På bilde: ABC Nyheter-redaktør David Stenerud.
ABC Nyheter-redaktør David Stenerud..

MENINGER:

Et drøyt utfall mot den frie presse og det frie ord

«Med utfallet mot ABC Nyheters redaksjonssjef trår statsminister Jonas Gahr Støre over en viktig grense», skriver David Stenerud.

Publisert Sist oppdatert

For andre gang på et par måneder ber et medlem av regjeringen pressen om å skamme seg. Først ut var avtroppende helseminister Ingvild Kjerkol i april for behandlingen av hennes medstudent i mastergradstudiet. Dette var mest av alt et følelsesutbrudd – fra en fuskestemplet og skandalisert statsråd som etter lang tid under hardt press endelig hadde blitt sendt på hodet ut av regjeringen.

Når statsminister Jonas Gahr Støre tirsdag ber ABC Nyheters redaksjonssjef Inga Vinje Engvik «skamme seg, rett og slett», er det mer alvorlig.

Hvorfor?

Fordi det statsministeren i Norge ber en redaktør i en norsk avis å skamme seg over, er at hun har sagt sin mening om en statsråd i regjeringen hans. En offentlig person. En kritikk basert på hvordan statsråden fremstiller seg selv offisielt.

Det er ganske drøyt.

I sitt svar til Dagbladet om Støres utfall svarer Vinje Engvik: «Med mindre Støre har lest kommentaren min, eller i det hele tatt vet hva som menes med «basic bitch», så har jeg ikke en kommentar til det. Jeg regner med at også han vil leve i et samfunn hvor man kan kritisere, kommentere og ha en mening om hvordan politikere fremstiller seg offentlig».

Jeg tror alle nordmenn ønsker å leve i et samfunn hvor man slipper å risikere offentlig refs fra statsministeren når man ytrer seg kritisk om regjeringen hans.

Harde utfall mot Støre og Vedum

Det var basert på Emilie Enger Mehls bilder på hennes offisielle Instagram-konto at ABC Nyheters Inga Vinje Engvik kalte justisministeren en «basic bitch». Begrepet betegner en person, oftest en ung kvinne, som mangler originalitet, men prøver, kanskje vel hardt, å følge trender. Det er ikke «bitch» som er det mest meningsbærende ordet i dette begrepet.

ABC Nyheter-redaksjonssjefens kommentar var ellers balansert og inneholdt flere lovord om justisminister Enger Mehl.

Mye mer balansert enn undertegnedes kommentar «Den standhaftige tinnsoldat» om statsminister Jonas Gahr Støre rett etter valget i 2021, hvor jeg stempler ham som «stivbent» og «småsur» og beskrev fremtoningen hans på det første offisielle bildet av Ap/Sp-koalisjonen slik: «Smilet er så stivt som en Ivo Caprino-dukke med rigor mortis. Armene henger keitete rett ned som hos en bråvokst tenåring».Mye mer balansert enn undertegnedes kommentar om Senterpartiet-leder Trygve Slagsvold Vedum tidligere samme høst, der jeg skriver at «Vedum behersker ikke alvoret. Han blir sinnatagg og grimase, virker usympatisk og utilpass. Mister seg selv. Trygve Slagsvold Vedum trenger medietrening. Han trenger å finne et rolig alvorsansikt. Et fjes det går an å like og sympatisere med. Et trygt og rettferdig et. Og det haster».

En egen plass i helvete…

Utfallene avstedkom reaksjoner, men ingen støttekampanje til politikerne på Linkdin. Ingen hatkampanje mot meg.

Forskjellen er at det ikke finnes noen egen plass i helvete for menn som ikke hjelper menn (parafrasert Madeleine Albright). Menn har full anledning til å kritisere andre menn. Så mye de vil. Men kvinner som kritiserer andre kvinner er judaser og overløpere og quislinger.

Når Jonas Gahr Støre velger å be en redaktør og kommentator i en norsk avis om å skamme seg – ganske sikkert uten hverken å ha lest kommentaren hennes eller forstått kritikken – så trår han over en viktig grense: Han prøver å sensurere pressen og det frie ord.

Det bør en statsminister vokte seg for.

Kanskje til og med skamme seg litt over.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS