Marion Ravn og Fredrik Solvang er klare for musikkfest på NRK over nyttår.

Over 70 klager på MGP: Klager på Israels deltakelse

Årets MGP har ført til flere klager rundt Israels deltakelse. 

Publisert Sist oppdatert

Årets Melodi Grand Prix er i gang, men ikke uten kontroverser. 

Siden før jul har det blant annet kommet 76 klager på MGP. Det er mer enn de tre siste årene til sammen. Det bekrefter rådssekretær Erik Skarrud til Medier24. 

– De aller fleste av dem er på Israels deltagelse i den internasjonale finalen, sier Skarrud.

For krigen i Gaza gjør at mange reagerer på at Israel skal delta i årets Eurovision, og mange har demonstrert for å få landet utestengt fra årets konkurranse. 

Blant annet demonstrerte mange utenfor Marienlyst, både da årets artister ble annonsert, og under den første delfinalen på Marienlyst.

Under delfinalen hadde Aksjonsgruppa for Palestina en demonstrasjon utenfor. 116 personer lå på bakken for å symbolisere de 116 journalistene som er drept under krigen på Gaza. 

I tillegg brøt Rødt-politiker Jorun Folkvord inn i sendingen, ved å gå opp på scenen med et Palestina-flagg og en t-skjorte hvor det sto «boikott Israel».

Der beklaget hun forbrytelsen, men sier at Norge må gjøre mer. 

Etter sendingen sa underholdningsredaktør Charlo Halvorsen til NRK at det er umulig å gardere seg mot at noen går opp på scenen. 

– Dette kan skje. Det er umulig å gardere seg mot, og vi håndterte det helt etter boka. 

Antall klager på MGP varierer fra år til år. I fjor var det 28 klager mot programmet. I 2022 var det ingen klager og i 2021 var det 26 klager. 

I 2020 var det nær 1.000 klager. Det knyttet seg til finalen, og NRKs tekniske problemer. Da mottok NRK 2.500 henvendelser i løpet en uke. 

Da forsøkte NRK et emoji-system, som gjorde at de mottok 38 millioner emojis under avstemningen, noe som ble for mye for det tekniske systemet. 

Årets første møte i Kringkastingsrådet er på torsdag. Det er ikke avgjort hvilke saker som skal opp i rådet ennå. 

Finalen i Melodi Grand Prix blir i år i Trondheim 3. februar. Det blir delfinaler 20. og 27. januar. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS