Israels ambassadør til Norge reagerer på NRKs valg.

MENINGER:

Betyr ikke israelske liv nok?

«Mens kringkasterne til Norges naboland har valgt å vise fram dokumentaren om angrepene og massakrene som skjedde den 7. oktober 2023 så synes tydeligvis ikke NRK at det er verdt sendetiden deres», skriver Avi Nir-Feldklein.

Publisert

I disse dager skal det i både svenske- og danske TV kanaler vises dokumentaren «Supernova: The Music Festival Massacre», som handler om massakrene som Hamas utførte mot den sivile befolkningen i Israel. Dokumentaren er også kjøpt inn i blant annet Italia, Belgia, Frankrike, Brasil og hos BBC.

Men NRK vil ikke vise den fram. 

Så mens man i Norges naboland finner det vesentlig å vise fram dokumentasjon på den verste massakren som er utført mot jøder siden 2. verdenskrig så synes tydeligvis ikke NRK dette er verdt sendetiden.

NRK sin funksjon er slik jeg har lest det å være en allmennkringkaster. Hva innebærer så dette? Jeg har sett litt på sidene til NRK hvor det står skrevet:

«Allmennkringkastingen skal fylle demokratiske, sosiale og kulturelle behov i det norske samfunnet. Dette gjennom eit bredt tilbud av programmer og styrking av mangfald og kultur. I Noreg er NRK og TV 2 allmennkringkastarar.

NRK har som allmennkringkastar et spesielt og utvidt samfunnsoppdrag. Dette oppdraget er definert både gjennom ein eigen NRK-plakat og NRK sine vedtekter.»

Hadde muligheten

Allerede i Desember fikk NRK ifølge avisen Verdinytt muligheten for å kjøpe dokumentaren, men avslo- med denne begrunnelsen:

 «Filmen inneholder svært brutale og støtende bilder, den går mye lenger enn NRKs nyheter i å vise henrettelse, lemlestelse og døde kropper, sier Carina Bordewich, programinnkjøper i NRK til Verdinytt.»

Dette er samme TV- kanal som uten å nøle har vist fram flere sesonger av den voldsforherligende dramaserien «Exit». Som også daglig formidler grusomme nyheter fra krigsherjede områder i hele verden. 

Men en dokumentarisk og systematisk fremstilling av en vold og terror mot Israels befolkning skal altså ikke NRK med sitt spesielle allmennkringkasteransvar vise fram.

Kan ikke lenger fortelle selv

Dette setter i gang noen tanker hos meg og gir meg grunn til å stille spørsmål ved hvorvidt allmenkringasteren NRK ikke er interessert å formidle det den israelske befolkningen opplevde da tusenvis av uskyldige ble angrepet uten forvarsel. Jeg vil minne om at det IKKE var krig før 7 oktober.

Akkurat nå er det en pågående krig. Og det er store tap på begge sider. Vi håper på en bedre fremtid både for oss israelere og for palestinere.

Men i argumentasjonen sin så forteller Carina Bordewich også at «filmen ikke inneholder særlig nytt».

Dette argumentet må jeg også si at overrasker meg, med tanke på at dette er den mest systematiske og grundige sammenstillingen av informasjon om hva som skjedde.

Med tanke på alle konspirasjonsteorier som har versert, og ikke minst de som nå forsøker å nekte for hva som har skjedd, mener jeg på vegne av alle de som har blitt voldtatt, massakrert og kidnappet at de, om ikke annet fortjener å få fortalt sin historie. 

For det kan de ikke lenger gjøre selv.

Er ikke jødiske liv like mye verd?

Den engelske forfatteren David Baddiel ga i 2021 ut boken «Jews don´t count» – i et intervju sa han:

-Mange progressive har hjerte for diskriminerte minoriteter. Men når man kommer til den jødiske minoriteten: Jews dont count. 

Det er fristende å minne om at i alle land nå så har antisemittismen økt med flere hundre prosent. I USA har man målt en stigning på hele 337 prosent.

I stedet for å si at filmen inneholder lite nytt, kunne kanskje NRK gjøre noe viktig med ansvaret sitt som allmenkringskaster:

Nemlig å vise fram en sann og systematisk beretning det verste angrepet på den jødiske befolkningen siden den 2 verdenskrig.

Det er fremdeles ikke for sent å snu, NRK.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS