Distriktsredaktør, NRK Rogaland, Cecilie Berntsen Jåsund.
Foto: Torill Henriksen
MENINGER:
NRK lager grundig og nøktern journalistikk på en viktig sak – og tema
«NRK har aldri sett på dekningen av Ingebrigtsen-saken som underholdning. Det er
derimot viktig journalistikk om et stadig økende samfunnsproblem.», skriver Cecilie Berntsen Jåsund, distriktsredaktør i NRK Rogaland.
I et debattinnlegg i M24 mener frilanser Stig Morten Lorentzen Waage at medienes dekning av rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen blir gjort i et realityformat der «vi får vite hver bevegelse, hver rettsdetalj, hver tåre og taushet.»
Dette kjenner vi oss ikke igjen i.
For NRK er saklighet og omtanke selve grunnmuren i dekningen av denne saken. Det er mye informasjon og detaljer fra rettsforhandlingene som er utelatt i NRK sin dekning, fordi vi alltid vurderer samfunnsrelevansen og nyhetsverdien, samt tar hensyn til de involverte. Siden det er få tekniske bevis i saken, skal dommernes avgjørelse i stor grad bygge på alle vitneforklaringene. Derfor er det høyst relevant å gjengi hovedessensen i mange av forklaringene, og balansen er viktig for dekningen.
Lorentzen Waage mener «NRK står i front for dekningen av saken med flere pushvarsler om dagen». Det stemmer ikke. Snart halvveis ut i rettssaken har NRK sendt sju pushvarsler knyttet til saken. Det er en liten andel av de totalt 93 pushvarslene NRK har sendt ut denne perioden.
Vi har forberedt oss grundig. Vi er klar over at medietrykket i en sak som dette kan bli stort for de involverte. Før rettssaken startet tok derfor NRK initiativ til at Norsk redaktørforening samlet redaktører på tvers av bransjen for å diskutere det samlede medietrykket. Det er noe man ofte diskuterer underveis eller etter en dekning av en hendelse som involverer offentlige personer. Det er første gang vi har diskutert dette samlet i forkant.
Internt har vi utarbeidet et etikkdokument som tar for seg hvordan vi skal dekke saken; dimensjonering, grad av detaljer, identifisering, bildebruk og språk – og vi har åpnet bakkanaler til aktørene i saken for å kunne ha en dialog når det skulle være nødvendig.
NRK har som mange medier i flere år laget journalistikk om familien Ingebrigtsen og løpebrødrenes resultater på friidrettsbanen. Vi ser at vår rolle veies opp mot at NRK også gjennom fem sesonger fulgte familien gjennom TV-serien «Team Ingebrigtsen». Serien som blant annet skildrer familielivet på hjemmebane, ble avpublisert i fjor høst blant annet av hensynet til de mindreårige i serien.
Når store deler av familien nå skal uttale seg i åpen rett i en straffesak, er det en annen og ny vurdering. En viktig del av rettssikkerheten i et demokrati er åpenhet og innsyn, ved blant annet at media er til stede i straffesaker. Jeg kan forsikre om at det er et ansvar mediene ikke tar lett på, ei heller vi i NRK.
Lorentzen Waage peker selv på redelighet og tilbakeholdenhet. Det er vi enige i. Derfor har vi med oss nærmest alle punktene i Vær Varsom-plakatens kapittel 4 på daglig basis i retten i Sandnes – som handler om saklighet og omtanke, respekt, dekning i titler, unngår forhåndsdømming, ta hensyn, og vise ekstra hensyn når det handler om barn.
Lorentzen Waage etterlyser stillhet. De fornærmede i saken har hatt et ønske om åpne dører i retten. Det har vært mange spekulasjoner i det offentlige rom, og de ønsker at deres historie skal bli kjent, følge bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen. Det er ulike versjoner som legges fram i retten, som det er viktig for oss å belyse. Tiltalte mener at han ikke har gjort noe galt som han bør straffes for.
I de første ukene av saken har sentrale personer og vitner uttalt seg. I perioder av rettssaken kommer ikke informasjonsbehovet til å være like stort. Da vil vi ta dekningen ned på et annet nivå. Men vi må likevel være til stede, følge og referere fra rettsforhandlingene. Noe annet kunne gitt en ubalansert dekning av en viktig sak – som omhandler et tema vi ønsker å belyse på en god måte.
1 av 5 barn har opplevd fysisk eller psykisk vold fra foreldre, ifølge Redd Barna. Derfor har det også vært viktig for NRK å belyse dette temaet utover dekningen av selve rettssaken. Politiet i Sør-Vest uttrykker at de mangler ressurser til å etterforske alle sakene de får om vold i nære relasjoner. Likevel ble det satt av 15 politifolk til å etterforske Ingebrigtsen-saken. Og mens denne etterforskningen pågikk, økte køen av mishandlingssaker i politidistriktet fra 126 til 153. I tillegg ble over 80 saker henlagt i perioden.
Samtidig kunne vi fortelle at vold- og overgrepslinjen, som er en hjelpetelefon og chat, har opplevd stor pågang i ukene rettssaken har pågått. Hjelpelinjen har aldri hatt flere henvendelser enn i mars. Og en drøy uke ut i april var det 130 henvendelser på telefontjenesten, som er et høyere snitt per dag enn rekordmåneden mars. Økt oppmerksomhet på temaet vold i nære relasjoner, har også gitt økt oppmerksomhet på hjelpetilbud som finnes. Dette er viktig journalistikk vi skal fortsette med, uavhengig av rettssaken i Sandnes.
———————————————-
Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.