Ingunn Klævahaugen, Anne Marie Løkken og Tom Martin Hartviksen inne i redaksjonslokalene til GD.
Ingunn Klævahaugen, Anne Marie Løkken og Tom Martin Hartviksen inne i redaksjonslokalene til GD.

GD går fra seks til tre papirutgivelser i uken

Etter å ha gitt ut seks papiraviser i uka i en årrekke blir tirsdag, torsdag og lørdag nye utgivelsesdager for GD.

Publisert Sist oppdatert

Mandag 8. mai blir første dag uten papiravis, skriver Gudbrandsdølen Dagningen i en pressemelding mandag.

Ansvarlig redaktør og administrerende direktør i GD, Tom Martin Kj. Hartviksen, opplyser at to hovedårsaker bak vedtaket som ble gjort i GD-styret 12. april.

– Først og fremst reduserer vi antallet papirutgivelser fordi at verden har endret seg og vi må endre oss med den. 55 prosent av GD-abonnentene er heldigitale, sier Hartviksen.

Han forteller at antallet papirabonnenter faller med mellom 10 og 15 prosent hvert år – og at det har gjort det over flere år. Hartviksen opplyser at 91 prosent av GDs abonnementsmasse har allerede et digitalt forhold til avisa.

Den andre årsaken til at de endrer antall papirutgivelser er de galopperende kostnadene knyttet til trykk og distribusjon av papiravisen.

– Distribusjonsprisen har økt med 32 prosent fra 2022 til 2023, og også i årene før har det vært solide økninger. Hadde vi ikke redusert antall papirutgivelser ville vi raskt stått foran et valg: Enten kunne vi kuttet i antall skrivende journalister, slik at mengden journalistikk ble redusert, eller vi kunne økt abonnementsprisen med flere tusen kroner.

Prisen på abonnementet vil forbli uendret tross reduksjonen i antall utgivelser.

Tillitsvalgt for journalistene i GD, Ingunn Klævahaugen, forteller at de ansatte har ventet på frekvensendringen.

– Det er forståelig at papirabonnenter vil synes dette er trist, men denne avgjørelsen bidrar til at vi som redaksjon kan beholde journalistisk kraft, noe vi setter pris på. Det viktigste er å sikre framtiden til den uavhengige lokaljournalistikken, sier Klævahaugen.

I fjor høst kuttet flere Amedia-aviser i antallet papirutgaver. Først ut var Østlendingen, Glåmdalen og Oppland Arbeiderblad. De ble tett etterfulgt av Østlands-Posten (ØP); Tønsbergs Blad og Sandefjords Blad.

Powered by Labrador CMS