Aftenposten-journalist Pål Vegard Hagesæther
Aftenposten-journalist Pål Vegard Hagesæther forteller om både metodene og pressetikken bak sin pedofili-avsløring i denne ukens Pressepodden.

Pressepodden: 

Aftenpostens pedofili-avsløring har sjokkert mange: – Jeg hadde betenkeligheter

Men Pål Vegard Hagesæther var aldri i tvil om at saken måtte fortelles. – Man må kunne drive kritisk journalistikk også på minoritetsgrupper og deres rettighetskamp, sier han i Pressepodden.

Publisert Sist oppdatert

Aftenposten-journalist Pål Vegard Hagesæther har vekket oppsikt med sin A-magasinet-artikkel «Da pedofile ble tatt inn i varmen»

Saken handler kort fortalt om da en arbeidsgruppe for pedofile i Norge fikk innpass i den norske homobevegelsen - Det norske forbundet av 1948 (senere LLH og i dag Foreningen Fri) på 1980-tallet. 

Artikkelen forteller også historien om to av ofrene for overgrep fra medlemmer i denne pedofili-gruppen.

I Pressepodden forteller Hagesæther om metodene, presseetikken, utfordringene og egne kvaler med å skrive saken.

Hør hele episoden øverst i denne saken - eller der du vanligvis finner podkast! 

– Enormt med tilbakemeldinger

Hagesæther forteller også om trusler mot han selv som journalist før publisering. 

– Det var noen som ikke var så glade for at dette ble publisert. Jeg har fått truende meldinger. Det kom også inn flere brev og telefoner til redaktør og sjefredaktør fra folk i dette komplekset, forteller Hagesæther i Pressepodden. 

Etter at saken ble publisert har det vært lite trusler, men likevel massiv respons.

– Det har vært enormt med tilbakemeldinger i ulike kategorier. Både fra folk i og utenfor det skeive miljøet, sier han.

– Det er fra folk som har opplevd overgrep, folk som er pedofile og kollegaer som lurer på hvordan jeg har jobbet. Jeg har også fått tips til videre graving innenfor denne tematikken, sier Hagesæther.

Han forteller også at politiet tok kontakt for å få innsyn i medlemslistene over pedofile som Hagesæther hadde gravet fram i sin research. 

– Det har vi selvfølgelig ikke gitt ut, sier Hagesæther.

– Bedre forståelse

Foreningen Fri har i etterkant av publiseringen gått ut hos Aftenposten og beklaget at dette kunne skje, og omtaler det som «en mørk flekk på historien vår».

Hagesæther forteller at saken ble til gjennom et tips, og krevde rundt et halvt års jobbing.

Han innrømmer imidlertid at han hadde kvaler om å fortsette med den sjokkerende avsløringen. 

– Ja. Jeg er homofil selv, og denne saken kan ramme min egen gruppe. Så jeg hadde noen betenkeligheter, sier Hagesæther.

– Men jeg tenkte også at det er viktig at dette kommer fram. Man må kunne drive kritisk journalistikk også på minoritetsgrupper og deres rettighetskamp, sier han. 

Hagesæther er klar over at avsløringen kan skape grobunn for negative holdninger til og hets mot homobevegelsen og Fri. 

– Det er viktig å dokumentere også denne av den norske skeive historien. Selv om det er lenge siden, så bidrar dette til en bedre forståelse av hvordan rettighetskampen har foregått, sier Hagesæther.

Han understreker at redaksjonen helt fra starten var bevisste på hvor sensitivt dette var.

– Det er et krevende tema å gå inn i. Det er en sak som kan føre til hets mot homofile og ledelsen i Fri. Derfor var det viktig for oss å presentere materialet på en saklig og nøktern måte, sier han. 

– Vi har også holdt ledelsen i Fri orientert om når saken skulle trykkes. Fri fikk også oversendt ganske mye av dokumentasjonen vi hadde. De var tydelig fra starten at dette ville de kommentere og stille opp på, sier han.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS