Oda Rygh om Pride
Oda Rygh har laget ordliste for alle som vil kritisere Pride.

MENINGER:

Anmodning til redaksjoner og leserbrevskribenter over det ganske land

«Når kritikken bare rettes mot «pride», må dere bli flinkere til å fortelle hva som egentlig kritiseres», skriver Oda Rygh. 

Publisert Sist oppdatert

Når dere skriver ordet «pride» som en samlebetegnelse, ville det hjulpet oss i homobevegelsen om det ble spesifisert hva man snakker om. 

Og så, at dere bare skriver om den spesifikke tingen dere mener. 

Og ikke for eksempel blander barnearrangementer i andre kommuner sammen med enkeltprogrampunkter hos Oslo Pride. Eller egentlig mener én spesifikk organisasjons politiske plattform - men snakker om parade. 

Dette vil gjøre det mer mulig å ta til oss eventuell kritikk og/eller støtte. 

Det er nemlig litt vanskelig å svare på alt sammen, når det som kritiseres tilsynelatende er «homobevegelsen som helhet er et problem, den synes for mye i gatebildet og dessuten skoleverket». 

I min tidligere jobb i FRI og mens jeg fulgte debatten året etterpå, hadde jeg et fast Retriever-søk. Der alt skeivt i mediene daglig kom i min innboks om morgenen. Om man vil vite hva skeive folk EGENTLIG driver med, er kristenmediene uovertrufne i detaljrikdom.

Særlig minneverdig var det helt garantert vanntette teologiske argumentet om at Gud sikkert ikke støttet BDSM, i Vårt Land. 

Anyway, en liten ordliste: 

Her er et lite utvalg av hva ordet «Pride» har blitt brukt om: 

 • Den skeive bevegelsen som helhet
 • Ett spesifikt arrangement
 • Den historiske internasjonale bevegelsen med protester etter stonewallopprøret
 • Konseptet med mangfoldsfeiring/protest/skeiv samling/opplysning under paraplyen pride som alle kan gjøre noe med (Pride som bevegelse er ikke eid av en spesifikk organisasjon).
 • Generell støtte til den skeive bevegelsen, i form av flagging/logo-endring/klistremerker eller lignende, i samfunnet, næringsliv, befolkning.

Iblant nevnes paraden spesifikt, men også der skorter det på geografisk presisjon:

 • Pride-paraden - Bestemt form her avhengig av avisens nedslagsfelt
 • Pride-paraden - Bestemt form her fordi man er Osloavis og ikke vet at det finnes andre
 • Hva menes med pride?

Dere må også bli bedre på å fortelle hva som egentlig kritiseres når kritikken bare rettes mot «pride». Her er det mange varianter:

 • Det politiske påvirkningsarbeidet til en spesifikk skeiv organisasjon
 • At skeivt er nevnt i den politiske plattformen til andre organisasjoner
 • At det ikke-skeive samfunnet blir med og støtter generelt
 • Arrangement og/eller annen deltagelse laget av lokale ildsjeler, som er eller kanskje ikke er i homobevegelsen
 • Den skeive bevegelsen, men bare fordi de inkluderer transfolka
 • Teit med regnbuelogo på kaffekopp
 • Alt som er vondt og vanskelig med homobevegelsen: les: vi tapte kampen om likekjønnet ekteskap så nå har vår organisasjon/menighet fått et bredere perspektiv - men vi mener fremdeles det med likekjønnet ekteskap og er fortsatt mot det vi alltid har vært mot. (Signer gjerne da med organisasjon/menighet/etc)
 • Men tenk på barna (denne har den skeive bevegelsen hørt i noen tiår pluss. Det nye er at retorikken vi før kun hørte fra kristenkonservative, nå er kommet til Norges største aviser)
 • Sånn der hvor man ser menn i lær og folk i kjoler og sånn
 • Transfolk og annet kjønnsoverskridende synlig i offentligheten
 • Woke

Totaltrykk i mediene

La oss ta ett nylig eksempel. En bekymret lærer (med tittelen «eldste» i en frikirkelig menighet) kritiserte blant annet: den skeive bevegelsen som helhet, skeive organisasjoners politiske program og påvirkningsarbeid, at andre enn homofiles rettigheter inkluderes (opptakten til den første priden inkluderte kjønnsnormbrytende folk. De har alltid vært der, altså).

Han kritiserte også: spesifikk programmering rettet mot voksne på den mer akademiske siden av Oslo Pride-festivalen, spesifikk programmering rettet mot barn i samme festival, da med kritikk av alderstilpasset Drag for barn (som vi tidligere lo av at USA-kristenkonservative maste om, men med litt frykt - arrangementene fikk nazister etter seg). 

I tillegg kritiserer han arrangementer som inngår i det pedagogiske opplegget innen mangfold og inkludering i skoler og barnehager - arrangert av noen helt andre enn en skeiv organisasjon. 

FRIs kompetanse-tiltak Rosa Kompetanse retter seg kun mot voksne fagfolk - og skoler står selvfølgelig fritt angående hvordan de lager og gjennomfører opplegg for sine elever. Dette er pedagoger og fagfolk som kjenner sine barn best. 

Til orientering: Det begynner å bli et totaltrykk i aviser og medier nå, som skremmer folk. Vi er livredde.

Men i det minste kan bekymringen for barna dempes noe: Mange av oss tar ikke med oss ungene i år.

Med vennlig hilsen: Bekymret statsviter og 28.kandidat på Venstres liste i Drammen. Og også tilfeldigvis FRI-medlem

———————————————-

For ordens skyld: Oda Rygh er tidligere kollega av Medier24s sjefredaktør Cornelia Kristiansen. 

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS