Leder i Norsk Journalistlag, Dag Idar Tryggestad, leder i Presseforbundet, Elin Floberghagen og leder i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø
Leder i Norsk Journalistlag, Dag Idar Tryggestad, leder i Presseforbundet, Elin Floberghagen og leder i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø

MENINGER:

Journalister må umiddelbart beskyttes i Gaza

«Sikkerhetssituasjonen for journalister i Gaza mangler moderne sidestykke», skriver presseorganisasjonene i et brev til den israelske ambassadøren i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Siden starten av krigen i Gaza i oktober har minst 77 journalister og mediearbeidere blitt drept, ifølge tall fra CPJ

I tillegg kommer et stort antall sårede, minst 20 arrestasjoner, sensur, digitale angrep, trusler og angrep som har rammet journalistenes familier. 

Sikkerhetssituasjonen for journalister i Gaza mangler moderne sidestykke, blant annet som følge av en prekær situasjon for sivilbefolkningen generelt.

Vi ber om at det umiddelbart iverksettes tiltak for å beskytte journalister og pressens arbeid i Gaza, slik Israel har forpliktet seg til å gjøre gjennom Geneve-konvensjonen

I krig og konflikt er pressens arbeid avgjørende viktig for å kunne bringe fri og uavhengig informasjon både til befolkningen og verden for øvrig. Det er Israels plikt å bidra til at det er mulig for journalister å oppholde seg i et område, dokumentere og informere uten å risikere liv og helse.

Vi ser også med uro på hvor vanskelig det er for utenlandske journalister å slippe til i Gaza, og på restriksjonene som legges på de få som får komme inn. 

Dette handler både om bevegelsesfrihet og mulighet til å rapportere fritt. Israel må umiddelbart sikre bedre tilgang for internasjonale medier, i tråd med grunnleggende ytrings- og informasjonsfrihet.

Konsekvensene for lokale journalister og begrensningen på utenlandske journalisters arbeid er uakseptabel og et daglig angrep på grunnleggende menneskerettigheter og regler for krig.

Vi møtes gjerne for å diskutere situasjonen nærmere.

———————————————-
Dette er et brev presseorganisasjonene har sendt til den israelske ambassadøren i Norge, og teksten er gjengitt med tillatelse.

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS