Sebastian Hytten, talsmann i Klanen
Sebastian Hytten er talsperson i Klanen

MENINGER:

Aftenpostens forside forklarer hvorfor mange supportere maskerer seg

Nok engang etterlates det et inntrykk av at supportere er skumle og farlige, skriver Sebastian Hytten.

Publisert

Hvorfor maskerer supportere seg på tribunen?

Dette er et spørsmål jeg og mange andre får av pressen og andre jevnlig. Samtidig så mandagens Aftenposten-forside slik ut:

Aftenpostens forside
Aftenpostens forside 5. februar

Inne i avisen er det et bilde av umaskerte AIK-supportere. I en sak som handler om at kriminelle utnytter idretten. 

Supportere er ikke nevnt engang! Likevel velger Aftenposten å bruke to bilder av AIK-supportere. Dette etterlater et inntrykk om at det er supporterne som er kriminelle.

Jeg og veldig mange med meg, sitter med et inntrykk av at disse konklusjonene ofte trekkes av mange mediehus som skriver om sport, og da spesielt fotball.

Føler oss mistenkeliggjort

Som talsperson av Norges største supporterklubb Klanen, har jeg ukentlig kontakt med store og små medier. Dette er som regel uproblematisk. Men samtidig opplever jeg stadig vekk disse fordommene mot supportere, og mot kulturen mange i Norge er en del av. 

For eksempel da jeg var på Dagsnytt 18 i høst og jeg fikk direkte spørsmål om at vi frykter gamle engelske eller østeuropeiske hooligan-tendenser i Norge. Slike spørsmål gjør at vi supportere ofte føler oss mistenkeliggjort.

Nettopp av slike grunner har jeg en forståelse for at folk velger å maskere seg under en kamp. Ikke fordi de skal gjøre noe kriminelt, men fordi mye som skjer på en tribune, er del av en subkultur som ikke alltid forstås. Som å fyre av et bluss under en kamp. 

Maskering handler ikke om at man er flau over hva man gjør, men for mange handler det om å skape avstand mellom privat- og jobblivet. Det er ikke sikkert det er så kult å møte moren eller faren til den 4.-klassingen du er lærer for dagen, etter Tv 2 har brukt et bilde med deg med bluss i hånden, når saken handler om supportervold du ikke har noe kjennskap til.

Media må slutte bilder av enkeltpersoner

NTF (Norsk Toppfotball) kalt inn til et møte før jul hvor tema var hvordan unngå uønskede hendelser på tribunene neste sesong. Et av temaene der var maskering. 

Alle vi supporterlederne som var til stede, sa det samme – media slutte å misbruke nærbilder av enkeltpersoner. 

Med det livet vi lager på en tribune, kan mange mediehus tenke at vi er en del av underholdningsproduktet, som fotballen er for mange. Her er det viktig å forstå at vi ikke drar på kamp for å lage rammer for at TV-bildene blir best mulig, vi drar for å støtte laget vårt.

Jeg mener at det å maskere seg gjennom en hel kamp er en uting. For folk som ikke kjenner oss, framstår dette som skremmende. Men slik det er nå forstår jeg godt at det blir gjort. 

Jeg er ikke veldig gira på at nærbilder av meg og Østblokka på tur, skal stå på trykk i Sverige i en tilsvarende sak, det håper jeg mediehusene forstår. 

For dere som sitter på desken, kan det kanskje virke som et bilde av mange personer på et offentlig sted, men for folk i den nære kretsen til mange av mine venner, er det ikke kult å bli smurt ut over en helside i en nasjonal avis under slike overskrifter.

Null rot i virkeligheten

Et annet eksempel var etter «supporterbråket» i Fredrikstad 27. januar, under ishockeykampen mellom Stjernen og Vålerenga. 

Det ble et sammenstøt, på utsiden av hallen i pausen mellom 1 .og 2. periode og det endte med at kampen gikk for tomme tribuner. Dette skulle aldri skjedd, det er en skamplett og jeg forsvarer ikke dette. Men jeg reagerte på medias dekning av det. 

Lokalavisa FB var kjapt ute med å skrive om hva som skjedde. Der hevdes at det «skal ha blitt avfyrt fyrverkeri både inne i hallen og utenfor».  At det ble avfyrt fyrverkeri inne i hallen, har vi i Klanen har fått avkreftet av alle vi har vært i kontakt med. 

Men dette ble så meldt videre av flere andre nettaviser og selv om enkelte av dem modererte seg dagen etter, oppfattes det nå som en sannhet. 

Lørdagen etter, 3. februar, dukker det nok en gang på en sak i Østfold om at de forbereder seg på bråk, hvor Halden Arbeiderblad skriver, basert på rykter og observasjoner om at Vålerenga supportere var på vei til Halden for å lage bråk mellom Comet og Stjernen. 

Noe som viste seg å være helt feil, og ha null rot i virkeligheten. Halden Arbeiderblad skrev senere samme dag at operasjonsleder i politiet avviste ryktene, og kritiserte mediedekningen

Gir inntrykk av at supportere er skumle

Dette irriterer meg, fordi det etterlates nok engang et inntrykk av at supportere er skumle og farlige. 

Sannheten her var at mine medsupportere var enten på vei til Raufoss for fotballkamp eller på vei til Stavanger for hockeykamp.

Jeg skal ikke sitte her og påstå at ingen på min tribune gjør noe galt i løpet av en sesong. Men dette gjelder et svært lite antall, mens inntrykket mange rundt om i Norge sitter igjen med, er at det kan være skummelt å gå på kamp. 

Hvis jeg skal se tilbake på fjorårets fotballsesong med Vålerenga, er min erindring at det var en rolig sesong uten de store hendelsene når det kommer til vold, bråk og andre hendelser. 

Men om jeg ser på alle sakene som media har kontaktet meg angående, er inntrykket et annet. Ja, jeg har en annen list for hva som er hva, samtidig reagerer jeg på fokuset etter å alltid måtte finne en negativ vinkling.

Tenk over bildebruken!

Så min oppfordring til media er: Tenk på hva dere bruker av bilder! Tenk over hvordan dere vinkler ting og ikke minst – ikke legg alt fokuset på det lille som ikke er bra. 

Selv om jeg liker å dra av et bluss på kamp eller står og synger med 100 gode venner i Raufoss en søndag, gjør ikke det at jeg skal bli mistenkeliggjort som kriminell, slik saker som nevnt over her impliserer. 

Dette øker distansen mellom supportere og media. Og ikke minst gjør at folk som kun leser om supportere gjennom media, danner seg et helt feil bilde av oss!

———————————————-

For ordens skyld: Medier24s redaktør Cornelia Kristiansen er medlem i Klanen. 

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Svar fra Aftenposten

Utenrikssjef John Hultgren skriver til Medier24: 

Gjengkriminelle i Sverige infiltrerer idretten. Ifølge politiet blir kamper fikset og penger hvitvasket gjennom idrettsklubber. Gjengmedlemmer går rundt på treningsfeltene for å rekruttere barn og ungdom. AIK er en klubb som har opplevd dette. 

Hensikten med å bruke disse bildene var å illustrere at kriminaliteten rammer en arena som vi i utgangspunktet forbinder med lagånd og idrettsglede. 

Det var ikke hensikten å mistenkeliggjøre supportere. Tvert om så er det de som rammes når spillereglene ikke følges. Vi har forsøkt å vise idrettsglede som er under press fra handlingene som gjengene utfører.

Powered by Labrador CMS