Mathias Fischer mener Petter Northug og Therese Johaug ikke både kan være langrennskommentatorer og spekulere i karriere-comeback.
Mathias Fischer mener Petter Northug og Therese Johaug ikke både kan være langrennskommentatorer og spekulere i karriere-comeback.

KOMMENTAR:

De må velge

«Petter Northug og Therese Johaug er langrennseksperter på hver sin kanal. Samtidig flørter de med comeback hos dem de kommenterer. Det går ikke», skriver Mathias Fischer.

Publisert Sist oppdatert

Uryddige presseetiske forhold i sportsjournalistikken er ikke noe nytt. Men det er en spesiell situasjon nå. To av norsk langrenns største stjerner gjennom tidene, Therese Johaug og Petter Northug, jobber som eksperter for henholdsvis NRK og TV 2. 

De kommenterer utøverne, trenerne og forbundet. De skryter og kritiserer, de spekulerer i hvem som bør tas ut på laget, mener noe om hvem som burde bli værende hjemme. 

Samtidig er de aktører i det samme spillet. 

Comeback-Johaug

Johaug åpner for både å gå inn på trenersiden på landslaget og å spenne på seg skiene igjen under neste års VM. 

I denne NRK-artikkelen fra januar blir det tydelig. 

«Det er ingen tvil om at landslagsjentene har prestert langt under det vi forventar og det dei sjølv forventar», sier NRK-eksperten Johaug. 

«Eg stussar kanskje over at ein ikkje bruker kompetansen frå utøvarar som har prestert før inn i laget», sier den tidligere utøveren Johaug, og «Eg stussar over at Marit [Bjørgen] ikkje er spurd. Ho er ein historisk olympiar og det er ein grunn til at ho er det. 

Det er fordi ho var ein rå skiløpar og har veldig mykje erfaring å kunne bidra med inn i laget», sier Bjørgen-venninne Johaug. 

Er det NRKs uavhengige langrennsekspert som så frir til landslagsledelsen? 

«Eg har lyst til å vere med og bidra med kunnskapen min viss det er ønskeleg. Eg har vore i toppidretten i 15 år og har skaffa med mange erfaringar», sier Johaug, og følger opp med flere kommentarer om hva slags rolle hun kunne tenke seg og ikke tenke seg på skilandslaget. 

Nå er spørsmålet om langrennseksperten heller skal gjøre comeback som utøver. I et lengre intervju med VG snakker hun om at hun kanskje, kanskje ikke, har lyst til å gå femmilen under VM neste år.

Comeback-Northug

Heller ikke TV 2-ekspert Petter Northug avviser at han ønsker et comeback under VM på hjemmebane. 

Også dette intervjuet fant sted på kanalen der han får betalt for å kommentere langrenn.

Etter at Northug tok andreplassen under Norgescupen tidlig denne måneden, sa selv landslagstrener Eirik Myhr Nossum at Northug kan være aktuell for å gå på ski for landslaget. 

Onsdag ble det kjent at Northug skal gå Norgesmesterskapet neste helg. Der skal han konkurrere mot flere av de samme som han i andre sammenhenger kommenterer.

Holder ikke med åpenhet

Det er allerede krevende nok at ekspertene kommenterer folk de nettopp var kollegaer med og fremdeles er venner med, men vi har vel blitt vant til det. Her blir dobbeltrollene enda mer problematiske. 

Johaug og Northug har mye makt over hvordan skilandslaget oppfattes blant folk.

Kan vi stole på at de vil si sin ærlige mening om landslagsledelsen samtidig som de ønsker en jobb for laget eller en plass på startstreken? Er det en jobbsøknad fra Johaug når hun snakker om hvordan laget kan forbedre seg? Kan vi stole på at de ikke snakker ned utøvere for å skape plass til seg selv? 

Da er det ikke nok med en hale i kursiv for å minne om at Northug er langrennsekspert hos kanalen. Alt kan ikke løses med åpenhet. 

Lar seg ikke kombinere

Mye tyder på at langrennsstjernene er for store til at disse åpenbare integritetsutfordringene tas hensyn til. 

I Medier24s artikkel om NRK-regler for kommersielle oppdrag, nevner både etikkredaktør Kalbakk og klubbleder Johansen spesifikt Johaug – som et eksempel på en som trenger tilpasning for å kunne kombinere NRK-rollen med egne kommersielle interesser. 

Det kan nok la seg gjøre at Johaug både selger tights og kommenterer skiløpere, men det lar seg ikke kombinere å selge seg selv inn til landslaget samtidig som du kommenterer landslaget.

Det er beintøff konkurranse om å få gå femmilen i VM. Hvis Johaug og Northug faktisk har lyst på en av de plassene, får de gå ut i skogen og trene seg opp til den, mens noen uavhengige eksperter kan mene noe om hvem som er best. 

———————————————-

Dette er en kommentar, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS