Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen under debatten om debatten rundt at Israel får være med i årets Eurovision Song Contest
Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen under debatten om debatten rundt at Israel får være med i årets Eurovision Song Contest

Kringkastingssjefen: – Hetsen og presset mot artister og programledere er uakseptabel

Den betente debatten rundt at Israel får være med i årets Eurovision Song Contest blir diskutert i kringkastingsrådet.

Publisert Sist oppdatert

Israels deltakelse i Eurovision Song Contest var tema under kringskastingsrådet torsdag.

Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen startet med å redegjøre for MGP.

Hun påpekte at klagene ikke kom mot innhold eller produksjon NRK hadde gjort.

– Spørsmålet om NRK skal ta stilling til en boikott av Israel er ikke Kringkastingsrådets bord. Men siden dette opptar mange, vil jeg redegjøre, fortalte hun.

– Uakseptabel

Hun var klar på at beslutningen om å delta i Eurovision er NRKs beslutning og hennes.

– Jeg har stor forståelse for engasjementet mot krigen i Midtøsten. Jeg forstår at mange føler seg maktesløse og demonstrantene er i sin fulle rett til å demonstrere mot NRK.

Hun påpekte:

– Men den hetsen og presset mot artister og programledere er uakseptabel. Programlederne ble engasjert i fjor sommer. Artistene ble plukket ut i september. De har meldt seg på en melodikronkurranse. Jeg vil på det sterkeste oppfordre til å vise dem respekt og hensyn.

Fürst Haugen påpekte at NRK bruker store ressurser på det hun omtaler som en grufull krig.

– Det er viktig for oss å dekke det som skjer nå, hver dag. Vi bestreber oss på et tett, grundig og kritisk dekning, og vi er daglig i kontakt med reportere på Gaza.

Fürst Haugen sa at NRK som redaktørstyrt medium ikke har tradisjon for å ta ordet for boikott.

– Vi er en allmennkringkaster, ikke en politisk organisasjon.

SV-politiker Akhtar Chaudry påpekte at NRK og kringkastingssjefen kom med en fordømmelse av Russland, kort tid etter den massive invasjonen av Ukraina. 

– NRK har ikke tradisjon for å boikotte, men historien viser at NRK faktisk ba om det i forrige runde, sier Chaudry.

Også rådsmedlem Luqman Wadood påpekte at NRK kom offentlig fordømmelse av den russiske invasjon, under ett døgn etter at den startet. 

– Dere gikk faktisk lenger og ga et klart råd til EBU om at NRK ikke så for seg at Russland skulle delta i Eurovison, sier Wadood.

– NRK var ikke den som tok initiativ

– Stine Renate Håheim stilte også spørsmål til hvorfor NRKs rolle ikke var til hinder da de argumenterte for utestengelse av Russland.

– Jeg forstår ikke det, jeg tror klagerne ikke forstår det, og jeg tror mange der ute ikke forstår det. Begrunnelsen fra EBU den gangen var at man var redd for å sette arrangementet i vanry. Det tror jeg man kan ta på alvor også i denne diskusjonen, sier Håheim.

Anders Anundsen mener saken ikke er på grensen til hva Kringkastingsrådet skal ta opp, men langt utenfor.

– Dette har blitt et skue med politiske innlegg og mange påstander. Det er formelt sett feil at saken er tatt til behandling. Vi må ikke utvide Kringkastingsrådets rolle. Dette har ingenting her å gjøre, sier Anundsen.

Kringkastingssjefen svarte på spørsmålene rundt NRKs rolle i Russlands utestengelse fra Eurovision Song Contest.

Fürst Haugen forklarer at EBU er en medlemsorganisasjon med kriterier for å kunne være medlem, blant annet at man må være uavhengig av myndighetene.

– Russlands allmennkringkasteren oppfylte ikke lenger de kravene for å være medlem av EBU. NRK var ikke den som tok initiativ for boikott av Russland. EBU kastet Russlands allmennkringkaster ut av EBU, sier Fürst Haugen.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS