NRK-profil Are Sende Osen på kontoret sitt på NRK Tyholt.

«Det er bare idioter og pr-kåte psykopater som jobber i TV», sa Are. Så takket han ja.

Are Sende Osen nærmer seg 30 år i NRK. Og CVen begynner å bli lang. 

Publisert Sist oppdatert

(TYHOLT): NRK-profil Are Sende Osen har blitt et kjent fjes og ikke minst en kjent stemme fra Tyholt de siste 29 årene. Sende Osen startet som sommervikar i NRK P3 i 1995.

– Da fikk jeg 12-13 000 for to uker sommerjobb. På den tiden betalte jeg 3-400 kroner i husleie så da var sommeren min reddet. Så har de to ukene blitt til 29 år, sier Sende Osen til Medier24.

I 1999 ble Sende Osen fast ansatt i NRK, og rett etter jul venter klokkeseremoni. For når man passerer 25 år, vanker det klokke.

– Jeg har gått rundt og vært litt irritabel når jeg har sett folk som startet etter meg få den klokka. For jeg hadde frilanskontrakt i fire år, så jeg har ikke fått klokka ennå.

Are Sende Osen og Odin Jensenius (Klaus Sonstad) under sitt siste show

– Pr-kåte psykopater

Og Sende Osen har en utfyllende CV gjennom årene på Tyholt.

I 1998 fikk han programmet «Bare Are», som etter hvert ble «Ikke bare Are», og til slutt det populære programmet «Are og Odin» sammen med Claus Joakim Sonstad, som den fiktive sauebonden Odin Jensenius. 

Programmet gikk i tre år, før det ble vekket til live i 2015 på P1. De hadde sin siste sending i desember i fjor.

I tillegg har han vært med på både Opptur, XL og Transit.

– Og så har jeg vært litt i Herreavdelingen, så det fører jeg alltid opp på CVen. Jeg hadde bare noen innslag, med det var et bra program med mange kule profiler. 

Selv om Sende Osen alltid har vært et radio-hode, har han vært innom flere plattformer i NRK.

I 2010 ble han spurt å om å lage et tv-program om religion.

 – Da svarte jeg at nei, det er bare idioter og pr-kåte psykopater som jobber i TV, så det ville jeg ikke. Men så ble jeg med da, sier Sende Osen.

Han ble frontfigur for programmet «På tro og Are» som fikk tre sesonger. Programmet brukes i skoleundervisning ennå i dag.

– Jeg kan nesten ikke kjøpe en pølse på Narvesen uten at personen bak disken kvepper til og kjenner meg igjen fra den tiden, sier Sende Osen.

Artikkelen fortsetter under bildet

NRK-profil Are Sende Osen

Barne-TV og konge-TV

Men det ble ikke siste tv-rollen til NRK-profilen.

I 2012 kom serien Redd menig Osen, hvor Sende Osen utforsket militæret. Selv var han militærnekter.

– Jeg hadde alltid trodd at i militæret skulle man lære å ikke tenke selv, men bare lytte til ordre. Men der vokste serien på meg, og jeg fikk endret mitt syn på forsvaret. 

Han laget også to sesonger av Normal Galskap. Første episode fikk stor oppmerksomhet, da en basehopper falt utfor et stup, og var nær å omkomme.

Sende Osen har også vært innom barne-tv, hvor han har stemmen til barnedukken Gilbert i serien Bamselegen. 

De siste årene har han jobbet med Kongerekka, som i november hadde siste episode. Serien har blitt til tre bøker, 67 konger på 1200 år, og i alt 1512 minutter med podkast. I romjulen sendes også en TV-spesial med Kongerekka på 90 minutter. 

– Så jeg har jobbet i P3, P1, P1+, vært innom P2, fjernsynet og nå er jeg i podkastavdelingen.

– Så nå er det bare nett igjen?

– Ja. Men jeg har jo også vært innom det. For jeg hadde en blogg, forteller Sende Osen.

For i en periode med programmet «Osenbanden», skulle han også lage blogginnlegg til nett samtidig. 

– Det gikk ikke så bra. Det er ikke faktisk ikke bare bare å lage blogg og radioinnslag samtidig. Og så har man lært av disse influenserne at man skal by på seg selv, og det er jeg egentlig ikke så glad i.

Tungt i XL

Osenbanden ble lagt ned i 2009.

– I den tiden så jeg rundt meg i P3 og så at alle rundt meg bortsett fra Birger Vestmo kunne vært barna mine. Da min unge sjef spurte hver dag hva jeg hadde på blokka svarte jeg «jeg skal gjøre det jeg har gjort siden du gikk i kortbukse på barneskolen. Jeg skal lage god underholdning på radio».

Men ikke alle programmer har vært like morsomme å være med på.

På nittitallet var Sende Osen også med i radioprogrammet XL.

– Jeg var ganske fersk, og var den eneste som jobbet fra Tyholt. Så mens Johan Golden, Atle Antonsen og Kristopher Schau satt i Oslo og var ute sammen om kveldene, var jeg litt utenfor.

Han forteller at det ikke var slik at resten av teamet var slemme, men at det var litt tøft og ensomt innimellom.

– Jeg kunne sitte sammen med de «eldre» damene i administrasjonen og gråte stille for meg selv mens jeg var med på telefonmøte med denne tette klikken.

– Kunne man lagt programmer som XL i dag?

– Jeg tror ikke det. Og mye av det er nok fordi det i den tiden var gærne rabulister fra lokalradioen som fikk innpass i NRK. Geir Schau var bilmekaniker, Espen Thoresen var flymekaniker. De bare havnet inn her, sier han og legger til at det nå er helt andre som får jobb i NRK.

– Nå har mange journalistutdanning. Og jeg rakker overhodet ikke ned på det, men det er helt andre forhold nå.

– Fikk frie tøyler

I Pressepodden i oktober påpekte NRK-profil Rune Nilson at han ikke var stolt av programmet Sofa King Stupid, som blant annet havnet i kringkastingsrådet for anklager om dyremishandling. Nilson laget programmet sammen med Sende Osen.

– Det at vi ikke bare fikk betalt, men at vi fikk en gjeng voksne mennesker med på å lage det programmet, er litt artig. Men det var jo et tullete program. Det var ingen poenger i programmet. Og alt vi spilte inn ble brukt

Han forteller at han har vært opptatt av å ha det morsomt på jobb.

– Spesielt i tiden i P3 var vi opptatt av det. Vi fikk frie tøyer av den unge og ungsindige ledelsen, alt var lov. Det var faktisk slik at hvis vi ikke havnet i Kringkastingsrådet, hadde noen ikke gjort jobben sin.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS