Nyhetsmorgen-programleder Linn Wiik er gjest i denne ukens Pressepodden. Der slår hun et slag for folkeliggjøring av politisk journalistikk.

Pressepodden:

– Jeg er ikke opptatt av at noen skal oppfatte meg som så jævlig smart

Linn Wiik synes det er for mye selvhøytidelighet i norsk journalistikk, og mener journalister glemmer å stille spørsmålene som folk lurer på. 

Publisert Sist oppdatert

Linn Wiik forlot TV 2 og meldte overgang til NRK like før jul i fjor.

Nå har den tidligere TV 2 Nyheter-profilen blitt en NRK Nyheter-profil som programleder for Nyhetsmorgen.

Akkurat det synes Wiik selv fortsatt er litt rart.

– Det er ganske uvant. Faktisk senest i forrige uke var Trygve Slagsvold Vedum innom studio i NRK og sa «Hei, TV 2-Linn». Så det er ikke bare jeg som synes det er litt uvant, forteller Wiik i denne ukens Pressepodden. 

Artikkelen fortsetter under bildet

Linn Wiik forteller at alt er større hos NRK, og sammenligner det med å komme til USA.

Sammenligner NRK med USA

Hun var 13 år i TV 2-systemet, og erkjenner at tilværelsen som fersking i NRK er annerledes. 

– Det er spennende, men også ganske overveldende. Jeg hadde nesten glemt hvordan det var å være ny, for det er veldig lenge siden jeg har vært.

– TV 2-jobben er den eneste faste, ordentlige jobben jeg har hatt noen gang. Men jeg går inn i det store hvite huset på Marienlyst med den samme stoltheten og ydmykheten, som jeg husker at jeg gjorde første gangen jeg kom inn i TV 2. Det er enormt stort å få lov til å komme inn i NRK, sier Wiik.

– Har det vært noe form for kultursjokk?

– Jeg synes det er litt som å komme til et nytt land. Det er litt som å komme til USA, alt er litt større i NRK, sier Wiik.

Hun utdyper at den faktiske størrelsen på NRK har overrasket.

– Det er veldig lett å tenke at NRK og TV 2 er konkurrenter, fordi det tradisjonelt har vært sånn med de to TV-kanalene. Da er det lett å glemme hvor enormt mye større storebror NRK er, sier Wiik.

– Det jeg kanskje merker det best og mest på er den faglige selvtilliten som er på huset. Det er en sånn faglig raus trygghet, som slår ut helt på riktig måte. Sånn som det burde være i et stort mediehus som NRK, sier hun.

Wiik mener den selvtilliten slår hull på myten av NRK som «traust og grått».

– For meg er NRK helt motsatt. Det er virkelig ikke en sånn grå, statlig og kjedelig institusjon. Det er et fargerikt og kreativt hus som har den kreative og faglige tryggheten og selvtilliten. Og som jeg føler er kjempespennende å få lov å være en del av.

– Ikke glad i sinte journalister

Wiik er ikke fremmed for å skape oppmerksomhet gjennom jobben sin. 

I Nyhetsmorgen-debuten ble det en viral TV 2-tabbe, mens hun også skapte overskrifter i fjor høst da hun serverte statsminister Jonas Gahr Støre en grovis på direkten.

Hun spydde også på direkten og måtte avsløre sin graviditet i 2018. Senere samme året kledde hun seg i Borat-drakt som høygravid.

Wiik synes det er bra å «bjuda på» litt i jobben.

– Ja, jeg tror jeg bare liker å ha det litt gøy på jobben. Og jeg synes det er litt for mye selvhøytidelighet i norsk journalistikk, sier hun.

– Og kanskje spesielt i politisk journalistikk som jeg har jobbet mye med. Jeg tror det er fullt mulig å diskutere alle mulige seriøse ting uten å være sur. Uten å miste humøret. Det er viktig også. 

– Jeg er ikke så glad i sinte journalister som skal ta folk hele tiden. Jeg tror man kan komme langt med litt vennlighet og et smil, selv om man snakker om alvorlige ting og skal stille kritiske spørsmål.

– Føler du det blir litt for selvhøytidelig og stivt fra en del norske journalister?

– Jeg føler i hvert fall at det veldig ofte blir en samtale mellom en journalist og en politiker. Som ikke gir så veldig mye til de som hører på, som ikke sitter i stortingsrestauranten annenhver dag, sier Wiik.

– Det er et stammespråk, hvor  du ender opp med et spørsmål som «...men subsidiert stemte du for?». Det føler jeg er noe av det verste spørsmålet i journalistikken. Fordi at det er så langt fra hverdagen til folk, sier hun og ler. 

Artikkelen fortsetter under bildet

– Jeg er ikke så glad i sinte journalister som skal ta folk hele tiden, sier Linn Wiik

– Sunt som journalist

Wiik selv har hatt som mantra å tilgjengeliggjøre politikken og den politiske debatten for folk.

– Det å gjøre det på litt andre måter enn man er vant til er noe jeg brenner ganske mye for. Og stille spørsmål som jeg håper folk der hjemme lurer på, sier hun.

Wiik synes også det er overvurdert å brife med politisk kunnskap som journalist.

– Jeg er ikke så veldig opptatt som journalist av at noen skal oppfatte meg som så jævlig smart. Det er ikke det som er poenget med at jeg står der, sier hun.

– Min jobb er å få svar på spørsmål som jeg tenker at folk lurer på. Jeg synes noen ganger at det kan bli litt for mye fokus på spørsmålsstillingen til journalister. At det er NM i å stille kritiske spørsmål som de andre i Vandrehallen blir imponert av. 

Wiik har imidlertid ikke bare fått humoristiske oppslag i pressen. 

I 2020 måtte hun endre en korona-kommentar etter sterke reaksjoner

I 2018 ble det internt oppvask i TV 2 da hun i sitt eget talkshow identifiserte en tidligere TV 2-ansatt som fikk sparken etter seksuell trakassering.

Wiik mener disse stormene var tøffe, men har samtidig vært nyttig for henne som journalist. 

– Jeg tror det kan være litt sunt som journalist. For jobben vår hver eneste dag er jo å sende folk ofte ut i stormen. I hvert fall i politisk journalistikk så er det jo ofte sånn, sier hun.

– Jeg lærte mye av det som journalist ved at jeg kjente på en bittteliten bris selv, av den stormen vi ofte kan sende folk ut i. Jeg tror det kan være sunt å bare føle litt på hvordan det kan være, sier Wiik. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS