Kart over Afghanistan.

Stadig færre journalister i Afghanistan

Nesten 60 prosent av Afghanistans journalister har enten mistet jobben eller flyktet fra landet siden Taliban grep makten for ett år siden.

Publisert

Ifølge organisasjonen Reporters Without Borders (RSF) var det 547 medier i Afghanistan for ett år siden, men 219 av disse er siden stengt ned.

Journalistikken er desimert i løpet av det siste året i Afghanistan, sier RSFs generalsekretær Christophe Deloire.

– Myndighetene må få en slutt på volden og trakasseringen av dem som jobber i mediene og må la dem få gjøre jobben sin uhindret, sier han.

76 prosent av alle kvinnelige journalister i Afghanistan har mistet jobben siden Taliban overtok, men det er fortsatt 656 kvinnelige journalister i arbeid i landet, de aller fleste av dem i Kabul.

Mens anklager om umoral har kostet mange kvinnelige journalister jobben, har andre medier måttet stenge fordi støtten fra utlandet har stanset opp.

Taliban har også innført strenge regler mot å kringkaste musikk, noe som har tvunget en rekke medier til å stenge, mens andre er stengt etter anklager om at de har kritisert regjeringen eller tjenestemenn uten å legge fram beviser.

Minst 80 afghanske journalister er også pågrepet og har sittet i varetekt i løpet av det siste året, og tre sitter for tiden fengslet, ifølge RSF.

De plasserer nå Afghanistan på 156. plass blant de 179 landene på sin pressefrihetsindeks.

Powered by Labrador CMS