Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik.

Nekter å gi innsyn i Tajiks Aftenposten-korrespondanse

Arbeids- og inkluderingsdepartementet nekter pressen innsyn i arbeidsminister Hadia Tajik (Ap) sin mye omtalte korrespondanse med Aftenposten. Mener korrespondansen er av privat karakter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Ifølge Dagbladet vil ikke arbeids- og inkluderingsdepartementet gi innsyn i Hadia Tajik (Ap) korrespondanse med Aftenpostens journalister.

Journalisten har tidligere meldt at åtte medier søkt innsyn i korrespondansen.

Politisk kvarter mandag ble Tajik spurt om hun kunne dokumentere påstanden om Aftenposten hadde opplyst til henne at de ville publisere saken.

Da svarte statsråden kontant «ja» på at hun kunne dokumentere det.

Uenighet om premisset

Aftenpostens ansvarlige redaktør, Trine Eilertsen, har hele tiden vært klar på at de opplyste i korrespondansen med Tajik at de ville ferdigstille saken, men at det ikke ville være noe automatikk i at saken ville bli publisert.

Striden om dette premisset har vært bakgrunnen for konflikten mellom statsråden og Aftenposten.

Tajik har tidligere opplyst om at korrespondansen mellom henne og Aftenposten utgjør over 70 A4-sider.

I et debattinnlegg i Medier24 skriver statsråden:

«Kanskje kunne e-postutvekslingen vår egne seg som novellesamling. I så fall tror jeg vi kunne kalt boken: 'Maktas språk. Et crescendo av misforståelser og fortvilelse.' Vi får sikkert være oppført som ansvarlige forfattere begge to, Aftenposten og jeg.»

«Av privat karakter»

Ifølge Journalisten, som også har mottatt avslaget fra arbeids- og inkluderingsdepartementet, står det at «departementets syn er den aktuelle korrespondansen av privat karakter, i den forstand at den ikke gjelder Arbeids- og inkluderingsdepartementets ansvarsområde eller virksomhet».

Videre står det:

«Ettersom innsynskravet ikke gjelder 'saksdokument for organet', er det heller ikke omfattet av innsynsretten etter offentleglova. Det gis derfor ikke innsyn i den omsøkte korrespondansen.»

Konflikten ble offentlig da Tajik gikk hardt ut på Facebook forrige fredag mot Aftenposten og den da upubliserte artikkelen.

Tirsdag denne uken valgte Aftenposten å publisere saken.

Powered by Labrador CMS