Are Sende Osen har laget tre bøker av de tre første sesongene til Kongerekka

Are Sende Osen om Kongerekka: – Har vært en drøm som går i oppfyllelse

NRKs Are Sende Osen har fortalt historien om 67 konger. Nå er fortellingene blitt TV-spesial. 

Publisert Sist oppdatert

De siste årene Are Sende Osen pløyd seg gjennom 67 konger i podkasten «Kongerekka». Nå er serien ferdig.

– Vi har vært gjennom 67 konger på 1200 år, og i alt 1512 minutter, sier Sende Osen til Medier24.

I podkasten, som er laget sammen med Ragnhild Sleire Øyen, har Sende Osen presentert de norske kongene på en litt annerledes måte.

– Dette har vært en drøm som går i oppfyllelse, sier han.

– Må «drepe noen darlings»

De tre første sesongene har blitt til bøker, i fargene rødt hvitt og blått.

– Det begynner med Harald Hårfagre som samler landet til ett rike på grunn av en dame. Og så slutter det med at den siste norske kongen dør, og vi havner under utenlandsk kontroll, sier Sende Osen og fortsetter:

Are Sende Osen har gitt ut de tre første sesongene av Kongerekka i bokform, i rødt, hvitt og blått

– Som jeg kaller det: Leverposteirapende, fleskepølsespisende, dramdunstende, bortskjemte, vanskjøttede skrullinger.

Serien avsluttes i disse dager med kong Olav og nåværende kong Harald V.

Nå har duoen også spilt inn en TV-spesial, hvor Sende Osen går igjennom kongerekka på 90 minutter. Spesialen sendes på TV i romjulen.

– Det er essensen av de 1512 minuttene med Kongerekka. Og da må man jo «drepe noen darlings», sier Sende Osen og påpeker at alle kongene skal nevnes med navn.

– Men noen blir kanskje bare akkurat det. Som barnerumpa Svein, og kong Knut den mektige. For hvis vi skulle snakket om alle 67 kongene, hadde de fått 1.20 minutter hver.

– Sex og skandaler

Derfor fokuserer spesialen mer på de mer «juicy» historien. For det har også vært mantraet til Sende Osen og Sleire Øyen. NRK beskrev serien som sin «Game of thrones» da den ble lansert.

– Det har alltid stått på tavla vår «hvordan ville Se og Hør gjort dette?». Og det tenker vi på i hver episode. Vi fokuserer heller på skandalene, sexen, og dramaet. Innføringen av parlamentarisme er ikke så interessant for våre lyttere. Da vil man heller høre om kong Karl 4, som var utrolig kjekk og velskapt konge, sier han.

Og Sende Osen har kost seg med Kongerekka – prosjektet.

NRK-profil Are Sende Osen føler han har havnet på riktig hylle.

– Det er hyggelig at det er blitt så godt mottatt. Vi trodde at det kanskje var noen få nerder som ville høre på dette, vi hadde aldri trodd at det skulle bli så populært. Vi får tilbakemeldinger fra både 8-åringer og 80-åringer. Og fra folk som hører sammen med barna sine, det synes vi er virkelig stas, sier han.

Sende Osen er også klar på at det ikke bare er han som står bak Kongerekka.

– Det er ikke riktig å si at det er Ragnhild som er hjernen bak, men det er ikke feil å si det heller, sier han.

– Folkeopplysning

Nå er han og Sleire Øyen i gang med et nytt prosjekt de ikke kan si så mye om.

– Men jeg blir ikke arbeidsledig med det første.

Sleire Øyen og Sende Osen hadde aldri jobbet sammen da de fikk bestillingen på ti episoder om norske konger, og flyttet inn på et kontor sammen.

– Det har gått over all forventning. Jeg tror ikke det er mange som kan si at de har det så interessant som jeg har det på jobb.

– Og det er stas at denne suksessen er fra Tyholt. Det er god stemning i ledelsen, og de hilser blidt når de ser meg, sier Sende Osen.

For Sende Osen har med sine 29 år i NRK vært gjennom mange prosjekter, men sier han nå føler han har havnet på rett hylle.

– Når folk er irriterte på NRK sier de ofte «er det dette lisenspengene mine går til?», og noen ganger er det en betimelig kommentar, men ikke med Kongerekka. Dette er folkeopplysning, sier Sende Osen.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS