg mener ikke er helt bra i samfunnet. Og på slutten av den serien ble jeg kontaktet av en mann vi kaller «Bamsegutt» som ropte om hjelp på andre siden av verden.

Han forteller at «Bamsegutt» og familien hadde bodd på Filipinene i ti år, var blitt syk og ønsket å komme hjem til Norge, men ble stoppet av systemet.

– Så dette blir historien om han, hvem han er, hva er hans historie, og hvorfor ble det slik at han sitter fast der, forklarer Strømøy.

– Vant til åpne dører

Han legger til at historien ligner på historien om Agnes, men at personen her lever.

– Så man kan si at jeg fremdeles er på «sporet», men av andre ting. Før sporet jeg opp familier, nå er det mer historier.

Men Strømøy forteller at han i arbeidet med disse dokumentarene har opplevd noe han som «Tore på Sporet» aldri opplevde.

– Jeg har vært vant til åpne dører overalt jeg er. Men nå er det sånn at folk ikke vil snakke med meg, forteller han og forklarer:

– Jeg støter blant annet på de pressemedarbeiderne og rådgiverne, som kommer fra den nye skolen som har blomstret opp hvor mange tidligere pressefolk skal stå og sørge for at du ikke får svar fra de du egentlig bør få svar fra. Det er en forferdelig gjeng, spør du meg.

NRK-profil og programleder, Tore Strømøy
NRK-profil og programleder, Tore Strømøy, har haugevis med permer på kontoret sitt på Tyholt med saker fra tiden da han jaktet familier på "Tore på sporet".

Blir jekket ned

Strømøy er kritisk til at han ikke får svar fra etater som NAV når han jobber med slike saker.

– Jeg vil jo ha svar fra de som har sittet i sjefsstolen i 20 år, og finne ut hva de har snakket med «Bamsegutt» om. Og så får jeg ikke snakket med vedkommende i det hele tatt. Kan det være så vanskelig å bare svare, spør han.

– Så etater har ikke den samme respekten for Tore Strømøy som vanlig folk har?

– Ikke i det hele tatt. Og på mange måter har jeg veldig godt av det og, jeg blir jekket ned kraftig. Om jeg trodde jeg var halvbroren til Jesus før, så har jeg skjønt nå at jeg faen meg ikke er på slektstreet engang, sier han og ler.

Tror alle har fått historiene

Og veteranen er klar på at han i denne saken også utfordrer stereotyper og går opp upløyd mark.

– Vi har gått helt nederst til bordet og tar en av de som sitter der skikkelig seriøst, på godt og vondt. Det er en serie om en uføretrygdet, eldre mann, som har fått seg en ung kone på Filipinene. Og der blinker jo alle varsellamper, sier Strømøy og legger til:

– Og så tror jeg alle journalister har fått disse historiene i mailboksen sin. Skrevet med litt dårlig språk, som man ignorerer, som jeg forså vidt forstår.

 – Men vi forteller historien hans på godt og vondt, og går opp alle sporene, og ser på hvorfor NAV har valgt å ignorere han når han bare ønsker å få hjelp og komme hjem.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS