– Man kan ikke forvente tilgang til alle hver eneste samling, skriver Carina Olset Hovda.
– Man kan ikke forvente tilgang til alle hver eneste samling, skriver Carina Olset Hovda.

MENINGER:

Er stjernetilgang en menneskerett?

«Det er forskjell på folk, som det også er på rettigheter», skriver Carina Olset Hovda.

Publisert

I et brev til Norges Fotballforbund, hevder flere store medier at de ikke får like god tilgang til stjernene på det norske herrelandslaget som rettighetshaver TV 2. 

Jeg forstår at dette brevet sendes. Det er vårt landslag. Hvis naturlige mål er at flest mulig skal føle tilhørighet til og være stolte av. Da må folk få føle på at de er tilgjengelige. 

Men:

Betaler du – så får du som oftest en bedre vare. Sånn er livet, ikke bare innenfor mediebransjen. Jeg jobbet jevnt og ujevnt med herrelandslaget i en 15-årsperiode, for et NRK uten TV-rettigheter. I løpet av denne perioden opplevde jeg å intervjue både Carew, Riise, Gamsten og Moa – samt den største stjernen av dem alle: Drillo.

Men det var alltid bak i rekkene. Det var der vår plass var.

Situasjonen er annerledes for journalistene som jakter samtaler med landslagsspillere i dag. Det kan nesten ikke sammenlignes med tida jeg var der. Da hendte det noen ganger at det ble satt opp charterfly, der alle spillere satt fremst, støtteapparat i midten, og vi røkla – pressen – satt helt bak i flyet. Charterbehovet kom mest fordi trenerteamet følte behov for smooth hjemreise den gangen.

Nå har mange av spillerne privatfly og egne sikkerhetsvakter når de reiser rundt for å spille med flagget på brystet. Både fordi det er smooth og fordi det er det tryggeste alternativet.

For alle vet at Norge har en av verdens aller heteste fotballspillere i Erling Braut Haaland. Det er klart tilgangen til han må styres i mye større grad enn det vi har opplevd tidligere, selv ikke Drillo, Riise eller Carew var i nærheten av en slik status. 

I tillegg har landslaget en kaptein i Martin Ødegaard som både har sportslig og utenomsportslig suksess om dagen. Det er klart alle journalister ønsker å snakke med ham – og aller helst på tomannshånd, slik at ingen andre får tak i journalistenes ønskevinkling. 

NRK hadde radiorettigheter i alle årene jeg jobbet i redaksjonen. Men det var billigvarianten, og ikke rettigheter som inkluderte tid med aktørene i forkant.

TV 2 har en langt dyrere TV-rettighetspakke, og uten at jeg vet nøyaktig hva den inneholder, så regner jeg med at det står noe der om at kanalen må få snakke med folk for å lage best mulig TV i forbindelse med kampene. 

Så må også alle rundt laget, ikke bare de som har andreballsjakker med NFF-logo, tilpasse seg det trykket som følger med å ha to av verdens fremste leserklikkskapere på laget. 

Man kan ikke forvente tilgang til alle hver eneste samling. Sånn har det lenge vært for våre utenlandske kollegaer som fikk stjernegalleri tidligere enn gode gamle Norge. 

Det er forskjell på folk, som det også er på rettigheter. 

Men jeg håper NFF og agenter, når journalister utenfor rettighetshaver kommer med gode, godt planlagte og gjennomarbeidede ideer som krever 10 minutter med en landslagsspiller, tilrettelegger for at det kan løses. 

For godt samarbeid vil aldri skade – verken stjerner eller journalister.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS