Advokalt og spaltist i E24, Bettina Banoun.

Mener pressen bruker skattelistene til grafsing: – Kikkermentalitet

Advokat og spaltist i E24, Bettina Banoun er kritisk til medienes skatteliste-saker. 

Publisert Sist oppdatert

Onsdag 6. desember ble skattelistene offentliggjort, og mediene kjørte ut lister på hvem som tjener mest både lokalt, nasjonalt og i nisjene.

Medier24 har publiserte også saker over inntektene til norske medieledere, pressetopper, kommentatorer og medieprofiler.

– Grafsing

Advokat og spaltist i E24, Bettina Banoun er kritisk til at mediene publiserer skattelistesaker.

I et innlegg i E24 skriver hun at pressen bruker skattelistene til underholdning og grafsing.

« – Dette er Fredrikstads fattigste gate, De 10 rikeste kjendisene, De 10 fattigste kjendisene. Skattelistene var til enhver tid tilgjengelig på førstesiden til nettavisene.»

I Dagsnytt 18 på NRK forsvarte hun kommentaren.

– Det er en spredning av personopplysninger som er veldig uvanlig i andre land. Det å ha en debatt om ulikhet er viktig, men på personnivå, hva den enkelte tjener, det er mer grafsing og kikkermentalitet, sier hun.

Hun mener det ville vært mulig å lage journalistikk uten å publisere listene, og å anonymisere.

 – Bare et bruddstykke

Sjefredaktør i E24, Lars Håkon Grønning, mener det ikke handler om grafsing.

– Det som publiserer de første timene etter listene offentliggjøres er bare et bruddstykke. Dette er et viktig verktøy vi bruker hele året, sier han i Dagsnytt18 og legger til at flere av sakene, som formuesutviklingen til dagligvare-eierne, er viktig for den offentlige debatten.

– Vi bruker listene som et vesentlig research-verktøy året gjennom. Blant annet i sakene om Sindre Finnes' aksjehandler, sier Grønning.

Skattelistene har vært offentlig og søkbare i mange år. I 2014 ble reglene strammet inn, og det ble innført «snokevarsel» på søk i skattelistene. 

I 2021 uttalte flere medier at interessen for skattelistene var synkende, men at det var en viktig del av samfunnsoppdraget å publisere lister. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS