Ole Rolfsrud er gjest i Pressepodden.
Ole Rolfsrud er gjest i denne ukens Pressepodden. Der forteller han mer om hvorfor han forlot NRK i 2022, og hvorfor han følte han måtte komme seg tilbake i fjor.

Tok ett års pause fra NRK: – Jeg var lei

Ole Rolfsrud følte han stagnerte etter mange år i NRK, og trengte litt «luft under vingene». – Men nå skal jeg gå «all in» og gønne på, sier han etter comebacket.

Publisert

Ole Rolfsrud er blitt et kjent NRK-ansikt de siste årene, blant annet som programleder for NRK Sports sjakksendinger og Alle mot 1, sammen med Selda Ekiz.

Men fra høsten 2022 og fram til høsten 2023 var Rolfsrud helt borte fra  NRK-skjermen. 

Sunnmøringen tok ett års permisjon for å prøve ut egne prosjekter. I august i fjor vendte Rolfsrud tilbake, etter å ha «fått litt luft under vingene»

I Pressepodden fra Medier24 denne uken forteller Rolfsrud litt mer om bakgrunnen for NRK-pausen.

– Det var kort og greit fordi jeg var lei av å gå i det samme kringkastings-tekniske hamsterhjulet. Jeg følte jeg - faglig sett - stagnerte litt, sier han.

– Og når man nærmer seg midten av 40-årene, så begynner man å stille seg selv litt kritiske spørsmål. Og da tenkte jeg «hva i all verden skal jeg finne på?». Skal jeg slutte i NRK? For et vågalt steg det hadde vært, forteller Rolfsrud med et smil. 

Hør hele Pressepodden med Ole Rolfsrud øverst i denne saken, eller der du vanligvis finner podkast.

Ole Rolfsrud
– Jeg var lei av å gå i det samme kringkastings-tekniske hamsterhjulet. Jeg følte jeg - faglig sett - stagnerte litt, forteller Ole Rolfsrud om hvorfor han tok NRK-pausen.

– Raust av NRK

Men riktig så vågalt ble det ikke for den erfarne journalisten og programlederen. For Rolfsrud ble - etter samtaler med sine ledere - enig med NRK om ett års permisjon. 

Det er han veldig glad og takknemlig for. 

– Jeg opplevde det som veldig raust fra NRK. For de kunne ha sagt: «Ja vel, du har ikke lyst til å jobbe her lenger? Da må du finne deg noe annet å gjøre».

– Jeg har tenkt veldig mye på at det var en veldig fin gest fra NRK å innvilge meg den permisjonen, sier Rolfsrud.

Han er glad for at han fikk gjennomført friåret fra NRK. 

– Det er viktig at man ikke går lei, og går rundt i de enorme korridorene i NRK som en bitter, gammel mann, sier Rolfsrud med et smil. 

Selv om året var fri for NRK-jobb, så hadde ikke Rolfsrud et friår. 

Han opprettet enkeltmannsforetak, og reiste landet rundt for å være konferansier og toastmaster hos en rekke ulike foretak i vidt forskjellige bransjer.

Rolfsrud nevner han var innom temaer som «brønnbåter og likestillingsregelverk, til bygging av utenlandskabler og kunstig intelligens.»

– Bare tenk på alt det der, hvor fantastisk det er å få all den kunnskapen rett i årene, sier han.

– Kontra da å ha gått det samme året på NRK-desken - med all respekt for desken i NRK-sporten - kunnskapsmessig og perspektivmessig. Det er «another league», sier Rolfsrud.

– Er det en mer kunnskapsrik og perspektivrik Ole Rolfsrud som kom tilbake på NRK-desken i fjor høst, da? 

– Det er kanskje litt pretensiøst å si, men til en viss grad så er det det. Og det er også et liv, et bærekraftig liv, på innsiden og utsiden av journalistikken og NRK. Det er ufattelig mye spennende som skjer ute i det ekte arbeidslivet, sier han.

Ole Rolfsrud
Om Ole Rolfsrud ble så glad da han vendte tilbake til NRK-jobben i fjor høst vites ikke. Men han er uansett supermotivert til å bli værende på Marienlyst en stund til, forteller han i Pressepodden.

Dette savnet han fra NRK

– Var året utenfor NRK vanskeligere, mer krevende eller annerledes enn du hadde sett for deg, da? 

– Ja, og det er hovedgrunnen til at jeg kom tilbake igjen til NRK også, sier Rolfsrud.

Han forklarer det med følelsen han fikk da han sto opp klokka 09.00 for å lage kaffe, satte seg ned alene på kjøkkenbordet foran PC-en - men neste jobb var først halvannen uke unna. 

– Da må du ta deg helsikes mye i nakken. Det er ingen å drodle med, ingen kollegaer å møte ved kaffeautomaten eller snakke om de siste sakene. Det var egentlig det jeg har  savnet mest: Det å ha et kollegium, sier Rolfsrud.

– Tenker du at blir værende i NRK nå, eller kan det være aktuelt med en ny permisjon?

– Jeg tror ikke det er mitt neste steg ut av NRK vil være en permisjon. Da må jeg ta et valg og bestemme meg. Det skylder jeg kanalen også, sier Rolfsrud.

Men han har ingen umiddelbare planer om permanent NRK-exit, forteller han.

– Nå må jeg gå «all in» og gønne på. Det er jeg innstilt på også nå, for det er veldig mange muligheter internt i NRK - og ikke bare på sporten. Det er en fantastisk spennende tid som NRK er inne i nå, som jeg ønsker å være en del av, sier han.

Rolfsruds kjendisstatus og popularitet merket han godt i året utenfor NRK. Han koste seg med alle møtene med seerne som kjenner han fra skjermen.

– Det var kjempetrivelig. Det var bare god stemning fra ende til annen, forteller han.

Rolfsrud lever også godt med kjendisstatusen i det daglige, og har ingenting mot å snakke med folk på butikken eller på toget. 

– Jeg synes det bare er trivelig. Hadde det vært noe negativt som folk assosierte med meg, så hadde det vært litt mer slitsomt. Men alle jeg snakker med og møter ute er bare hyggelige og trivelige, forteller han.

Glad for nye NRK-regler

Tidligere denne måneden fortalte Medier24 om hvilke regler som nå gjelder for kommersielle oppdrag for NRKs ansatte.

De ansatte deles inn i roller for hvilke oppdrag de kan gjøre, noe NRK-klubben reagerer på

Flere tidligere NRK-profiler har forlatt mediehuset for å gjøre kommersielle oppdrag, eller andre type oppdrag utenfor NRK, de siste par årene.

Rolfsrud er glad for at NRK har endret reglene for hva profilene - som han selv - kan gjøre. 

– Jeg synes det er veldig fint at NRK har løsnet opp på det. Jeg opplever at de nesten måtte gjøre det, fordi regelverket var veldig arkaisk, sier han.

– Jeg er veldig tilhenger at de har justert de reglene, legger han til.

Rolfsrud selv er en litt unik NRK-profil. 

NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk brukte Rolfsrud som eksempel som en NRK-ansatt som faller innenfor flere av profil-kategoriseringene.

Rolfsrud er både underholdningsprofil og nyhetsprofil, siden han er på Dagsrevyen. Men i regelverket regnes han som det siste, og har derfor de strengeste kravene. 

– Jeg opplever meg selv som en som er ganske midt i, og ligger og flyter i lapskausgryta til alle mulige slags roller, sier han og ler.

Men Rolfsrud understreker at han respekterer reglene, og innser fullt ut hvor viktig troverdigheten til NRK er utad.

– Den viktigste kapitalen til NRK er troverdigheten vår. Hvis vi mister den, så mister vi også levebrødet vårt og hele plausibiliteten vår. Men det går an å ha to tanker i hodet samtidig, sier han. 

Rolfsrud skryter også at NRKs nye profilansvarlige Liza Behncke Priestley - som har hatt jobben siden 2022 - og nettopp fikk forlenget sitt engasjement

– Hun er veldig flink og veldig fin å snakke med. Hun er veldig til hjelp i diskusjonene rundt hva man bør vurdere å takke ja til og hva man kanskje bør ta et par ekstra runder på, sier han.

Hør hele Pressepodden med Ole Rolfsrud øverst i denne saken, eller der du vanligvis finner podkast.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS