VG blokkerer ChatGPT. Derfor venter redaktør Ole Petter Baugerød Stokke med å gjøre det selv.
Foto: Kode24
MENINGER:
Jeg har ikke lyst til at AI trenes på alt annet enn redaktørstyrte, kvalitetssikret norske medier
«Derfor blokkerer ikke kode24 ChatGPT», skriver redaktør Ole Petter Baugerød Stokke.
kode24 «aaavslørte» at VG setter den foten for AI-selskaper som vil lese avisa deres for å trene opp språkmodellene sine.
– Dette gjør vi fordi vi er opptatt av å ha kontroll over journalistikken vår, og fordi vi er avhengige av annonse- eller abonnementsinntekter for å finansiere den. Slik forretningsmodellene til de store kommersielle aktørene som trener språkmodeller er nå, finnes det dessverre ingen oppsider ved å være med på moroa, bare nedsider, sa Johannes Gorset, teknologidirektør i VG, til kode24.
Det utviklerne gjorde, var bare å legge til et par linjer i VG.no sin robots.txt-fil, så ikke webcrawlere fra blant annet OpenAI forsyner seg. Dette kan du også kan gjøre. Og vi i kode24.
Men skal kode24 nå blokkere ChatGPT og vennene hennes? Nei. Ikke ennå.
Det er åpenbart at VG har rett i mye: At andre regelrett skal stjele alt innholdet deres, bruke det akkurat som de vil, og ikke betale et rødt øre, henger ikke på greip.
Men jeg er uenig med dem i én ting: At det ikke finnes noen oppsider. For AI, som også har lest VG.no, har åpenbart helt sjukt mange oppsider. Bare ingen økonomiske for VG.
Debatten gjentar seg med jevne mellomrom: Noen løser noe på en smart måte, og de som ikke har løst det like smart, blir forbanna.
Tenk på hvordan musikkbransjen møtte Spotify: For bransjen var det åpenbart at «gratis» musikk ikke hadde noen oppsider, og like åpenbart for forbrukerne at dette utelukkende hadde oppsider.
Hvordan hadde verden sett ut om alle tviholdt på egne åndsverk, livredde for at andre skulle forvalte dem på bedre måter? Vi hadde ikke hatt noen Spotify, i alle fall, og det er denne holdningen som fortsatt gjør at vi ennå ikke har noen «Spotify for film og TV».
AI-er som ChatGPT og Spotify har noen viktige forskjeller, selvfølgelig. Som at Spotify er åpen om hvordan de fungerer, og musikerne fortsatt får betalt. Spotify sjangler ikke bare rundt i platebutikker og grabber til seg hva hun vil, slik OpenAI gjør. Da hadde selvfølgelig platebutikkene stengt døra, som VG nå gjør.
Du kan allerede nå lese både VG.no og kode24.no gjennom for eksempel Bing AI. Bing forteller meg at VG i skrivende stund har en toppsak om bråk rundt Anniken Huitfeldt, og jeg kan be Bing forklare meg hva dette egentlig handler om. Ikke til forkleinelse for VG, men jeg får raskere vite det jeg vil vite gjennom Bing enn VG.
Og dette er bare starten. Vi aner ikke hvor veien går videre. Og jeg har allerede spådd mange norske nettavisers død i kjølvannet av AI-revolusjonen. Så at VG er redde, skjønner jeg godt. Jeg er redd sjæl. Alt nytt er skummelt. Tyver, også.
Men jeg har ikke lyst til å møte ny teknologi med stengte dører. Jeg har ikke lyst til å møte allvitende roboter som sier «Akkurat det veit jeg ikke, faktisk, for kode24 slipper meg ikke inn». Jeg har ikke lyst til at AI trenes på alt annet enn redaktørstyrte, kvalitetssikret norske medier.
Jeg har mer lyst til å lage et bedre produkt som ikke gjør oss overflødig, enn å sikre overlevelse ved å låse døra for konkurrentene.
Så inntil videre står døra til kode24 åpen for våre nye syntetiske overherrer. Men jeg er veldig åpen for å lukke den. For det minste vi kan forvente, er at de betaler for det de løper ut med.
———————————————-
Denne teksten ble også sendt ut i kode24s nyhetsbrev, og er gjengitt med tillatelse.
Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.